Annons

Låneplattformen spränger miljardvallen

Lendifys vd och medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg samt IR-chefen Erika Eliasson.
Lendifys vd och medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg samt IR-chefen Erika Eliasson. Foto: Patrik Olsson, Patrik Olsson (Di)
Fintechstartupen Lendify har nu lånat ut över en miljard kronor till svenska privatpersoner, varav majoriteten under de senaste 18 månaderna. Enligt IR-chefen Erika Eliasson beror tillväxten på att Lendify vinner marknadsandelar från de klassiska bankerna. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Låneutmanaren Lendifys marknadsplats fortsätter att uppvisa stark tillväxt. Nu har bolaget nått en milstolpe och lånat ut över en miljard kronor till privatpersoner i Sverige.

Lendify erbjuder så kallade peer-to-peer-lån, vilket betyder att privatpersoner finansierar varandras lån utan de klassiska bankernas inblandning. 

”Vi kan erbjuda en bättre kundupplevelse och ränta till låntagarna och en väldigt bra avkastning, i förhållande till risk, till investerarna. Acceptansen och intresset för vår modell ökar hela tiden”, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.

Läs mer: Lendify ökar utlåningen med 236 procent 

Hon är övertygad om att Lendify nu vinner andelar från stor- och nischbanker på den svenska marknaden för blancolån, som bedöms ha en storlek på runt 200 miljarder kronor. 

”Så är det definitivt. Vi vänder oss endast till kreditvärdiga låntagare, det vill säga personer som i vanligt fall lånar från någon av bankerna. Många av våra kunder flyttar sina dyrare lån från bankerna till oss för att vi kan erbjuda bättre villkor”, säger Erika Eliasson.

Ungefär 10 procent av alla sökande beviljas i dagsläget lån via plattformen

I januari 2018 uppgick genomsnittsräntan, tolv månader bakåt, till cirka 8,4 procent för låntagarna hos Lendify. Avkastningen uppgick under samma period till runt 6 procent.

Bolaget grundades under 2014 och så sent som i november i fjol hade Lendify lånat ut totalt 500 miljoner kronor. Ett halvår senare har denna summa alltså fördubblats.

”Under de första åren så la vi grunden till den tekniska, digitala plattformen. Vi ansökte även om tillstånd och bedrev mycket administrativt arbete. Men under 2017 tog vår utlåning verkligen fart och det visar på att vår modell är extremt skalbar”, säger Erika Eliasson.

Hon förväntar sig att tillväxten ska hålla i sig för Lendify, som just nu lånar ut i en takt motsvarande 1,5 miljarder kronor på årsbasis. Erika Eliasson uppger att ungefär 10 procent av alla sökande i dagsläget beviljas lån via plattformen.

Läs mer: Lendify tar in 400 miljoner – ska lånas ut till privatpersoner 

Antalet aktiva investerare har ökat till 7 400 personer. Så sent som i januari 2018 tog Lendify in ytterligare 400 Mkr för utlåning från institutioner genom obligationer. 

”Institutionella investerare är redan vana att bedöma kreditmodeller och den här typen av risk”, säger hon.

Med hjälp av deras kapital vill Lendify framöver locka fler privatsparare till plattformen. I takt med att volymerna blir större och antalet utgivna lån ökar, blir riskspridningen i portföljerna bättre, säger Erika Eliasson.

”Det är ju ofta så att det professionella kapitalet kommer in tidigare än småsparare i nya tillgångsslag. Vi har respekt för att det tar längre tid att etablera ett nytt räntealternativ bland privatinvesterare.”

I Lendifys ägarkrets finns till exempel Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth och Lundin-toppen Ashley Heppenstall.

Under det senaste räkenskapsåret, som var brutet och avslutades i april 2017, omsatte Lendify drygt 4 Mkr med en förlust på 41 Mkr. Det senaste bokslutet har däremot ännu inte offentliggjorts.

Läs mer: Lendify tar in 112 miljoner i riskkapital – bolagsvärderingen rusar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer