Annons

Hennes riskkapitalbolag reser ny miljardfond – ett år efter den första

Louise Samet blev partner på Londonbaserade riskkapitalbolaget Blossom Capital i början av 2019.
Louise Samet blev partner på Londonbaserade riskkapitalbolaget Blossom Capital i början av 2019. Foto: Press
Blossom Capital stänger sin andra fond på nära två miljarder kronor – drygt ett år efter den första. ”Det finns ett smörgåsbord av affärsmöjligheter”, säger riskkapitalbolagets svenska partner Louise Samet. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I Sverige har den Londonbaserade riskkapitalfonden Blossom Capital förmodligen gjort sig mest känd för att ha lockat till sig investerarprofilen Louise Samet som partner.

Här har riskkapitalbolaget ännu inte gjort någon investering – men de håller ögonen öppna, enligt den svenska partnern:

”Vi investerar gladeligen i Sverige när rätt möjlighet kommer”, säger Louise Samet. 

Hon började på Klarna 2010 där hon jobbat med produktutveckling och teknisk försäljning. När medgrundaren Niklas Adalberth lämnade bolaget för att starta stiftelsen Norrsken valde hon att följa med. Sedan dess har hon varit en aktiv ängelinvesterare, med bland andra Anyfin och Grace Health i portföljen, och i februari 2019 blev hon partner på Blossom Capital. 

”Jag får ofta frågan vad som är hett i Europa nu, men det är så mycket. Det finns ett smörgåsbord av affärsmöjligheter med bolag och grundare som har fantastiska insikter på problem”, säger Louise Samet.  

Läs mer: Hon blir partner i europeisk jättefond 

Blossom Capital grundades 2017 av Ophelia Brown i London, med en bakgrund på investeringsjätten Index Ventures. Riskkapitalbolaget fokuserar på att investera i europeiska bolag i tidiga skeden, och har bland annat investerat i enhörningsbolaget Checkout.com, resetjänsten Duffel och cybersäkerhetsföretaget Sqreen.

Blossom Capital team. Från vänster: Imran Ghory, Ophelia Brown och Louise Samet.
Blossom Capital team. Från vänster: Imran Ghory, Ophelia Brown och Louise Samet. Foto: Paul Clarke Photographer

I början av 2019 stängde riskkapitalbolaget sin första fond på 85 miljoner dollar, runt 810 miljoner kronor. Och redan nu – knappt ett år senare – stänger de sin andra fond. 

Att det är så nära inpå beror både på att vi haft fantastiska möjligheter att investera i exceptionella bolag, men också att vi fått förtroendet från de som redan investerat i oss att investera ännu mer”, säger Louise Samet. 

Med sina 185 miljoner dollar, runt 1,7 miljarder kronor, kommer den nya fonden att kunna göra betydligt fler investeringar. Planen är dock att fortsätta följa den tidigare strategin med max sex nya investeringar per år. 

Pengarna kommer från flera internationella institutioner och techentreprenörer – bland dessa Vlad Tenev, grundare Robinhood samt Tom Stafford, partner på DST Global. Man backas till stor del av partners på amerikanska så kallade ”growth-fonder”. 

”Potentialen som finns i Europa har aldrig varit så uppenbar som nu. De fragmenterade marknaderna skapar enorma marknader där 'one size fits all' inte stämmer. Därför öppnas nu nya möjligheter att bygga fantastiska bolag över landsgränserna, och det börjar bli uppenbart också för amerikanska investerare.” 

Bolagen som Blossom går in i behöver nödvändigtvis inte ha fått alla bitar på plats. Helst leder de så kallade A-rundor, men kan också tänka sig att gå in i en första såddrunda – något som utmärker dem i en bransch där riskkapitalbolaget ofta går in i senare rundor. 

”Vi letar efter missionsdrivna grundare, med en djup förståelse för marknaden och det problem man löser. De får gärna vara produktfokuserade, och ha en ambitiös plan framåt.”

Nu finns det möjlighet att bygga ett globalt bolag från Västerås

Att våga satsa tidigt är något som Louise Samet lärde sig redan under tiden på Klarna. 

”Där lärde jag mig hur man bygger upp en organisation, men framför allt vikten av att anställa superstjärnor i ett tidigt stadium. Att jobba så nära Klarna-grundarna har också hjälpt mig att snabbare se när något verkligen fungerar.” 

Under tiden på Klarna växte Louise Samets försäljningsavdelning från två till 50 anställda. Sedan hon först klev in på betalbolagets kontor har hon sett startupbranschens förutsättningar förändras i grundbultarna. 

”Det var nog i samband med att Skype blev uppköpta 2011 som världen insåg att det är möjligt att bygga stora bolag här också. Sen har Klarna, Spotify, Izettle, Mojang och Avito visat vägen”, säger hon och fortsätter: 

”Historiskt sett har det varit mycket fokus på att bygga något lokalt i Europa. Det är också ett stort skifte som sker – det lokala är inte längre en nödvändighet. Nu finns det möjlighet att bygga ett globalt bolag från Västerås.” 

Det ökade intresset för europeiska bolag märks också i summan riskkapital som strömmar till Sverige. När Di Digital i höstas gick igenom årets investeringar konstaterades att det aldrig investerats så mycket som nu.

Läs mer: Miljarderna väller in – svenska startups krossar rekorden 

Blossom Capital har framför allt ögonen på bolag verksamma inom resor, säkerhet, hälsa och finansiella tjänster. På svensk mark har man inom en snar framtid planer på att lansera ett hormonfritt preventivmedel för kvinnor, som till skillnad från konkurrenten Natural Cycles baseras på hormontester. 

”Vår ambition är helt klart att vara med och backa bolag som förändrar sina kategorier och marknader. Och stötta europeiska entreprenörer till att bli globala vinnare”, säger Louise Samet.  

Läs mer: Här är första investeringen för Norrskens nya miljardfond 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer