Annons

Hon leder EU:s kamp mot Apple, Google och Facebook

Margrethe Vestager är EU:s konkurrenskommissionär – och en tuff match för jättar som Google, Amazon och Facebook.
Margrethe Vestager är EU:s konkurrenskommissionär – och en tuff match för jättar som Google, Amazon och Facebook. Foto: TT
Det blåser hårt kring vår tids mäktigaste företag. Mitt i stormen står en dansk EU-kommissionär och delar ut rekordböter. ”Djungelns lagar kan inte gälla”, säger Margrethe Vestager.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Lissabon) Det är morgonen efter valsegern och Alex Stamos vill verkligen inte prata om Donald Trump.

Facebooks säkerhetschef talar inför över 10 000 personer på konferensen Web Summit. Denna morgon undrar de flesta i publiken hur världen kommer se ut under USA:s nya president. Vad säger Facebook om Donald Trumps skrällseger?

Inte så mycket, visar det sig.

”How are you guys doing today?”, frågar Alex Stamos när han kommer ut på scen.

Ingen jublar. Några buar. Inte en enda gång under sitt tal nämner Facebook-chefen orden ”val” eller ”Trump”.

Ett år senare är det svårt för Facebook att ducka för frågor om politik.

Tillsammans med Google och Twitter har bolaget förhörts i amerikanska senaten om vilka aktörer som kunde betala för att påverka amerikaner inför valet.

Podd: Är Facebook vår tids tobaksbolag?

Apple, Amazon och Google har dessutom alla ålagts miljarder euro i böter för att ha smitit undan skatt eller knuffat undan konkurrenter ur sina enormt inflytelserika sökresultat.

Vinden har vänt och blåser nu hårt om techbolagen. Den som utfärdar deras rekordböter i EU är en dansk politiker vid namn Margrethe Vestager.

Konkurrensen hämmas i dag av girighet, rädsla och makt

Ett år efter Alex Stamos stapplande framträdande är det hon som står på Web Summits scen i Lissabon.

”Konkurrensen hämmas i dag av girighet, rädsla och makt”, säger Margrethe Vestager – till arenans rungande applåder.

Margrethe Vestager anses vara en av världens mest inflytelserika kvinnor. Och hon befinner sig i en kamp med internetbolagen som på kort tid blivit världens mäktigaste företag.

Striden har gjort den tidigare danska finansministern till en fixstjärna som journalisterna svansar efter.

Margrethe Vestager växte upp på den danska västkusten med två kyrkoherdar som föräldrar. Hon gick med i det socialliberala Radikale Venstre 1989, ett parti som hon blev ledare för 2007. I tre år med början 2011 var Margrethe Vestager finans- och inrikesminister i under statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Läs mer: Peter Eriksson (MP) om techbolagens dominans: Vi riskerar bli maktlösa

Kampen mot skatteminimering har länge varit en av Margrethe Vestager kärnfrågor. Under sin tid som ordförande för EU:s finansministergrupp Ecofin försökte Margrethe Vestager driva igenom diskussioner om ett nytt skattesystem. Då, 2012, var det inte aktuellt.

Sedan läckte miljontals dokument som avslöjade hundratals skatteupplägg som multinationella företag hade ingått i Luxemburg.

”Då blev det en annan debatt i Europa. I dag ser vi att några av förslagen vi försökte få igenom har trätt i kraft i dag. På den tiden fick vi höra att det aldrig skulle ske”, säger Margrethe Vestager, som lovordar arbetet bakom avslöjandena i den såkallade paradisläckan.

Företag som är marknadsledande ska vara det för att de har den bästa produkten... Inte för att de fuskar

Den danska EU-kommissionären räds inte konfrontation.

Apples vd Tim Cook ska enligt Wired ha skällt ut henne på tiden då henne stab granskade Apples skatteupplägg i Irland. Sju månader senare, i september i fjol, kom Margrethe Vestagers dom.

Apple skulle betala tillbaka de 13 miljarder euro i skatt man hade undvikit att betala genom upplägget på Irland – plus ränta.

”Företag som är marknadsledande ska vara det för att de har den bästa produkten och att kunderna gillar dem. Inte för att de fuskar”‚ säger Margrether Vestager.

I dag är den praxis som kallats för ”Double Irish” – där ett företag registrar två bolag i Irland, varav ett inte har en skattemässig hemvist någonstans i världen –inte längre i bruk. Luxemburg har tagit flera steg för att landets skattevillkor ska vara i linje med övriga Europa.

Läs mer: Ethereum-grundaren: ”Det är klart det finns folk som spekulerar”

Margrethe Vestager framhåller gärna dessa exempel som tecken på politiska framsteg.

”Detta ger oss en starkare förhoppning att detta faktiskt kan förändras. Den grundläggande anledningen är att våra medborgare förväntar sig detta”‚ säger hon.

EU-kommissionären anser att dagens internetbolag har en skyldighet att utveckla schysta algoritmer som inte apar efter ”den gamla tidens karteller”. Förutom nya skatteregler vill hon även se techbolag som bygger in integritetsskydd i sina tjänster från början – inte som ett plåster på såren i efterhand.

Två av hennes mest aktuella fall rör Google och Apple.

I juni bötfällde EU-kommissionen Google i ett av Margrethe Vestagers mest uppmärksammade fall. E-handelstjänsten Google Shopping belades med 24 miljarder kronor i böter eftersom den ansågs stänga ute liknande prisjämförelsesajter på flera marknader.

Det är ännu inte avgjort om Googles motåtgärder, som presenterades i höstas, räcker för att sökjätten ska undgå böter.

Vi måste se till att det är demokratins lagar som gäller

Apple, vars nya skatteupplägg i Jungfruöarna avslöjades av New York Times efter paradisläckan från juristfirman Appleby, är också under EU-kommissionens lupp.

Redan innan den senaste läckan hade Margrethe Vestager tagit kontakt med Tim Cook, mannen som en gång skällde ut henne, och frågat hur Apples skatteupplägg ser ut i dag. Än har hon inte fått något svar.

”Vi måste se till att det inte är djungelns lagar, utan demokratins lagar, som gäller.”

Mer om kritikstormen mot techjättarna i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/-techbolagenharaktgraddfilganskalange-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer