Annons

Investerarna flockas kring Norrskens ”rädda världen-fond” – stänger på över 1 miljard

Norrsken VC har fyra general partners. Från vänster: Niklas Adalberth, David Frykman, Tove Larsson och Agate Freimane.
Norrsken VC har fyra general partners. Från vänster: Niklas Adalberth, David Frykman, Tove Larsson och Agate Freimane. Foto: Evelina Carborn
Det ökade intresset för impact-investeringar har gynnat riskkapitalfonden Norrsken VC som nu stänger på 1,2 miljarder kronor. Bland de nya investerarna finns techmiljardären Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico och SEB pension och försäkring. ”Det här verkar gå mot att bli en legitim tillgångsklass för institutionella investerare”, säger David Frykman, partner på Norrsken VC. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den nya miljardfonden, som med 25 bolag i portföljen fokuserar på impact-investeringar, ska nu leta fram nästa generation av ”impact-enhörningar”, enligt hans kollega Tove Larsson.

”Vår ambition har hela tiden varit att identifiera och finansiera bolag som inte bara är värderade till över en miljard dollar, men som också bidrar positivt till mer än en miljard människor. Så vi har satt en ganska hög måttstock för oss själva”, säger hon.

Impact-investeringar görs i bolag vars affärsidé går ut på att lösa samhällsproblem, till exempel klimatkrisen eller matsvinn. En viktig del i definitionen är att de så kallade impact-bolagen både ska skapa positiva samhällseffekter och finansiell avkastning.

Men för fyra år sedan såg institutionella investerare ett motsatsförhållande mellan de två delarna, säger hennes kollega David Frykman, general partner på Norrsken VC.

”De tyckte att det inte gick att kombinera att göra något bra för världen med finansiell avkastning i ett bolag. Så vid den tidpunkten var det inte möjligt att resa institutionellt kapital.” 

”De tyckte att det fanns en motsättning mellan att göra något bra för världen och leverera finansiell avkastning i ett och samma bolag. Så vid den tidpunkten var det inte möjligt att resa institutionellt kapital.”

Läs även: Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen

Med kapital som strömmar in till olika impact-fonder världen över ser bilden i dag annorlunda ut. Norrsken VC stängde på 123 miljoner euro, motsvarande 1,2 miljarder kronor, vilket överträffade målet på 100 miljoner euro. Förra året tog fonden in drygt 300 miljoner från bland annat Nordeas och SEB:s pensionsfonder.

Bland de befintliga finansiärerna finns även EU-finansierade European Investment Fund och H&M-familjen Perssons investeringsbolag Ramsbury Invest. Grundarna av bolag som Klarna, Mojang, King och Daniel Wellington är också finansiärer i fonden. 

”Impact investing har successivt fått mer och mer trovärdighet. Nu när vi stänger har vi jättefina institutionella investerare och det hade inte gått för tre år sedan, men i dag går det”, säger David Frykman.

Exempel på teman i fondportföljen är elektrifiering och omställningen till en mer hållbar transportsektor, samt matsvinn, där de har sett ”ett flertal starka investeringsmöjligheter” inom området. Till en början låg fokus för investeringarna på Sverige, men har nu breddats till att också omfatta bolag i utlandet. 

”Det har varit jättekul att vi genom vår nya fond både fått uppmärksamhet längre hemifrån och möjligheten att aktivt arbeta på andra marknader, så vi har Europa som vårt område som vi letar lösningar inom”, säger Tove Larsson.

Alla investeringar i Norrsken VC mäts mot både ekonomisk avkastning och effekten på de samhällsproblem portföljbolagen försöker lösa. I samband med stängningen offentliggör fonden också sina så kallade ”impact-resultat”, med förhoppningen att det ska leda till mer transparens inom sektorn. 

Läs även: Norrsken startar accelerator för bolag som ska rädda världen 

Tove Larsson medger att det ännu inte finns en ”guldstandard” för hur impact ska mätas, men säger att de så tidigt som möjligt ville utvärdera och dela de resultat som syns i investeringarna. Hon säger att rapporten som redovisar resultaten är uppbyggd efter ett antal teman.

”Man kan till exempel läsa om problemet med matsvinn och vilka lösningar som finns för att komma till rätta med det. Sedan kan man se hur många ton mat våra lösningar i portföljen har bidragit till att rädda från att slängas.”

David Frykman och Tove Larsson förvaltar fonden tillsammans med Klarna-grundaren Niklas Adalberth och startup-entreprenören Agate Freimane, som också har en bakgrund inom Londons och New Yorks finansvärld.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer