Annons

Marc Wallenberg lägger miljardbud på Zound

Från vänster: Zounds ordförande Tommy Jacobson, Marc Wallenberg och medgrundaren Konrad Bergström.
Från vänster: Zounds ordförande Tommy Jacobson, Marc Wallenberg och medgrundaren Konrad Bergström.
En grupp investerare med Marcus Wallenbergs son Marc Wallenberg i spetsen lägger ett indikativt bud på Zound som värderar bolaget till mellan 1,5 och 2,0 miljarder kronor, enligt uppgift. Budet bottnar i en maktstrid mellan grundaren Konrad Bergström och storägaren Tommy Jacobson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Maktstriden om Zound Industries fortsätter. Bolaget, som främst är känt för sina Urbanears-lurar och Marshall-högtalare, förbereder sig sedan en tid för börsnotering. Men nu kan Di Digital avslöja att en grupp investerare med Marc Wallenberg i spetsen lagt ett indikativt bud på hela bolaget. Detta enligt flera källor.

En av källorna uppger att budet ligger på 1,3 miljarder kronor och avser samliga aktier i Zound, vid sidan av de 7 procent som medgrundaren Konrad Bergström äger. Det värderar hela Zound till cirka 1,4 miljarder kronor, i linje med vad aktierna handlas till idag. En annan källa uppger att budet är högre än så, och värderar Zound till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

Di Digital rapporterade redan för en vecka sedan om Konrad Bergströms budplaner. Men så sent som den 11 maj uppgav Zounds storägare och ordförande Tommy Jacobson att han inte mottagit något bud. 

Jacobson kontrollerar drygt 16 procent av Zound via sina riskkapitalbolag Varenne och Zenith Capital. Han uppges även styra över totalt 35-40 procent av bolaget indirekt, via fullmakter och allianser. Två andra storägare är Telia, med cirka 12 procent av bolaget, och riskkapitalbolaget Time for Growth, med cirka 10 procent. 

När Di Digital når Tommy Jacobson under tisdagen vill han inte kommentera uppgifterna om ett bud.

”Jag vill inte kommentera det. Men för Varennes räkning kan jag säga att vi inte har några tankar på en exit nu. Vi vill fortsätta bygga Zound ännu starkare tillsammans med management och alla medarbetare”, säger han.

Enligt flera uppgifter till Di Digital ska Tommy Jacobson tackat nej till det indikativa budet, som han betraktar som oseriöst.

Läs mer: Röststyrd högtalare ”klar under 2018” enligt Zounds vd

Bakgrunden till maktkampen är att Zounds frontfigur Konrad Bergström under mer än ett halvår kraftsamlat för att återta makten bolaget han grundade 2008. I ett nötskal vill han bedriva en mer tillväxtorienterad strategi medan vd Pernilla Ekman fokuserar mer på lönsamhet.

Konrad Bergströms bud backas av Marc Wallenberg, som är son till SEB:s ordförande Marcus Wallenberg. 32-åringen har bland annat en bakgrund på mobiloperatören 3, men är fortfarande är något av en doldis inom Wallenbergssfären.

Enligt uppgift har även britten Lord Waheed Alli anslutit sig till Konrad Bergströms bud. Han var fram till slutet av 2017 engagerad i Zounds styrelse.

Till sin hjälp har de ett antal tjänstemän på storbanken Nordea.

Enligt uppgift förhandlar ledningen om att få Konrad Bergström att lämna bolaget för gott.  Han har nyligen lämnat bolagets styrelse. Och vd Pernilla Ekman uppges vara i färd med att avveckla det framtidslab med 4-5 personer som utgjort Konrad Bergströms maktbas på bolaget internt.

Konrad Bergström misstänks samtidigt av ledningen för att ha olovligt ha fört ut hemlig information om bolaget i syfte att bygga sitt case. Bevismaterialet sparas nu, enligt uppgift, i syfte att användas i en förhandlig med Konrad Bergströms juridiska ombud.

Trots turbulensen har Zound (NTL) lyckats växa med vinst, i princip sedan starten. I fjol steg omsättningen med 35 procent till 1,4 miljarder kronor och vinsten fyrfaldigades till 61 miljoner kronor.

Läs mer: Vinstrekord för Zound 2017 

Di Digital har sökt både Konrad Bergström och Marc Wallenberg som båda avböjt att kommentera budet.

Fotnot: NTL-länken går till Nordic Tech List, en databas för den nordiska tech-sektorn.


Mer om maktkampen i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/tonlagethojsimaktkampenomzound

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer