Annons

Ljusning för svenskarnas musiktjänst – halverar brakförlusten

Soundclouds ena grundare Eric Wahlforss, bolagets app, och den andra grundaren tillika tidigare vd:n Alexander Ljung.
Soundclouds ena grundare Eric Wahlforss, bolagets app, och den andra grundaren tillika tidigare vd:n Alexander Ljung. Foto: Simon Dawson, Andrew Harrer och Richard Vogel.
I skuggan av Spotify har Soundcloud, en annan svensk strömningstjänst, rönt framgångar inom musikbranschen. Nu börjar det finansiella läget ljusna för bolaget, som de senaste åren dragits med förluster i miljardklassen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den populära musiktjänsten Soundcloud grundades 2007 i Stockholm av Alexander Ljung och Eric Wahlforss, som båda var studenter från KTH, men flyttade kort efter starten sitt huvudkontor till Berlin.

Plattformen har växt till att ha över 175 miljoner unika användare i månaden – vilket går att jämföra med Spotifys dito på 248 miljoner.

Bolaget hade länge svårt att kapitalisera på sin stora kundbas och kostnaderna skenade. För några år sedan var Soundcloud till och med på randen till konkurs.

Soundcloud tvingades därefter gå igenom ett stålbad, som nu ser ut att börja ge resultat. Under 2018 halverades bolagets förluster på sista raden från cirka 800 till 400 miljoner kronor, räknat i dagens penningvärde. 

Det framgår av bolagets årsredovisning från Storbritannien som Di Digital tagit del av. Där lämnas bokslut i regel in med drygt ett års fördröjning.

Souncloud tjänar pengar på olika sätt, dels genom prenumerationsintäkter från både artister och lyssnare och dels från annonser. Under 2018 uppgick de totala intäkterna till motsvarande 1,4 miljarder kronor, enligt dokumenten, en tillväxt på 19 procent från året innan.

Om man ska tro bolaget självt verkar intäkterna fortsatt ha ökat under fjolåret. I slutet av 2019 omsatte Soundcloud motsvarande 2,1 miljarder kronor i årstakt, enligt vad en talesperson har uppgett för Music Business Worldwide.

Soundcloud har blivit en särskilt populär plattform för nya artister och musikskapare inom smalare genrer och fungerar som ett sorts Youtube fast för ljud. Bolaget självt lyfter fram att många stora artister som toppat listorna under de senaste åren, till exempel Billie Eilish och Post Malone, inledde sina karriärer på Soundcloud.

En del av det hårda sparpaket som Soundcloud sjösatte för ett par år sedan handlade om att minska personalkostnaderna. Enligt årsredovisningen sjönk antalet anställda vid bolagets kontor i Berlin, London och New York till 240 under 2018, från 307 personer året innan.

Medgrundaren Eric Wahlforss är i dag inte operativ i bolaget, utan fungerar som rådgivare till Soundcloud. Alexander Ljung är i dag styrelseordförande, efter att 2017 ha lämnat över vd-rollen till amerikanen Kerry Trainor.

Läs mer: Soundcloud flyttar till skatteparadis 

För tre år sedan undvek Soundcloud konkurs genom att få in 1,4 miljarder kronor i extern finansiering från Raine Group i USA och Temasek i Singapore, som numera är majoritetsägare i bolaget. 

I samband med transaktionen flyttade Soundcloud sitt ägarbolag till skatteparadiset Caymanöarna och betalade dessutom av ett stort lån på drygt 600 Mkr.

Alexander Ljung och Eric Wahlforss har flera gånger varit nära att kamma hem stora belopp på sin skapelse. Redan 2014 var Soundcloud nära att köpas av Twitter – två år senare var Spotify en spekulant men backade ur i sista stund.

Sedan 2015 har Soundclouds värdering slaktats från drygt 5 miljarder kronor till nuvarande 1,2 miljarder kronor.

Läs mer: Svenska grundaren lämnar vd-posten i miljardvärderde Kobalt Music

Läs mer: Zound sparkar vd:n – skjuter upp börsplanerna

Mer om digital musik i Digitalpodden: 

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer