Annons

Izettle-veteran vill bli betaltjänsternas bästa vän – tar in 13,5 miljoner

Open Payments grundarteam. Från vänster, Jonas Kjellin, vd, Louise Brandt, kommersiell chef, Per Westin, produktchef.
Open Payments grundarteam. Från vänster, Jonas Kjellin, vd, Louise Brandt, kommersiell chef, Per Westin, produktchef. Foto: Press.
I höst måste europeiska banker börja dela med sig av kontoinformation till betaltjänster. Izettle-veteranen Louise Brandt vill bli spindeln i nätet med sitt bolag Open Payments. ”Det fanns en lucka i hela den här kedjan”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU:s betaltjänstdirektiv PSD2 får liv i september. Det innebär att bankerna måste dela med sig av kunduppgifter till utomstående betal- och finanstjänster. Fintechbolaget Open Payments har sedan 2017 utvecklat en plattform för att möta den nya efterfrågan som då skapas hos företag. 

”Vi såg att det fanns en lucka i kedjan. Det behöver finnas en part som kan integrera mot bankerna och som i sin tur kan leverera information till företagen, som sedan använder det till sina kunder. Det ska vi erbjuda”, säger Louise Brandt, kommersiell chef och medgrundare på Open Payments.

Nu tar Open Payments in 13,5 miljoner kronor i sin andra kapitalrunda. Investerare är Brightly Ventures, Luminar Ventures och flera affärsänglar, däribland Ann Grevelius. Sedan tidigare har Vidici Ventures gått in med cirka 8 Mkr i bolaget.

Med hjälp av det nya kapitalet kommer bolaget att växa personalstyrkan och fortsätta utveckla den tekniska plattformen.

Läs mer: Danske Banks PSD2-initiativ – vill samla all din kontoinformation 

”Vi ska hela tiden vara i framkant. Vi står redo och kommer att gå live i september och då gå ut i Sverige, Danmark och Finland”, säger Louise Brandt, som mellan 2011 och 2018 hade olika chefsroller på betaluppstickaren Izettle.

Redan under nästa år planerar Open Payments att finnas på fler marknader i Europa. 

”Det är nu företagen börjar intressera sig för det här och börjar planera inför förändringen och möjligheterna som det innebär”, säger Louise Brandt. 

Förutom Louise Brandt är Jonas Kjellin, vd, samt Per Westin, produktchef, medgrundare av bolaget. Trion äger tillsammans med personalen cirka 60 procent av Open Payments. Investeringsbolagen äger 30 procent, där Brightly har det största innehavet, och de resterande 10 procenten kontrolleras av affärsänglar. 

Läs mer: Bolund om PSD2: Kunder och fintech vinnare 

Open Payments har samarbetat med flera företag under en längre period. Intresset är stort bland bolag som bland annat vill erbjuda konto till konto-betalningar, en checkoutlösning för e-handeln, fakturatjänster eller pengatransaktioner.

Louise Brandt medger att det finns konkurrenter som också står redo.

”Vi har från start byggt vår verksamhet helt på PSD2-regelverket. Där är vi unika på marknaden”, säger hon.

En konkurrent är Tink, som gått från att ursprungligen vara en renodlad privatekonomiapp till att nu leverera sin teknik till banker. Bolaget säger sig omsätta 100 Mkr på årsbasis och tog tidigare i våras in över en halv miljard kronor i nytt kapital.

Läs mer: Tink fyller på kassan med en halv miljard – rullar ut i hela Europa 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer