Annons

Iphone en skänk från ovan för Apples aktie — analytikerna fortsatt optimistiska

Apples Iphone/Claes Murander, förvaltare Lannebo Vision.
Apples Iphone/Claes Murander, förvaltare Lannebo Vision. Foto: TT/Lannebo.
Iphonen har gjort Apple till världens högst värderade bolag. Sedan den första modellen presenterades för 10 år sedan har aktien lyft över tusen procent. Men enligt analytikerna har den fortfarande mycket kvar att ge. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klockan 19 svensk tid är det dags för Apples vd Tim Cook att äntra scenen på bolagets nya huvudkontor i Cupertino och presentera teknikjättens senaste nyheter. Rykten och spekulationer har i vanlig ordning duggat tätt inför tisdagens presentation, men det mesta pekar på att Tim Cook kommer presentera tre nya telefoner inklusive en lite lyxigare modell. 

”Det är alltid spännande när de lanserar nya produkter. Framförallt när det är en Iphone eftersom det är en så stor del av Apples försäljning. Det blir intressant att se hur de vidareutvecklar modellen”, säger Claes Murander som förvaltar teknikfonden Lannebo Vision. 

Det var i januari 2007 som Apples framlidne medgrundare och vd Steve Jobs presenterade den första Iphonen som kom att revolutionera hur vi använder oss av mobiltelefonen. 

Läs mer: ”Därför handlar Apples jippo om allt annat än Iphone” 

Med över en miljard sålda Iphones har den smarta telefonen varit en monumental kommersiell succé och Iphone står i dagsläget för omkring två tredjedelar av Apples försäljning. Apple-aktien är i sin tur upp omkring 1 200 procent sedan Steve Jobs presentation och visar inga tecken på att tappa fart. 

Sedan årsskiftet har aktien stigit omkring 40 procent och analytikerna är fortsatt optimistiska. Av de 43 analytiker som täcker aktien rekommenderar 34 köp medan nio rekommenderar behåll, enligt Bloomberg.

Blickar vi framåt så ligger analytikernas genomsnittliga riktkurs på 175,5 dollar vilket kan jämföras med måndagens stängningskurs på 161,5 dollar. Mest optimistisk är Drexel Hamiltons analytiker med en riktkurs på 208 dollar. 

”Aktien har gått väldigt bra i år och det är klart att det finns förhoppningar om att den här lanseringen ska sälja bra. De nya telefonerna kommer vara en liten del av försäljningen det här kvartalet, men vi kommer få en indikation på hur de mottagits vilket kommer vara avgörande för hur aktien går den närmaste tiden”, säger Claes Murander. 

Apple är Lannebo Visions enskilt största innehav och utgjorde vid månadsskiftet 9,2 procent av portföljen. 

”Det är en stor position i fonden så jag bedömer ju att bolaget har goda tillväxtmöjligheter, kanske framför allt på tillväxtmarknader som Indien och Kina. Men hur den går kortsiktigt är svårt att sia om”, säger Claes Murander. 

Läs mer: Så gick det till när Steve Jobs presenterade Iphonen

Tim Cook har ännu inte haft nöjet att presentera en produkt som varit i närheten av Iphones framgångar, men har under de senaste åren gång på gång lyft fram affärsområdet ”Services” som växer betydligt snabbare än övriga delar av bolaget. 

”Apple har väldigt bra tillväxt och lönsamhet inom services, men det är också ett sätt att knyta användarna hårdare till ekosystemet. Den senaste tiden har det varit mycket skriverier om tv och att de anställer folk för att göra eget innehåll”, säger Claes Murander. 

”Om de kan erbjuda fler tjänster som gör ekosystemet mer attraktivt så ökar sannolikheten att nästa gång du köper en telefon så blir det en Iphone”, fortsätter han.

Läs mer: Innehållskriget: Tv och film är techbolagens nya guld 

Apple-optimisterna lär även ha fått ytterligare vatten på sin kvarn av att investeringsnestorn Warren Buffett i början av 2016 dök upp i teknikjättens ägarlistor. Vid slutet av det andra kvartalet 2017 ägde Warren Buffetts konglomerat Bershire Hathaway 130 miljoner Apple-aktier vilket motsvarar 2,5 procent av bolaget. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies