Hoppa till innehållet

Justin Bieber försökte fuska till sig en listetta på Spotify

Popstjärnan Justin Bieber ville få en listetta och uppmanade därför fansen att sätta nya singeln på repeat på låg volym – och att skapa nya Spotify-konton. Inlägget på Instagram är nu borttaget. 

Artisten Justin Bieber och Daniel Ek, Spotifys vd.
Artisten Justin Bieber och Daniel Ek, Spotifys vd.

Mätbarheten hos digitala musiktjänster såsom Spotify har gjort att antalet spelningar – eller strömmar – har blivit både hårdvaluta och statussymbol för artister. Fler spelningar innebär bland annat mer royaltyintäkter och högre placeringar på branschens olika topplistor – såsom Billboard-listan.

Nu har den kanske mest högprofilerade artisten hittills ertappats med att försöka manipulera lyssnarsiffrorna.

I ett numera borttaget inlägg på Instagram uppmanade Justin Bieber nämligen sina följare att ”lura” Spotify för att öka antalet spelningar – i syfte att få upp sin nya singel till förstaplatsen. Det skriver bland annat tidningen Rolling Stone – som kallar kampanjen ”bisarr och osammanhängande”. Artisten kritiseras även i flera andra amerikanska medier.

Ett av tipsen var exempelvis att fansen kunde sätta låten på repeat på låg volym över natten. Boende utanför USA uppmanades att använda en VPN-uppkoppling för att få det att se ut som att de ändå befann sig i landet – och sedan skapa ett nytt Spotify-konto. Skälet till det är att Billboard bara räknar strömmar från USA. 

Läs mer: Artisten kritiserar Spotify-chefens rekordlön – får själv 2 öre per spelning

Spotify och fejkade lyssningar är ett ämne som tidigare har varit på tapeten. Bland annat i slutet av november då den amerikanska musikförläggaren Sosa Entertainment stämde den svenska musiktjänsten på motsvarande omkring 10 miljarder kronor.

Tvisten handlar om att Spotify ”utan förvarning” ska ha raderat vissa låtar – med motiveringen att dessa strömmats ”onaturligt” många gånger och att de hade ”manipulerats”.

Det ledde i sin tur till att Spotify inte betalade tillräckligt mycket ersättning för musiken, enligt stämningen. Sosa menar att alla 550 miljoner lyssningar är ”äkta”, och pekar på att en av deras låtar strax innan borttagningarna fanns med på Spotifys egen populära spellista ”New Music Friday”. 

Läs även: Efter Di Digitals intervju – Spotify försökte stoppa svenska forskare

Di Digital har sökt Spotify.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera