Annons

Internationell datacenterjätte investerar en kvarts miljard i Akalla

Interxions Nordenchef Peder Bank och bolagets datacenter i Akalla.
Interxions Nordenchef Peder Bank och bolagets datacenter i Akalla. Foto: Press.
Nu står det klart att nederländska Interxion, som nyligen köptes upp i en affär värd 82 miljarder kronor, gör sin hittills största satsning på svensk mark. Företaget bygger ett sjätte datacenter i Akalla för 250 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det nederländska co-locationföretaget Interxions fem datacenter i Akalla, utanför Stockholm, får nu sällskap av ett sjätte. Affärsidén bygger på att de tillgodoser yta och el i sina datahallar till andra företag, ofta är det kundernas egen hårdvara som ställs in i hallarna.

Kostnaden för den nya anläggningen beräknas landa på ungefär 250 miljoner kronor, vilket är företagets hittills största investering på svensk mark. 

Det innebär sin tur att Interxions totala investeringar på den svenska marknaden nu uppgår till 1 miljard kronor. 

”Sverige är platsen i Norden med mest datatrafik och datautbyte. Det är ett hett ställe att vara på”, säger Nordenchefen Peder Bank.

Läs mer: Amazon Web Services investerar miljarder i Sverige 

Vidare berättar han att expansionen i Sverige främst beror på att det finns en stor efterfrågan från kundernas håll.

”Alla expansioner drivs av våra kunder. Det finns ett stort intresse, både hos lokala och internationella kunder, i att vi expanderar i Stockholm. Därför gör vi det nu.”

Bolaget räknar dessutom med att efterfrågan av co-locationtjänster kommer fortsätta växa i Sverige i takt med att allt fler företag digitaliserar sig.

”Då behövs mer utrymme och mer kapacitet. Att vi gör en så här stor investering är ett bevis på att vi har en stark tro på den här marknaden”, tillägger han.

Interxion har funnits i Sverige i drygt 20 år. 2018 omsatte Interxion 227 Mkr i Sverige. Utöver sina snart sex datacenter i Stockholm har Interxion anläggningar i ytterligare tolv europeiska städer, bland annat i Bryssel, London och Dublin. 

I slutet av oktober stod det också klart att Interxion köps upp av det San Francisco-baserade bolaget Digital Realty och att de två företagen slår ihop sina verksamheter. Affären värderade hela Intexion till 8,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 82 miljarder kronor. 

Enligt Peder Bank innebär affären att Interxion går från att vara en europeisk till en global aktör.

”Digital Realty, som har anläggningar både i Europa och på andra kontinenter, är en perfekt komplettering för oss. Tillsammans med dem får vi en större position i Europa samtidigt som vi etablerar oss på den globala marknaden”, säger Peder Bank.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar 

Tidigare i år ändrades skattereglerna för co-location-datacenter. I korthet innebär det att det enbart är företag som äger all hårdvara och utrustning i sina hallar som kan ta del av den skattesänkning på energi som Skatteverket införde för två år sedan. 

Interxions verksamhet faller inte inom ramen för de nya kraven.

”Jag tycker det har varit ett problem. För våra internationella kunder var det här en morot att komma till Sverige. Nu måste de själva skicka in sina elavgifter, risken är att de tycker att det blir för krångligt och väljer bort Sverige”, säger Peder Bank.

Läs mer: Interxion varnar: Skatteverkets beslut kan slå mot miljön 

Vid sidan av co-locationbolag som Interxion, och konkurrenterna Equinix och Bahnhof, har marknaden för molntjänster vuxit i rask takt. 

De amerikanska techjättarna Amazon Web Services, Google och Microsoft erbjuder företagskunder att lägga ut sin it-drift på entreprenad – och via molntjänster skapa, distribuera och anpassa sina digitala verktyg.

Men Peder Bank ser inte molnföretagen som konkurrenter, utan snarare som partners.

”När molntjänsterna växer så växer vi också, vi är en del av samma ekosystem. I många fall går molntjänster genom en mängd olika kommunikationer, däribland våra datacenter.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer