Annons

Tink fyller på kassan med en halv miljard – rullar ut i hela Europa

Tinks grundare Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén.
Tinks grundare Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén. Foto: Emma-Sofia Olsson (Di)
Tink säkrar drygt en halv miljard i nytt kapital när en amerikansk riskkapitaljätte blir ny storägare. Nu ska bolaget expandera till 20 europeiska länder på ett år: ”Vi vill bli motsvarigheten till Amazon Web Services”, säger medgrundaren Fredrik Hedberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska fintechbolaget Tinks värdering sköt i höjden i början av januari när delägaren Creades skrev upp värdet på sina aktier efter en hemlig transaktion.

Nu kan Di Digital berätta att Tink har stängt en ny kapitalrunda på 56 miljoner euro, motsvarande 583 miljoner kronor, för att finansiera en omfattande expansion i Europa.

”Vi växer som tusan på alla håll och kanter. Det här är ett sätt för oss att ta tillvara på möjligheten och möta den efterfrågan som finns på vår produkt”, säger Fredrik Hedberg, medgrundare och teknikchef.

Bolagets värdering stiger därmed till ungefär 2,5 miljarder kronor, med de nya pengarna inräknade, enligt uppgifter till Di Digital som lämnats av personer med insyn i processen. 

Tink, som grundades av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg under 2012, har gått från att ursprungligen vara en renodlad privatekonomiapp till att nu leverera teknik till banker.

Det är också denna omsvängning av verksamheten som fått bolagets egna intäkter att lyfta. Deras konsumentapp omsatte relativt blygsamma 23 Mkr under 2017, enligt det senaste bokslutet, men intäkterna i oktober i fjol hade stigit till 100 Mkr i årstakt.

”Vi fortsätter driva vår egen app. Men det är mjukvarudelen som fått vår omsättning att lyfta”, sa vd:n Daniel Kjellén vid tidpunkten.

Läs mer: Tinks vd: ”Om fem år finns inga personliga bankmän” 

Sedan drygt ett år tillbaka har Tink sålt sina tjänster till svenska kunder som SEB, Nordea, Klarna, Nordnet, Collector Bank och SBAB. Utomlands finns redan stora aktörer som ABN Amro och BNP Paribas på kundlistan.

”Före slutet på 2019 vill vi finnas på 20 marknader. Vårt mål är att täcka hela Europa”, säger Fredrik Hedberg, och poängterar att Tink prioriterar tillväxt framför svarta siffror på sista raden.

För att klara av det ambitiösa målet ska Tink fördubbla sin personalstyrka till 300 personer under de närmsta tolv månaderna. 

”Vi ska bygga ut vår infrastruktur och vårt kommersiella team, för att ligga närmare kunderna och enklare kunna hjälpa utvecklare att bygga nya tjänster på vår plattform. Det kommer att bli en utmaning att växa så snabbt och vi är ödmjuka inför uppgiften”, säger Fredrik Hedberg.

Utöver huvudkontoret i Stockholm har Tink redan hunnit etablerat sig fysiskt i London, med planer på att inom en snar framtid slå upp portarna i ytterligare fyra internationella storstäder.

I samband med kapitalrundan bekräftar bolaget att deras plattform nu finns tillgänglig på 9 marknader. Det handlar om Belgien, Danmark, Finland, Norge, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Österrike.

”Det finns internationella konkurrenter som säljer olika delar av vårt erbjudande. Men på Tinks plattform får kunderna tillgång till allting, i stället för att till exempel gå till fyra olika aktörer och sy ihop en lösning på egen hand”, säger Fredrik Hedberg.

I korthet hjälper Tink sina företagskunder, som alltså består av både storbanker och uppstickare på den finansiella marknaden, med två saker:

1. Att bygga den infrastruktur som krävs för att hämta data från andra håll och genomföra betalningar. 

2. Att utveckla tjänster som påminner om de man kan hitta i Tinks app. Det handlar om att kategorisera och analysera kundens utgifter, sparande och lån. Dessa visas upp för kunden i mobilen i form av en slags instrumentbräda. Ovan på det kommer de personliga råden – och en del relevanta erbjudanden.

Läs mer: Rekordförlust för Tink – men bankaffären växer: "Långt över förväntningarna" 

Ledande investerare i kapitalrundan på 583 miljoner är det New York-baserade riskkapitalbolaget Insight Venture Partners, som tidigare har varit delägare i internationella techsuccér som Delivery Hero och Twitter.

”Jag tror att de ser en fantastisk möjlighet att bygga nästa generations plattformsbolag inom finansiella tjänster tillsammans med oss. Vi vill bli vår industris motsvarighet till vad Amazon Web Services blivit på marknaden för molntjänster”, säger Fredrik Hedberg.

Även Nikolaj Storonskij, grundare av den brittiska bankutmanaren Revolut, och Nordeas tidigare vd Christian Clausen väljer nu att investera privata pengar i Tink.

Sedan tidigare har Tink tagit in närmare 200 Mkr i riskkapital från aktörer som Sunstone Capital, SEB, Nordea och ABN Amro – som nu väljer att fylla på med ytterligare pengar i bolaget.

Däremot deltar inte Sven Hagströmers börsnoterade investeringsbolag Creades i den nya rundan. Det innebär att de äger samma antal aktier sedan tidigare, men blir utspädda och minskar sin tidigare 12-procentiga ägarandel.

Läs mer: Digitala utmanaren får banktillstånd – men missar målet i Sverige 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer