Hoppa till innehållet

Klarna-grundaren investerar i digitala skolböcker

Niklas Adalberths Norrsken Foundation investerar i edtechbolaget Kognity tillsammans med familjen Brandbergs stiftelse Gullspång Invest.

Klarna-grundaren Niklas Adalberth.
Klarna-grundaren Niklas Adalberth.

Edtechbolaget Kognity utvecklar digitala verktyg som ska maximera inlärningen – dels genom att utvecklat en plattform för att publicera interaktiva, digitala läroböcker, dels producerar de också innehållet till läroböckerna.

Hittills har Kognity framför allt levererat lösningar till det internationella gymnasieprogrammet, IB, men med 15 miljoner kronor i nytt kapitalet hoppas edtechbolaget nå ut till fler.

”Vi ska investera pengarna i produkten, men även kunna avancera i distributionen globalt genom att lägga till utbildningssystem på lokal nivå”, säger Karin Bjerde, global affärsutvecklingsansvarig på Kognity.

Läs mer: Finansprofil går in i digitala skolböcker 

Investerar gör Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse för socialt entreprenörskap, Norrsken Foundation, tillsammans med familjen Brandbergs stiftelse Gullspång Invest. Därtill är även de befintliga affärsänglarna Gustaf Rentzhog, vd för pensionsrådgivaren Söderberg & Partners och Jeremias Andersson, en av grundarna av rekryteringsbolaget Academic Work, med i rundan.

Sedan Di Digital senast skrev om Kognity har bolaget hunnit utveckla sin digitala lärobok från att enbart rikta sig till IB-studenter till att även fungera för ytterligare två utbildningssystem, nu i brittiska skolor. En utmaning är att skala en produkt som måste individanpassas, menar Karin Bjerde. 

”Den heliga graalen för startupbolag är en disruptiv och skalbar produkt, men det är enligt oss inte det bästa sättet att jobba inom edtech. Du måste vara anpassad till lokala läroplaner och arbeta med befintlig klassrumssituation. Vi försöker istället förbättra det som redan fungerar, genom både teknik och innehåll”, säger hon.

I och med att Norrsken Foundation blir en del av ekvationen, blickar Kognity nu mot möjligheten att ta fram en utbildningslösning även för utvecklingsländer.

”Målet är att nå 1,5 miljarder elever över hela världen, inte bara i väst. På lång sikt vill vi även vara verksamma i utvecklingsländer och skapa lokalt anpassade edtechprodukter för att ha en global påverkan. Det är där vi tror att det kan få störst effekt”, säger Karin Bjerde.

Lär mer: Finansprofilernas AI-bolag Sana Labs tar sig in i svenska skolan med nytt miljonkontrakt 

Hittills har Kognity, som grundades 2014 av Nicholas Johansson och Hugo Wernhof, inte genererat någon vinst, däremot har bolaget vuxit kraftigt sedan starten. För det brutna räkenskapsåret som slutade i augusti förra året uppgick omsättningen till drygt 19,8 miljoner kronor med ett resultat runt nollsträcket. Det är dock en klar förbättring från året innan då bolaget omsatte 3,6 miljoner kronor och förlorade 10 miljoner.

”Det viktigaste för oss är att fortsätta bygga ut försäljningsorganisationen för att nå ut till så många elever som möjligt. Samtidigt vill vi hålla ett positivt kassaflöde och gör därför nyemissioner vid produktinvesteringar”, säger Kognitys finanschef Niklas Åkesson.

Kognity har i dag 70 anställda och har hittills använts av över 100 000 elever i över 75 länder.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera