Hoppa till innehållet

Marc Wallenberg lägger miljardbud på Zound

En grupp investerare med Marcus Wallenbergs son Marc Wallenberg i spetsen lägger ett indikativt bud på Zound som värderar bolaget till mellan 1,5 och 2,0 miljarder kronor, enligt uppgift. Budet bottnar i en maktstrid mellan grundaren Konrad Bergström och storägaren Tommy Jacobson.

Från vänster: Zounds ordförande Tommy Jacobson, Marc Wallenberg och medgrundaren Konrad Bergström.
Från vänster: Zounds ordförande Tommy Jacobson, Marc Wallenberg och medgrundaren Konrad Bergström.

Maktstriden om Zound Industries fortsätter. Bolaget, som främst är känt för sina Urbanears-lurar och Marshall-högtalare, förbereder sig sedan en tid för börsnotering. Men nu kan Di Digital avslöja att en grupp investerare med Marc Wallenberg i spetsen lagt ett indikativt bud på hela bolaget. Detta enligt flera källor.

En av källorna uppger att budet ligger på 1,3 miljarder kronor och avser samliga aktier i Zound, vid sidan av de 7 procent som medgrundaren Konrad Bergström äger. Det värderar hela Zound till cirka 1,4 miljarder kronor, i linje med vad aktierna handlas till idag. En annan källa uppger att budet är högre än så, och värderar Zound till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

Di Digital rapporterade redan för en vecka sedan om Konrad Bergströms budplaner. Men så sent som den 11 maj uppgav Zounds storägare och ordförande Tommy Jacobson att han inte mottagit något bud. 

Jacobson kontrollerar drygt 16 procent av Zound via sina riskkapitalbolag Varenne och Zenith Capital. Han uppges även styra över totalt 35-40 procent av bolaget indirekt, via fullmakter och allianser. Två andra storägare är Telia, med cirka 12 procent av bolaget, och riskkapitalbolaget Time for Growth, med cirka 10 procent. 

När Di Digital når Tommy Jacobson under tisdagen vill han inte kommentera uppgifterna om ett bud.

”Jag vill inte kommentera det. Men för Varennes räkning kan jag säga att vi inte har några tankar på en exit nu. Vi vill fortsätta bygga Zound ännu starkare tillsammans med management och alla medarbetare”, säger han.

Enligt flera uppgifter till Di Digital ska Tommy Jacobson tackat nej till det indikativa budet, som han betraktar som oseriöst.

Läs mer: Röststyrd högtalare ”klar under 2018” enligt Zounds vd

Bakgrunden till maktkampen är att Zounds frontfigur Konrad Bergström under mer än ett halvår kraftsamlat för att återta makten bolaget han grundade 2008. I ett nötskal vill han bedriva en mer tillväxtorienterad strategi medan vd Pernilla Ekman fokuserar mer på lönsamhet.

Konrad Bergströms bud backas av Marc Wallenberg, som är son till SEB:s ordförande Marcus Wallenberg. 32-åringen har bland annat en bakgrund på mobiloperatören 3, men är fortfarande är något av en doldis inom Wallenbergssfären.

Enligt uppgift har även britten Lord Waheed Alli anslutit sig till Konrad Bergströms bud. Han var fram till slutet av 2017 engagerad i Zounds styrelse.

Till sin hjälp har de ett antal tjänstemän på storbanken Nordea.

Enligt uppgift förhandlar ledningen om att få Konrad Bergström att lämna bolaget för gott.  Han har nyligen lämnat bolagets styrelse. Och vd Pernilla Ekman uppges vara i färd med att avveckla det framtidslab med 4-5 personer som utgjort Konrad Bergströms maktbas på bolaget internt.

Konrad Bergström misstänks samtidigt av ledningen för att ha olovligt ha fört ut hemlig information om bolaget i syfte att bygga sitt case. Bevismaterialet sparas nu, enligt uppgift, i syfte att användas i en förhandlig med Konrad Bergströms juridiska ombud.

Trots turbulensen har Zound (NTL) lyckats växa med vinst, i princip sedan starten. I fjol steg omsättningen med 35 procent till 1,4 miljarder kronor och vinsten fyrfaldigades till 61 miljoner kronor.

Läs mer: Vinstrekord för Zound 2017 

Di Digital har sökt både Konrad Bergström och Marc Wallenberg som båda avböjt att kommentera budet.

Fotnot: NTL-länken går till Nordic Tech List, en databas för den nordiska tech-sektorn.


Mer om maktkampen i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/tonlagethojsimaktkampenomzound

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera