Annons

Lista: Här är de största kryptovalutorna och vad som skiljer dem åt

Ethereum är den näst populäraste kryptovalutan efter bitcoin.
Ethereum är den näst populäraste kryptovalutan efter bitcoin.
Bitcoin har varit en av de hetaste trenderna under 2017, men i originalets fotspår har en lång rad alternativa kryptovalutor med olika funktioner vuxit fram. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Intresset för kryptovalutan bitcoin har ökat dramatiskt under 2017 i takt med att priset ständigt når nya höjder. På onsdagen handlades en bitcoin för omkring 16 500 dollar, en uppgång på omkring 1 500 procent sedan årsskiftet, enligt Coindesk. 

Även om bitcoin var först och fortfarande är överlägset störst så har kryptofebern fört med sig en dramatisk ökning i antalet alternativa kryptovalutor och enligt sajten Coin Market Cap finns det i dagsläget omkring 1 360 stycken olika coins och tokens.

Bitcoin har under 2017 tagit flera kliv mot finansbranschens finrum, bland annat har de bägge optionsbörserna CME och CBOE lanserat handel med terminskontrakt på kryptovalutan. 

Redan våren 2014 gjorde bitcoin dock entré i nyhetsbyrån Bloombergs klassiska terminal och förra veckan dök även priset på ether, litecoin och Ripples kryptovaluta XRP upp i terminalen, skriver Fortune.

Ether – näst störst efter bitcoin

Ether, som är kryptovalutan på ethereum-plattformen, är den näst största kryptovalutan sett till marknadsvärde. Tanken med ethereum-plattformen är att med hjälp av så kallade "smarta kontrakt", som genomförs när visa villkor möts av alla involverade parter, ta bort mellanhänder i olika globala transaktioner.

Ether är själva bensinen som gör detta möjligt genom att fungera som incitament för användarna att bidra till nätverket.

Läs mer: Bitcoinmiljardär sponsrar hockeylag – spelare får betalt i bitcoin 

Litecoin – siktar mot betalningar

Litecoin har som ambition att bli den främsta kryptovalutan för betalningar genom att ha en högre transaktionshastighet än andra kryptovalutor. De främsta skillnaderna mot bitcoin är att det kommer skapas 85 miljoner litecoin, jämfört med 21 miljoner bitcoin, samt att litecoin-nätverket bryter ett nytt block där transaktionerna lagras efter 2,5 minuter jämfört med 10 minuter för bitcoin.

Ripple – byggt för betalbolag

Till skillnad från ovan nämnda kryptovalutor är Ripple-nätverket byggt för banker och betaltjänstebolag och är snarare ett distribuerat betalningsprotokoll för internationella betalningar. Ripples kryptovaluta XRP fungerar som en brygga vid internationell transaktion där det saknas direktkontakt mellan mottagare och sändare och minskar även antalet mellanhänder vilket sänker transaktionskostnaden. Enligt Ripple tar en transaktion i XRP omkring 4 sekunder. 

Svenska SEB är en av de banker som experimenterat med Ripples teknik. 

”Vi har använt ett blockkedje-protokoll från Ripple, ett bolag baserat i Silicon Valley. De har ett protokoll som man kan ladda ner från molnet gratis och vi har integrerat det med vår egen tekniska infrastruktur. Vi använder det för alla överföringar mellan SEB:s kontor i Stockholm och SEB:s kontor i New York för en av våra kunder”, sa Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB, till Di Digital i juli. 

Läs mer: Så ser världens centralbanker på kryptovalutor 

Bitcoin cash – avknoppning med högre transaktionshastighet

Ytterligare en kryptovaluta som kan vara värd att nämna är bitcoin cash, en ny förgrening av bitcoin som knoppades av från kryptovalutan under sommaren. Skillnaden mellan bitcoin och bitcoin cash är att blocken i bitcoin cash är betydligt större, för att öka transaktionshastigheten. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer