Hoppa till innehållet

Hennes riskkapitalbolag reser ny miljardfond – ett år efter den första

Blossom Capital stänger sin andra fond på nära två miljarder kronor – drygt ett år efter den första. ”Det finns ett smörgåsbord av affärsmöjligheter”, säger riskkapitalbolagets svenska partner Louise Samet. 

Louise Samet blev partner på Londonbaserade riskkapitalbolaget Blossom Capital i början av 2019.
Louise Samet blev partner på Londonbaserade riskkapitalbolaget Blossom Capital i början av 2019.Foto: Press

I Sverige har den Londonbaserade riskkapitalfonden Blossom Capital förmodligen gjort sig mest känd för att ha lockat till sig investerarprofilen Louise Samet som partner.

Här har riskkapitalbolaget ännu inte gjort någon investering – men de håller ögonen öppna, enligt den svenska partnern:

”Vi investerar gladeligen i Sverige när rätt möjlighet kommer”, säger Louise Samet. 

Hon började på Klarna 2010 där hon jobbat med produktutveckling och teknisk försäljning. När medgrundaren Niklas Adalberth lämnade bolaget för att starta stiftelsen Norrsken valde hon att följa med. Sedan dess har hon varit en aktiv ängelinvesterare, med bland andra Anyfin och Grace Health i portföljen, och i februari 2019 blev hon partner på Blossom Capital. 

”Jag får ofta frågan vad som är hett i Europa nu, men det är så mycket. Det finns ett smörgåsbord av affärsmöjligheter med bolag och grundare som har fantastiska insikter på problem”, säger Louise Samet.  

Läs mer: Hon blir partner i europeisk jättefond 

Blossom Capital grundades 2017 av Ophelia Brown i London, med en bakgrund på investeringsjätten Index Ventures. Riskkapitalbolaget fokuserar på att investera i europeiska bolag i tidiga skeden, och har bland annat investerat i enhörningsbolaget Checkout.com, resetjänsten Duffel och cybersäkerhetsföretaget Sqreen.

Blossom Capital team. Från vänster: Imran Ghory, Ophelia Brown och Louise Samet.
Blossom Capital team. Från vänster: Imran Ghory, Ophelia Brown och Louise Samet.Foto: Paul Clarke Photographer

I början av 2019 stängde riskkapitalbolaget sin första fond på 85 miljoner dollar, runt 810 miljoner kronor. Och redan nu – knappt ett år senare – stänger de sin andra fond. 

Att det är så nära inpå beror både på att vi haft fantastiska möjligheter att investera i exceptionella bolag, men också att vi fått förtroendet från de som redan investerat i oss att investera ännu mer”, säger Louise Samet. 

Med sina 185 miljoner dollar, runt 1,7 miljarder kronor, kommer den nya fonden att kunna göra betydligt fler investeringar. Planen är dock att fortsätta följa den tidigare strategin med max sex nya investeringar per år. 

Pengarna kommer från flera internationella institutioner och techentreprenörer – bland dessa Vlad Tenev, grundare Robinhood samt Tom Stafford, partner på DST Global. Man backas till stor del av partners på amerikanska så kallade ”growth-fonder”. 

”Potentialen som finns i Europa har aldrig varit så uppenbar som nu. De fragmenterade marknaderna skapar enorma marknader där 'one size fits all' inte stämmer. Därför öppnas nu nya möjligheter att bygga fantastiska bolag över landsgränserna, och det börjar bli uppenbart också för amerikanska investerare.” 

Bolagen som Blossom går in i behöver nödvändigtvis inte ha fått alla bitar på plats. Helst leder de så kallade A-rundor, men kan också tänka sig att gå in i en första såddrunda – något som utmärker dem i en bransch där riskkapitalbolaget ofta går in i senare rundor. 

”Vi letar efter missionsdrivna grundare, med en djup förståelse för marknaden och det problem man löser. De får gärna vara produktfokuserade, och ha en ambitiös plan framåt.”

Nu finns det möjlighet att bygga ett globalt bolag från Västerås

Att våga satsa tidigt är något som Louise Samet lärde sig redan under tiden på Klarna. 

”Där lärde jag mig hur man bygger upp en organisation, men framför allt vikten av att anställa superstjärnor i ett tidigt stadium. Att jobba så nära Klarna-grundarna har också hjälpt mig att snabbare se när något verkligen fungerar.” 

Under tiden på Klarna växte Louise Samets försäljningsavdelning från två till 50 anställda. Sedan hon först klev in på betalbolagets kontor har hon sett startupbranschens förutsättningar förändras i grundbultarna. 

”Det var nog i samband med att Skype blev uppköpta 2011 som världen insåg att det är möjligt att bygga stora bolag här också. Sen har Klarna, Spotify, Izettle, Mojang och Avito visat vägen”, säger hon och fortsätter: 

”Historiskt sett har det varit mycket fokus på att bygga något lokalt i Europa. Det är också ett stort skifte som sker – det lokala är inte längre en nödvändighet. Nu finns det möjlighet att bygga ett globalt bolag från Västerås.” 

Det ökade intresset för europeiska bolag märks också i summan riskkapital som strömmar till Sverige. När Di Digital i höstas gick igenom årets investeringar konstaterades att det aldrig investerats så mycket som nu.

Läs mer: Miljarderna väller in – svenska startups krossar rekorden 

Blossom Capital har framför allt ögonen på bolag verksamma inom resor, säkerhet, hälsa och finansiella tjänster. På svensk mark har man inom en snar framtid planer på att lansera ett hormonfritt preventivmedel för kvinnor, som till skillnad från konkurrenten Natural Cycles baseras på hormontester. 

”Vår ambition är helt klart att vara med och backa bolag som förändrar sina kategorier och marknader. Och stötta europeiska entreprenörer till att bli globala vinnare”, säger Louise Samet.  

Läs mer: Här är första investeringen för Norrskens nya miljardfond 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera