Annons

I Linköping kommer tekniken först: ”Det kryllar av ingenjörer i stan”

Ludvig Emgård är grundare och vd för Spotscale, ett Linköpingsbolag som gör 3d-bilder med hjälp av drönare.
Ludvig Emgård är grundare och vd för Spotscale, ett Linköpingsbolag som gör 3d-bilder med hjälp av drönare. Foto: Anders J Larsson
Di Startup Tour är på väg till Linköping. Staden är av tradition hemort till många tekniktunga bolag. Det senaste decenniet har två 3d-bolag köpts upp av USA:s största företag. ”Här bygger man teknik från grunden”, säger Ludvig Emgård på Linköpingsbolaget Spotscale.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Entreprenören och den självutnämnde "3d-kart-nörden" Ludvig Emgård flyttade till Malmö från Linköping när han i mitten av 2000-talet insåg att Saab satt på en teknik som automatiskt kunde göra 3d-kartor av flygbilder.

”Det var en revolution”, säger han.

Tekniken mynnade så småningom ut i bolaget C3 Technologies som år 2011 köptes av Apple.

”Jag fick blodad tand efter en sådan dunderexit. C3 Techologies var en startup på steroider. En sådan drömresa är man inte med om ofta.”

Läs även: Jakten på Sveriges hetaste startupbolag är i gång – anmäl din startup till Di Startup Tour 2018  

De amerikanska techjättarnas intresse för Linköpings 3d-bolag verkar ha hållit i sig. I början av 2017 köpte Microsoft 3d-optimeringsbolaget Donya Labs i en affär som enligt källor till Di Digital uppgick till omkring 800 miljoner kronor.

I dag är han grundare och vd för Spotscale, som bygger upp 3d-modeller över kvarter och byggnader med hjälp av drönare, för att ge en högre upplösning än vad flygbilder kan erbjuda.

C3 Techologies var en startup på steroider. En sådan drömresa är man inte med om ofta

Även det är baserat i Linköping.

”När jag flyttade hit hade jag inte alls den bilden att man kunde uppfinna saker och göra en business på det. Det är nog en kultur här – att man gärna vill bygga saker själv”, säger han.

Men även ett antal Linköpingsbolag utanför 3d-nischen har utmärkt sig de senaste åren. Från staden kommer exempelvis augmented reality-bolaget XM Reality som börsnoterades förra året liksom magnetkamerabolaget Amra som vann Di Digital Startup Tour år 2016.

Läs mer: Snillebolaget Amra tar in 80 miljoner kronor 

Enligt Ludvig Emgård är det just den tekniska verkshöjden som utmärker Linköping som startupstad. 

”Det kryllar av ingenjörer i stan. Jag hade jobbat som konsult tidigare och sett teknikutveckling på komponentnivå. Men när jag kom till Linköping såg jag att här bygger man teknik från grunden. Det var en ögonöppnare för mig”, säger han.

Stadens bolag utmärks ofta av att de bygger ”teknik som letar efter ett problem”, snarare än att de börjar i problemändan, berättar han.

När jag kom till Linköping såg jag att här bygger man teknik från grunden. Det var en ögonöppnare för mig

Att tekniken kommer först gör ibland att bolagen får ändra riktning flera gånger innan de hittar rätt. Det kan vara kapitalintensivt.

”Men samtidigt blir tekniken ofta väldigt mycket värd. Det är inte så många bolag här som gör en app och prövar lyckan i ett halvår.”

En av källorna till Spotscales ingenjörer är nyutexaminerade studenter från Tekniska högskolan vid Linköpings universitet. Framförallt utmärker sig bildanalysen, tycker Ludvig Emgård.

”Där har de flera duktiga professorer som hela tiden spottar ut duktiga ingenjörer. Man får inte bättre.”

Läs även: Tidigare Google-chef ska lyfta svenskt drönarbolag 

Närvaron av större företag som Ericsson och Saab, gör att det även finns många erfarna ingenjörer i staden säger han.

”Jag tror att det är lättare att hitta programmerare i Linköping än på många andra ställen. Här är det snarare svårt att få tag i bra säljare”, säger han.

Hur ser det ut med riskkapital?

”Alla riskkapitalbolag i Stockholm har definitivt Linköping på radarn och är ofta på besök här. Sedan finns det lokala affärsänglar som engagerar sig och tittar på case. Några av dem som investerar har själva jobbat med avancerad teknik.”

Vad kan bli bättre?

”Bättre tågförbindelser till Stockholm skulle vara en nyckelfaktor för staden. Får man ned restiden till under en timme skulle det göra mycket. Då är det lättare att komma till Stockholm bara för enstaka möten.”

Den 17 oktober kommer Di Digital Startup Tour till Linköping. Vinnaren direktkvalificeras till finalen i Stockholm den 28 november. Vinnaren i den tävlingen får bland annat en miljon kronor för marknadsföring i Bonnier News kanaler. Säkra din plats i publiken här! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer