Hoppa till innehållet

Kraftigt vinstfall för Zlatan

Det blev inget hattrick för Zlatan Ibrahimovićs affärer under 2017. Vinsten i fotbollsstjärnans svenska doldisbolag – som både äger hans varumärke och investerar i techsektorn – mer än halverades under fjolåret.

Zlatan Ibrahimovićs svenska ägarbolag heter Unkown AB.
Zlatan Ibrahimovićs svenska ägarbolag heter Unkown AB.Foto: Jesper Frisk

Zlatan Ibrahimović har firat stora triumfer även utanför fotbollsplanen. Under 2016 gjorde hans svenska bolag Unknown AB en vinst på 90 miljoner kronor – på sina första åtta månader.

I fjol gick det dock betydligt tyngre för Unknown, enligt en färsk årsredovisning som Di Digital har tagit del av. Resultatet på sista raden minskade drastiskt till runt 34 Mkr.

Ändå ökade bolaget sin omsättning till 49,3 Mkr, från 36,8 Mkr året innan. Merparten av intäkterna kommer från reklam och marknadsföring. Trots det blygsamma namnet äger bolaget rättigheterna till det eftertraktade varumärket "Zlatan".

Läs mer: Microsoft plockar ut miljarder från Mojang 

Bolaget förvaltar även en aktieportfölj med delägarskap i flera svenska techbolag, spelutvecklaren Isbit Games och e-sportplattformen Challengermode. Han har dock inte betalat med egna pengar, utan kvittat fordringar mot aktier efter att ha ställt upp i olika marknadsföringssyften.

”Jag väljer med hjärtat. Det jag tror på själv. Gärna svenska företag som vill ut i världen. Och det måste vara kvalitet. Jag jobbar bara med ett fåtal, men då är det på riktigt och jag ger det 200 procent”, sa Zlatan Ibrahimović om sin generella affärsfilosofi i en intervju med Di Weekend för två år sedan.

Orsaken till den kraftigt minskade vinsten i fjol kan härledas till att de finansiella intäkterna sjunker till 0,4 Mkr från 66 Mkr. Inga större aktieförsäljningar genomfördes i fjol, medan Zlatan Ibrahimović bland annat sålde sina andelar i dryckföretaget Vitamin Well under 2016.

Men det går knappast någon nöd på den forne landslagskaptenen, som numera spelar sin klubbfotboll i USA för Los Angeles Galaxy. Vid utgången av 2017 uppgick det egna kapitalet i Unknown AB till hela 211 Mkr.

En hel del av tillgångarna, närmare bestämt 171 Mkr, har under 2017 gått till inköp av långfristiga värdepappersinnehav. Det kan röra sig om aktier eller obligationer men redovisas inte närmre än så i bokslutet.

Läs mer: Filip Tysander om klockmiljarderna: ”Jag har fingertoppskänsla” 

Ett av Zlatan Ibrahimovićs projekt under fjolåret stavades Padel Zenter, en hall för racketsporten padel som slog upp portarna i Stockholm i mars 2018. Hallens ägarbolag, Downtheline Holding, erhöll under året ett aktieägartillskott från Zlatans bolag.

Under det första halvåret 2018 har Zlatan Ibrahimović fortsatt att investera. Nyligen kunde Di Digital berätta att fotbollsstjärnan pumpat in ytterligare 5 Mkr i e-sportplattformen Challengermode i samband med en nyemission. 

Samtidigt har han blivit affischnamn för det svenskgrundade bettingbolaget Bethard. Vd:n Erik Skarp har bekräftat att Zlatan Ibrahimović dessutom är fjärde största ägare i det Malta-baserade företaget.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera