Annons

Justin Bieber försökte fuska till sig en listetta på Spotify

Artisten Justin Bieber och Daniel Ek, Spotifys vd.
Artisten Justin Bieber och Daniel Ek, Spotifys vd.
Popstjärnan Justin Bieber ville få en listetta och uppmanade därför fansen att sätta nya singeln på repeat på låg volym – och att skapa nya Spotify-konton. Inlägget på Instagram är nu borttaget. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mätbarheten hos digitala musiktjänster såsom Spotify har gjort att antalet spelningar – eller strömmar – har blivit både hårdvaluta och statussymbol för artister. Fler spelningar innebär bland annat mer royaltyintäkter och högre placeringar på branschens olika topplistor – såsom Billboard-listan.

Nu har den kanske mest högprofilerade artisten hittills ertappats med att försöka manipulera lyssnarsiffrorna.

I ett numera borttaget inlägg på Instagram uppmanade Justin Bieber nämligen sina följare att ”lura” Spotify för att öka antalet spelningar – i syfte att få upp sin nya singel till förstaplatsen. Det skriver bland annat tidningen Rolling Stone – som kallar kampanjen ”bisarr och osammanhängande”. Artisten kritiseras även i flera andra amerikanska medier.

Ett av tipsen var exempelvis att fansen kunde sätta låten på repeat på låg volym över natten. Boende utanför USA uppmanades att använda en VPN-uppkoppling för att få det att se ut som att de ändå befann sig i landet – och sedan skapa ett nytt Spotify-konto. Skälet till det är att Billboard bara räknar strömmar från USA. 

Läs mer: Artisten kritiserar Spotify-chefens rekordlön – får själv 2 öre per spelning

Spotify och fejkade lyssningar är ett ämne som tidigare har varit på tapeten. Bland annat i slutet av november då den amerikanska musikförläggaren Sosa Entertainment stämde den svenska musiktjänsten på motsvarande omkring 10 miljarder kronor.

Tvisten handlar om att Spotify ”utan förvarning” ska ha raderat vissa låtar – med motiveringen att dessa strömmats ”onaturligt” många gånger och att de hade ”manipulerats”.

Det ledde i sin tur till att Spotify inte betalade tillräckligt mycket ersättning för musiken, enligt stämningen. Sosa menar att alla 550 miljoner lyssningar är ”äkta”, och pekar på att en av deras låtar strax innan borttagningarna fanns med på Spotifys egen populära spellista ”New Music Friday”. 

Läs även: Efter Di Digitals intervju – Spotify försökte stoppa svenska forskare

Di Digital har sökt Spotify.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer