Annons
Di Digitals Sven Carlsson.

”Herrklubben i Silicon Valley har en svensk filial”

Så fattar Saltå Kvarn smartare affärsbeslut SPONSRAT AV Climber

Ann Grevelius. Foto: Evelina Carborn

”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé”

Forza Footballs vd Patrik Arnesson, dess stjärnprogrammerare Aleksei Magusev och Tobias Öd, känd från Tayyab Shabab-fallet, som driver ärendet i Migrationsdomstolen.

Forza Football tar strid – överklagar Migrationsverkets beslut om utvisad ”topprogrammerare”

Uber tvingas lämna London

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

”Herrklubben i Silicon Valley har en svensk filial”

Di Digitals Sven Carlsson.
Di Digitals Sven Carlsson.
Inget av Sveriges hyllade techbolag har fler än två kvinnor i styrelsen. Det är illa för en sektor som formar framtidens ekonomi, skriver Di Digitals Sven Carlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I veckan publicerade vi en lista över heta startupbolag i Stockholm som tidningen Wired hade sammanställt.

Många läste texten, och en hel del förargade sig över att det inte fanns en enda kvinnlig bolagsgrundare med på listan.

Sverige har inte en enda kvinnlig techmiljardär.

Om det varit Di Digital-redaktionen som stått för urvalet hade det sett annorlunda ut. Då hade till exempel fertilitetsappen Natural Cycles funnits med. Men även i vårt urval hade kvinnor varit i absolut minoritet bland de utvalda grundarna.

Inte för att vi vill att det ska vara så, utan för att det finns övergripande strukturella och historiska skäl till varför kvinnor inte förekommer lika flitigt som grundare bland techbolag.

Det gäller inte bara techvärlden. På Di Digitals redaktion är vi sju vita journalister, varav tre är kvinnor, som bland annat har till uppgift att granska branschen ur ett jämställdhetsperspektiv.

Det är pinsamt. Makt ska inte koncentreras i en särskild grupps händer – framförallt inte i en ung och snabbt växande sektor där ens umgängeskretsar kan avgöra vem som grundar vilket bolag med vilket kapital. En sektor som dessutom är i full gång med att forma den framtida ekonomin.

Men det finns en skillnad mellan hur saker bör vara och hur det faktiskt är. Att vi tycker att alla bolag borde ha en sund blandning av hudfärger, kön och sexuell läggning betyder inte att det är så.

Den rödgröna regeringen har i dag slagit näringslivet i huvudet med ett lagförslag baserat på hur saker och ting bör se ut. Börsnoterade bolag ska ha minst 40 procent kvinnliga styrelseledamöter, annars väntar dryga böter. En konkret åtgärd som tyvärr har liten chans att passera riksdagen.

Så hur ser det ut i vår lilla onoterade techvärld?

Di Digitals granskning visar att inte ett enda av de stora, hyllade techbolagen når upp till kravet på minst 40 procent kvinnor i styrelsen. Bara två av de 20 bolagen vi har undersökt har fler än en kvinna i toppskiktet.

Därutöver har Sverige inte en enda kvinnlig techmiljardär, och en absolut majoritet av riskkapitalet går till – just det – manliga grundare.

Herrklubben i Silicon Valley har fått sig en filial i progressiva Sverige. De rodnar kanske inte, men de borde göra det.


Läs också:

Underkänt: Techbolagen klarar inte kvoteringsförslaget

Foto:
Inget av Sveriges största techbolag når upp till gränsen om 40 procent kvinnor i styrelsen, enligt det lagförslag som presenterades under fredagen.


Kommentar: ”It-nörden är förlegad”

Foto:
”Få kvinnor väljer att starta och driva techbolag. Med tanke på hur popkulturen ständigt bekräftar bilden av den stereotypa it-nörden är det kanske inte så konstigt”, skriver Mimi Billing.


Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en man

Foto:
Över 90 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visar Di Digitals granskning. Andelen kvinnliga entreprenörer som får in riskkapital är försvinnande liten.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post