Hoppa till innehållet

I Linköping kommer tekniken först: ”Det kryllar av ingenjörer i stan”

Di Startup Tour är på väg till Linköping. Staden är av tradition hemort till många tekniktunga bolag. Det senaste decenniet har två 3d-bolag köpts upp av USA:s största företag. ”Här bygger man teknik från grunden”, säger Ludvig Emgård på Linköpingsbolaget Spotscale.

Ludvig Emgård är grundare och vd för Spotscale, ett Linköpingsbolag som gör 3d-bilder med hjälp av drönare.
Ludvig Emgård är grundare och vd för Spotscale, ett Linköpingsbolag som gör 3d-bilder med hjälp av drönare.Foto: Anders J Larsson

Entreprenören och den självutnämnde "3d-kart-nörden" Ludvig Emgård flyttade till Malmö från Linköping när han i mitten av 2000-talet insåg att Saab satt på en teknik som automatiskt kunde göra 3d-kartor av flygbilder.

”Det var en revolution”, säger han.

Tekniken mynnade så småningom ut i bolaget C3 Technologies som år 2011 köptes av Apple.

”Jag fick blodad tand efter en sådan dunderexit. C3 Techologies var en startup på steroider. En sådan drömresa är man inte med om ofta.”

Läs även: Jakten på Sveriges hetaste startupbolag är i gång – anmäl din startup till Di Startup Tour 2018  

De amerikanska techjättarnas intresse för Linköpings 3d-bolag verkar ha hållit i sig. I början av 2017 köpte Microsoft 3d-optimeringsbolaget Donya Labs i en affär som enligt källor till Di Digital uppgick till omkring 800 miljoner kronor.

I dag är han grundare och vd för Spotscale, som bygger upp 3d-modeller över kvarter och byggnader med hjälp av drönare, för att ge en högre upplösning än vad flygbilder kan erbjuda.

Även det är baserat i Linköping.

”När jag flyttade hit hade jag inte alls den bilden att man kunde uppfinna saker och göra en business på det. Det är nog en kultur här – att man gärna vill bygga saker själv”, säger han.

Men även ett antal Linköpingsbolag utanför 3d-nischen har utmärkt sig de senaste åren. Från staden kommer exempelvis augmented reality-bolaget XM Reality som börsnoterades förra året liksom magnetkamerabolaget Amra som vann Di Digital Startup Tour år 2016.

Läs mer: Snillebolaget Amra tar in 80 miljoner kronor 

Enligt Ludvig Emgård är det just den tekniska verkshöjden som utmärker Linköping som startupstad. 

”Det kryllar av ingenjörer i stan. Jag hade jobbat som konsult tidigare och sett teknikutveckling på komponentnivå. Men när jag kom till Linköping såg jag att här bygger man teknik från grunden. Det var en ögonöppnare för mig”, säger han.

Stadens bolag utmärks ofta av att de bygger ”teknik som letar efter ett problem”, snarare än att de börjar i problemändan, berättar han.

Att tekniken kommer först gör ibland att bolagen får ändra riktning flera gånger innan de hittar rätt. Det kan vara kapitalintensivt.

”Men samtidigt blir tekniken ofta väldigt mycket värd. Det är inte så många bolag här som gör en app och prövar lyckan i ett halvår.”

En av källorna till Spotscales ingenjörer är nyutexaminerade studenter från Tekniska högskolan vid Linköpings universitet. Framförallt utmärker sig bildanalysen, tycker Ludvig Emgård.

”Där har de flera duktiga professorer som hela tiden spottar ut duktiga ingenjörer. Man får inte bättre.”

Läs även: Tidigare Google-chef ska lyfta svenskt drönarbolag 

Närvaron av större företag som Ericsson och Saab, gör att det även finns många erfarna ingenjörer i staden säger han.

”Jag tror att det är lättare att hitta programmerare i Linköping än på många andra ställen. Här är det snarare svårt att få tag i bra säljare”, säger han.

Hur ser det ut med riskkapital?

”Alla riskkapitalbolag i Stockholm har definitivt Linköping på radarn och är ofta på besök här. Sedan finns det lokala affärsänglar som engagerar sig och tittar på case. Några av dem som investerar har själva jobbat med avancerad teknik.”

Vad kan bli bättre?

”Bättre tågförbindelser till Stockholm skulle vara en nyckelfaktor för staden. Får man ned restiden till under en timme skulle det göra mycket. Då är det lättare att komma till Stockholm bara för enstaka möten.”

Den 17 oktober kommer Di Digital Startup Tour till Linköping. Vinnaren direktkvalificeras till finalen i Stockholm den 28 november. Vinnaren i den tävlingen får bland annat en miljon kronor för marknadsföring i Bonnier News kanaler. Säkra din plats i publiken här! 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera