Hoppa till innehållet

”Herrklubben i Silicon Valley har en svensk filial”

Inget av Sveriges hyllade techbolag har fler än två kvinnor i styrelsen. Det är illa för en sektor som formar framtidens ekonomi, skriver Di Digitals Sven Carlsson.

Di Digitals Sven Carlsson.
Di Digitals Sven Carlsson.

I veckan publicerade vi en lista över heta startupbolag i Stockholm som tidningen Wired hade sammanställt.

Många läste texten, och en hel del förargade sig över att det inte fanns en enda kvinnlig bolagsgrundare med på listan.

Sverige har inte en enda kvinnlig techmiljardär.

Om det varit Di Digital-redaktionen som stått för urvalet hade det sett annorlunda ut. Då hade till exempel fertilitetsappen Natural Cycles funnits med. Men även i vårt urval hade kvinnor varit i absolut minoritet bland de utvalda grundarna.

Inte för att vi vill att det ska vara så, utan för att det finns övergripande strukturella och historiska skäl till varför kvinnor inte förekommer lika flitigt som grundare bland techbolag.

Det gäller inte bara techvärlden. På Di Digitals redaktion är vi sju vita journalister, varav tre är kvinnor, som bland annat har till uppgift att granska branschen ur ett jämställdhetsperspektiv.

Det är pinsamt. Makt ska inte koncentreras i en särskild grupps händer – framförallt inte i en ung och snabbt växande sektor där ens umgängeskretsar kan avgöra vem som grundar vilket bolag med vilket kapital. En sektor som dessutom är i full gång med att forma den framtida ekonomin.

Men det finns en skillnad mellan hur saker bör vara och hur det faktiskt är. Att vi tycker att alla bolag borde ha en sund blandning av hudfärger, kön och sexuell läggning betyder inte att det är så.

Den rödgröna regeringen har i dag slagit näringslivet i huvudet med ett lagförslag baserat på hur saker och ting bör se ut. Börsnoterade bolag ska ha minst 40 procent kvinnliga styrelseledamöter, annars väntar dryga böter. En konkret åtgärd som tyvärr har liten chans att passera riksdagen.

Så hur ser det ut i vår lilla onoterade techvärld?

Di Digitals granskning visar att inte ett enda av de stora, hyllade techbolagen når upp till kravet på minst 40 procent kvinnor i styrelsen. Bara två av de 20 bolagen vi har undersökt har fler än en kvinna i toppskiktet.

Därutöver har Sverige inte en enda kvinnlig techmiljardär, och en absolut majoritet av riskkapitalet går till – just det – manliga grundare.

Herrklubben i Silicon Valley har fått sig en filial i progressiva Sverige. De rodnar kanske inte, men de borde göra det.


Läs också:

Underkänt: Techbolagen klarar inte kvoteringsförslaget

Foto:
Inget av Sveriges största techbolag når upp till gränsen om 40 procent kvinnor i styrelsen, enligt det lagförslag som presenterades under fredagen.


Kommentar: ”It-nörden är förlegad”

Foto:
”Få kvinnor väljer att starta och driva techbolag. Med tanke på hur popkulturen ständigt bekräftar bilden av den stereotypa it-nörden är det kanske inte så konstigt”, skriver Mimi Billing.


Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en man

Foto:
Över 90 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visar Di Digitals granskning. Andelen kvinnliga entreprenörer som får in riskkapital är försvinnande liten.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera