Hoppa till innehållet

Izettle-veteran vill bli betaltjänsternas bästa vän – tar in 13,5 miljoner

I höst måste europeiska banker börja dela med sig av kontoinformation till betaltjänster. Izettle-veteranen Louise Brandt vill bli spindeln i nätet med sitt bolag Open Payments. ”Det fanns en lucka i hela den här kedjan”, säger hon.

Open Payments grundarteam. Från vänster, Jonas Kjellin, vd, Louise Brandt, kommersiell chef, Per Westin, produktchef.
Open Payments grundarteam. Från vänster, Jonas Kjellin, vd, Louise Brandt, kommersiell chef, Per Westin, produktchef.Foto: Press.

EU:s betaltjänstdirektiv PSD2 får liv i september. Det innebär att bankerna måste dela med sig av kunduppgifter till utomstående betal- och finanstjänster. Fintechbolaget Open Payments har sedan 2017 utvecklat en plattform för att möta den nya efterfrågan som då skapas hos företag. 

”Vi såg att det fanns en lucka i kedjan. Det behöver finnas en part som kan integrera mot bankerna och som i sin tur kan leverera information till företagen, som sedan använder det till sina kunder. Det ska vi erbjuda”, säger Louise Brandt, kommersiell chef och medgrundare på Open Payments.

Nu tar Open Payments in 13,5 miljoner kronor i sin andra kapitalrunda. Investerare är Brightly Ventures, Luminar Ventures och flera affärsänglar, däribland Ann Grevelius. Sedan tidigare har Vidici Ventures gått in med cirka 8 Mkr i bolaget.

Med hjälp av det nya kapitalet kommer bolaget att växa personalstyrkan och fortsätta utveckla den tekniska plattformen.

Läs mer: Danske Banks PSD2-initiativ – vill samla all din kontoinformation 

”Vi ska hela tiden vara i framkant. Vi står redo och kommer att gå live i september och då gå ut i Sverige, Danmark och Finland”, säger Louise Brandt, som mellan 2011 och 2018 hade olika chefsroller på betaluppstickaren Izettle.

Redan under nästa år planerar Open Payments att finnas på fler marknader i Europa. 

”Det är nu företagen börjar intressera sig för det här och börjar planera inför förändringen och möjligheterna som det innebär”, säger Louise Brandt. 

Förutom Louise Brandt är Jonas Kjellin, vd, samt Per Westin, produktchef, medgrundare av bolaget. Trion äger tillsammans med personalen cirka 60 procent av Open Payments. Investeringsbolagen äger 30 procent, där Brightly har det största innehavet, och de resterande 10 procenten kontrolleras av affärsänglar. 

Läs mer: Bolund om PSD2: Kunder och fintech vinnare 

Open Payments har samarbetat med flera företag under en längre period. Intresset är stort bland bolag som bland annat vill erbjuda konto till konto-betalningar, en checkoutlösning för e-handeln, fakturatjänster eller pengatransaktioner.

Louise Brandt medger att det finns konkurrenter som också står redo.

”Vi har från start byggt vår verksamhet helt på PSD2-regelverket. Där är vi unika på marknaden”, säger hon.

En konkurrent är Tink, som gått från att ursprungligen vara en renodlad privatekonomiapp till att nu leverera sin teknik till banker. Bolaget säger sig omsätta 100 Mkr på årsbasis och tog tidigare i våras in över en halv miljard kronor i nytt kapital.

Läs mer: Tink fyller på kassan med en halv miljard – rullar ut i hela Europa 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera