Annons

Hennes drönarbolag levererar blod i Rwanda

Helena Samsioe är grundare av drönarbolaget Globhe.
Helena Samsioe är grundare av drönarbolaget Globhe. Foto: Jesper Frisk
Helena Samsioes drönarbolag Globhe har blivit utvalt att flyga i FN:s drönarkorridorer. På Di Digitals event Female Founders den 23 maj kommer hon och tre andra grundare att pitcha sina startupbolag inför en tung investerarjury. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På Di Digitals event Female Founders den 23 maj på Epicenter i Stockholm kommer vi att hylla de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper kvinnliga tech-stjärnor att nå sin fulla potential. 

Läs även: Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2017 

Ett av eventets huvudnummer är pitcherna av fyra startupbolag varav Globhe är ett av dem. Globhe är som ett Uber för drönare som bolagets vd Helena Samsioe grundade för två år sedan. 

”Jag har alltid varit intresserad av drönare och när jag var i Rwanda såg jag hur man kunde använda dem för att göra en serviceteknisk lösning. Men det verkade inte vara några andra bolag som höll på med det då”, säger Helena Samsioe.

I exempelvis Rwanda har de uppemot sex regnperioder per år då översvämningar gör vissa platser oåtkomliga.

Globhe (NTL) fungerar i dag som en mellanhand mellan stora organisationer som FN och Röda korset och drönarbolagen. Företaget ser till att rätt drönare och expertis finns på plats för att utföra leveranser av bland annat blod till svårttillgängliga platser i Rwanda. Globhe är även utvalt att flyga för FN i organisationens drönarkorridor i Malawi.

”Vi samarbetar med de tio främsta drönarbolagen i världen. Till de projekt vi får implementerar vi  drönare och drönarkonsulter. I exempelvis Rwanda har de uppemot sex regnperioder per år då översvämningar gör vissa platser oåtkomliga. Då kan vi komma in och leverera medicinsk utrustning, medicin och blod till de områdena”, säger Helena Samsioe.

Foto: Jesper Frisk.

Helena Samsioe grundade Globhe 2015. Foto: Jesper Frisk.

 

Förutom Globhe kommer publiken på Female Founders även att introduceras till startupbolagen Light Flex System, Dashl och Lysa som alla utmärkt sig bland de 40-tal bolag som ansökt om att pitcha. I juryn sitter Collector-grundaren Lena Apler, EQT Ventures Ashley Lundström, Industrifondens Sara Resvik och storinvestaren Almi Invests Anna Söderholm.

Publiken kommer även att få träffa serieentreprenören och medgrundaren av Backing Minds, Sara Wimmercranz samt Mengmeng Du, som har haft flera tunga ansvarsposter på den svenska startupscenen. Bland annat ansvarade hon för Spotifys utlandslansering och hon har även arbetat som operativ chef på poddplattformen Acast innan hon för ett år sedan bestämde sig för att satsa helhjärtat på en egen startup – Getgeek.

Di Digitals kvällsevent Female Founders är gratis. Skaffa din biljett här.


 Bolagen som kommer att pitcha på Female Founders är: 

Globhe
Grundare: Helena Samsioe
Antal anställda: 3
Omsättning: 850 000 kronor

Globhe grundades 2015 och arbetar med ett nätverk av leverantörer och konsulter vars drönare sätts i bruk för att leverera medicin och sjukvårdsutrustning i svårtillgänglig terräng i bland annat Rwanda. Globhe sitter på kontorshotellet H2 Health Hub i Stockholm och har valts till FN:s drönarprojekt i Malawi.

Läs även: Svenskt drönarbolag blir först att flyga i Kenya 

Light Flex Sweden
Grundare: Victoria Bäcksin och Mårten Kull
Antal anställda: 4
Omsättning: 1 miljon kronor

Det tidigare Sting-bolaget Light Flex Sweden (NTL) har tagit fram en intelligent ljusteknik som kan sättas på kläder och hjälmar. På det viset kan motionärer och vägarbetare ha en bättre synlighet än vad reflexer ger. Bolaget har tagit in cirka 1,7 miljoner kronor från investerna Richard Båge och Rustan Panday, även tidig investerare i Storytel.

Dashl
Grundare: Nina Akbari och Arbilina Nissan
Antal anställda: 4
Omsättning: 0

Dashl (NTL) grundades 2016 och är en digital skönhetstjänst som använder kundernas personliga data för att koppla ihop dem med rätt behandling enligt preferenser för stil, pris och geografisk plats. Tjänsten är uppbyggd på ett bildmatchnings- och betygsystem. Bolaget har tagit in drygt 800 000 kronor av okända investerare.

Lysa
Grundare: Emilie Andersson, Patrik Adamson och Henrik Littecke
Antal anställda: 8
Omsättning: 0

Lysa (NTL), som grundades 2015, har tagit fram en robotrådgivare som fungerar som en investeringstjänst för både spararen med lite och mycket tillgängligt kapital. Bolaget är godkänt som värdepappersbolag av Finansinspektionen. Bolaget har hittills tagit in 20 miljoner kronor av bland andra Nicklas Storåkers, Nordstjernans vd Tomas Billing, Citigroups Eirik Winter och Ernström & Co. 

Läs även: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer