Annons

Klarna-grundarens hyllning: Vi ger inte EU tillräckligt med kredd

Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski på scenen under tech-festivalen Slush i Helsingfors.
Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski på scenen under tech-festivalen Slush i Helsingfors. Foto: Amanda Lindgren
Klarna växer i Europa och fortsätter att storsatsa på sin nya hubb i Berlin. Det berättar bolagets medgrundare Sebastian Siemiatkowski, som samtidigt passar på att hylla EU under en paneldiskussion i Helsingfors.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Helsingfors) Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski är tacksam över att kinesiska bolag än så länge inte försökt sno åt sig den europeiska marknaden.

”Europeiska bolag går bra men Kina är i en annan liga. De är snabbare och arbetar hårdare. Vi ska vara glada att de koncentrerar sig på den egna, enorma marknaden”, sade han under en paneldiskussion under tech-festivalen Slush i Helsingfors. 

Samtidigt passade Sebastian Siemiatkowski på att hylla både EU som han menar har hjälpt till att underlätta för bolag att utvecklas. Då framför allt fintechbolag i och med unionens regler kring delning av kunddata genom den så kallade PSD2-lagstiftningen. 

”Vi ger inte EU kredd för något, många känner hat och vill till och med lämna, men exempelvis PSD2 gör det enklare för bolag i EU att utvecklas.”

”När det kommer till fintech är Europa långt före. Det finns fler bolag som går bra och som är högt värderade.”

Läs mer: Klarna tar hjälp av Tink – vill bli ditt roliga bankkonto 

I juni kunde Di Digital avslöja att Klarna startat en ingenjörshubb i tyska huvudstaden Berlin. 

Under paneldiskussionen i Helsingfors berättade Sebastian Siemiatkowski att Stockholm, där bolaget har sitt huvudkontor, blivit för litet för de svenska digitala storbolagen. Inte minst när det kommer till att få tag i personal och den svåra bostadssituationen. 

”Just nu växer vi i Berlin, en otroligt multikulturell stad där vi verkligen kan växa. Berlin har många bostäder. Stockholm är fantastiskt på många sätt, men Berlins position kommer bara öka hela tiden”, sade han. 

Samtidigt tror Sebastian Siemiatkowski att allt fler bolag kommer att vara mer uppdelade geografiskt inom en snar framtid.

”Östeuropeiska städer hoppas jag kommer växa en hel del. Teknologin har mognat på ett sätt som gör det möjligt att jobba på håll. Jag tror att vi kommer se mer geografiskt spridda bolag framöver.”

Läs mer: Betaljätten Stripe vill släppa in Klarna: ”Vi genomför tester”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer