Hoppa till innehållet

Internationell datacenterjätte investerar en kvarts miljard i Akalla

Nu står det klart att nederländska Interxion, som nyligen köptes upp i en affär värd 82 miljarder kronor, gör sin hittills största satsning på svensk mark. Företaget bygger ett sjätte datacenter i Akalla för 250 miljoner kronor.

Det nederländska co-locationföretaget Interxions fem datacenter i Akalla, utanför Stockholm, får nu sällskap av ett sjätte. Affärsidén bygger på att de tillgodoser yta och el i sina datahallar till andra företag, ofta är det kundernas egen hårdvara som ställs in i hallarna.

Kostnaden för den nya anläggningen beräknas landa på ungefär 250 miljoner kronor, vilket är företagets hittills största investering på svensk mark. 

Det innebär sin tur att Interxions totala investeringar på den svenska marknaden nu uppgår till 1 miljard kronor. 

”Sverige är platsen i Norden med mest datatrafik och datautbyte. Det är ett hett ställe att vara på”, säger Nordenchefen Peder Bank.

Läs mer: Amazon Web Services investerar miljarder i Sverige 

Vidare berättar han att expansionen i Sverige främst beror på att det finns en stor efterfrågan från kundernas håll.

”Alla expansioner drivs av våra kunder. Det finns ett stort intresse, både hos lokala och internationella kunder, i att vi expanderar i Stockholm. Därför gör vi det nu.”

Bolaget räknar dessutom med att efterfrågan av co-locationtjänster kommer fortsätta växa i Sverige i takt med att allt fler företag digitaliserar sig.

”Då behövs mer utrymme och mer kapacitet. Att vi gör en så här stor investering är ett bevis på att vi har en stark tro på den här marknaden”, tillägger han.

Interxion har funnits i Sverige i drygt 20 år. 2018 omsatte Interxion 227 Mkr i Sverige. Utöver sina snart sex datacenter i Stockholm har Interxion anläggningar i ytterligare tolv europeiska städer, bland annat i Bryssel, London och Dublin. 

I slutet av oktober stod det också klart att Interxion köps upp av det San Francisco-baserade bolaget Digital Realty och att de två företagen slår ihop sina verksamheter. Affären värderade hela Intexion till 8,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 82 miljarder kronor. 

Enligt Peder Bank innebär affären att Interxion går från att vara en europeisk till en global aktör.

”Digital Realty, som har anläggningar både i Europa och på andra kontinenter, är en perfekt komplettering för oss. Tillsammans med dem får vi en större position i Europa samtidigt som vi etablerar oss på den globala marknaden”, säger Peder Bank.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar 

Tidigare i år ändrades skattereglerna för co-location-datacenter. I korthet innebär det att det enbart är företag som äger all hårdvara och utrustning i sina hallar som kan ta del av den skattesänkning på energi som Skatteverket införde för två år sedan. 

Interxions verksamhet faller inte inom ramen för de nya kraven.

”Jag tycker det har varit ett problem. För våra internationella kunder var det här en morot att komma till Sverige. Nu måste de själva skicka in sina elavgifter, risken är att de tycker att det blir för krångligt och väljer bort Sverige”, säger Peder Bank.

Läs mer: Interxion varnar: Skatteverkets beslut kan slå mot miljön 

Vid sidan av co-locationbolag som Interxion, och konkurrenterna Equinix och Bahnhof BAHN B +1,22%Dagens utveckling, har marknaden för molntjänster vuxit i rask takt. 

De amerikanska techjättarna Amazon Web Services, Google och Microsoft erbjuder företagskunder att lägga ut sin it-drift på entreprenad – och via molntjänster skapa, distribuera och anpassa sina digitala verktyg.

Men Peder Bank ser inte molnföretagen som konkurrenter, utan snarare som partners.

”När molntjänsterna växer så växer vi också, vi är en del av samma ekosystem. I många fall går molntjänster genom en mängd olika kommunikationer, däribland våra datacenter.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera