Hoppa till innehållet

Izettle-veteran vill bli betaltjänsternas bästa vän – tar in 13,5 miljoner

I höst måste europeiska banker börja dela med sig av kontoinformation till betaltjänster. Izettle-veteranen Louise Brandt vill bli spindeln i nätet med sitt bolag Open Payments. ”Det fanns en lucka i hela den här kedjan”, säger hon.

Open Payments grundarteam. Från vänster, Jonas Kjellin, vd, Louise Brandt, kommersiell chef, Per Westin, produktchef.
Open Payments grundarteam. Från vänster, Jonas Kjellin, vd, Louise Brandt, kommersiell chef, Per Westin, produktchef.Foto: Press.

EU:s betaltjänstdirektiv PSD2 får liv i september. Det innebär att bankerna måste dela med sig av kunduppgifter till utomstående betal- och finanstjänster. Fintechbolaget Open Payments har sedan 2017 utvecklat en plattform för att möta den nya efterfrågan som då skapas hos företag. 

”Vi såg att det fanns en lucka i kedjan. Det behöver finnas en part som kan integrera mot bankerna och som i sin tur kan leverera information till företagen, som sedan använder det till sina kunder. Det ska vi erbjuda”, säger Louise Brandt, kommersiell chef och medgrundare på Open Payments.

Nu tar Open Payments in 13,5 miljoner kronor i sin andra kapitalrunda. Investerare är Brightly Ventures, Luminar Ventures och flera affärsänglar, däribland Ann Grevelius. Sedan tidigare har Vidici Ventures gått in med cirka 8 Mkr i bolaget.

Med hjälp av det nya kapitalet kommer bolaget att växa personalstyrkan och fortsätta utveckla den tekniska plattformen.

Läs mer: Danske Banks PSD2-initiativ – vill samla all din kontoinformation 

”Vi ska hela tiden vara i framkant. Vi står redo och kommer att gå live i september och då gå ut i Sverige, Danmark och Finland”, säger Louise Brandt, som mellan 2011 och 2018 hade olika chefsroller på betaluppstickaren Izettle.

Redan under nästa år planerar Open Payments att finnas på fler marknader i Europa. 

”Det är nu företagen börjar intressera sig för det här och börjar planera inför förändringen och möjligheterna som det innebär”, säger Louise Brandt. 

Förutom Louise Brandt är Jonas Kjellin, vd, samt Per Westin, produktchef, medgrundare av bolaget. Trion äger tillsammans med personalen cirka 60 procent av Open Payments. Investeringsbolagen äger 30 procent, där Brightly har det största innehavet, och de resterande 10 procenten kontrolleras av affärsänglar. 

Läs mer: Bolund om PSD2: Kunder och fintech vinnare 

Open Payments har samarbetat med flera företag under en längre period. Intresset är stort bland bolag som bland annat vill erbjuda konto till konto-betalningar, en checkoutlösning för e-handeln, fakturatjänster eller pengatransaktioner.

Louise Brandt medger att det finns konkurrenter som också står redo.

”Vi har från start byggt vår verksamhet helt på PSD2-regelverket. Där är vi unika på marknaden”, säger hon.

En konkurrent är Tink, som gått från att ursprungligen vara en renodlad privatekonomiapp till att nu leverera sin teknik till banker. Bolaget säger sig omsätta 100 Mkr på årsbasis och tog tidigare i våras in över en halv miljard kronor i nytt kapital.

Läs mer: Tink fyller på kassan med en halv miljard – rullar ut i hela Europa 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera