Annons

ICA storsatsar på Min Doktor – som tar över Minutklinikerna

Min Doktors vd Jonas Vig och grundaren Magnus Nyhlén.
Min Doktors vd Jonas Vig och grundaren Magnus Nyhlén.
ICA Gruppen köper 42 procent av nätläkaren Min Doktor för 335 miljoner kronor. Nätläkaren tar samtidigt över ansvaret för Ica:s Minutkliniker, som primärt ligger i anslutning till ICA-butiker, och planerar nu en snabb expansion i hela landet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det här är en fantastik möjlighet att bygga en ännu mer tillgänglig, god och nära vård. Vi ska satsa på kvalité och långsiktighet”, säger Jonas Vig, vd på Min Doktor.

Detaljhandelsbolaget ICA Gruppen investerar genom dotterbolaget Apoteket Hjärtat i Min Doktor.

ICA Gruppens investering i Min Doktor består av ett kontant kapitaltillskott på 335 miljoner kronor samt ICA:s bidrag, inklusive Minutklinikens verksamhet, som värderas till 225 miljoner kronor. Minutkliniken blir nu en del av Min Doktor. Kapitaltillskottet ska täcka de kommande årens kapitalbehov.

Genom att kombinera Min Doktors svenska verksamhet med Minutklinikerna som finns i anslutning till flera Apotek Hjärtat kan patienter få hjälp både via nätet och på mindre kliniker som bemannas av sjuksköterskor. Min Doktor planerar nu för en snabb expansion av antalet kliniker, som primärt kommer att ligga i anslutning till ICA-butiker. 

”Vi är redan rikstäckande digitalt, nu är ambitionen att även bli det fysiskt i kliniken runt hörnet. Vi tror detta kan minska vårdköerna i Sverige. Folk ska kunna få tillgång till den vård de behöver, när de behöver den”, säger Jonas Vig, vd på Min Doktor.

Min Doktor kommer nu att ägas till 42 procent av Apotek Hjärtat och 58 procent av övriga ägare, däribland EQT Ventures. Slutförande av affären kan genomföras först efter Konkurrensverkets godkännande vilket förväntas ske under oktober 2018.

”Min Doktor är en seriös och innovativ vårdgivare och vi ser fram emot att tillsammans utveckla framtidens primärvård. Bolaget kommer nu att investera i ett stort antal drop-in-kliniker primärt i anslutning till större ICA-butiker. Vårt mål är att göra det enklare för människor att få vård och på så vis vara med och förbättra folkhälsan”, säger Anders Nyberg, vd på Apotek Hjärtat.

Minutkliniken som är en del av Apotek Hjärtat har sedan tidigare erbjudit sina kunder hjälp med enklare vårdärenden och vaccinationer i anslutning till ett antal apotek och ICA-butiker. Nu blir Minutkliniken alltså en del av Min Doktor, som är en av Sveriges största aktörer inom digitala primärvårdstjänster.

Läs mer: Icas e-handel går över miljarden 

Vad är ett typexempel på hur patienter kan ha nytta av detta?

”Har man till exempel problem med öronen han man gå till en av våra minutkliniker. Där kan man tala med en av våra duktiga sköterskor. De kan lämna ärendet vidare för konsultation av en läkare eller hjälpa med tips på egenvård och receptfria alternativ på apoteket - allt beroende på vilken typ av vård dom bedömer passar patienten bäst.”   

Hur påverkar Icas stora delägande era internationella ambitioner?

”Vi fokuserat på fördelarna i Sverige. Planen för vår internationella del ligger kvar. Där är strategin att främst fortsätta vara en plattform och en processleverantör.”   

Läs mer: Min doktor dubblar omsättningen – men tappar ledningen bland digitala vårdcentraler 

(Finwire/Di Digital)


Läs mer: Hälsosam affär när Min Doktor tar över Icas MinutklinikerFoto:
Jonas Leijonhufvud är reporter på Di Digital.


Hör intervjun med Magnus Nyhlén i podden Startup Stories här:

https://embed.acast.com/startupstories/magnusnyhlen-mindoktor

Du hittar även Startup Stories på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Startup Stories? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Recensera podden här eller kontakta oss på Twitter, Facebook eller via mejl.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer