Hoppa till innehållet

Matkassens uppfinnare tar över rodret på terapiapp

Grundade Middagsfrid – nu ska hon ge sinnesfrid. Så skulle man kunna beskriva karriärbanan för Kicki Theander, som uppfann matkassen. Nu blir hon ny vd på den digitala psykoterapi-tjänsten Ahum. ”Jag tror att jag har stor nytta av det jag gjort tidigare med matkassarna”, säger hon.

Kicki Theander drev i början Middagsfrid tillsammans med maken Victor Theander.
Kicki Theander drev i början Middagsfrid tillsammans med maken Victor Theander.Foto: Jesper Frisk

När Kicki Theander grundade Middagsfrid 2007 var hon först i världen med att erbjuda en prenumerationstjänst med färdigpackade, planerade matkassar levererade direkt till dörren. 

Konceptet fångades snabbt upp men Middagsfrid har därefter sett sig omsprungna av konkurrenter som Linas Matkasse och tyska Hellofresh, som växte med hjälp av externa investerare.

Tio år efter starten köptes bolaget upp, med en hemlig prislapp, av Axfood. Kicki Theander stod då som ensam ägare. 

”Jag är en uppstartare. Med matkassarna gjorde jag min hobby till mitt levebröd. Det är som en del säger – det blir lite av en 'passion killer'. Jag bryr mig fortfarande mycket om matkvalité men har tappat gnistan för matlagning. Nu är jag redo för något nytt”, säger hon.

Läs mer: Matkassens uppfinnare: ”Tufft att vara ensam ägare” 

Av en slump träffade hon i somras en styrelseordförande på den digitala behandlingsplattformen Motifire. 

När bolaget sedan hörde av sig och erbjöd Kicki Theander vd-rollen på Ahum – en plattform där patienter matchas med rätt terapeut – dröjde svaret inte länge. 

”Jag är väldigt intresserad av personlig utveckling och hälsa, och frilansade ett tag som föreläsare kring temat smartphone-beroende. Men jag vill också ha kollegor. Slutmålet är att bygga något som känns meningsfullt och som bidrar till ett bättre samhälle.”

Ahum grundades 2015 av psykologen Fredrik Sandin och it-ingenjören Johan Thuresson. Bland annat Schibsted och Almi Invest har investerat i bolaget. 

Kicki Theander, nuvarande vd på Ahum, Fredrik Sandin, tidigare vd på Ahum och Ricard Beltran, tidigare vd Motifire.
Kicki Theander, nuvarande vd på Ahum, Fredrik Sandin, tidigare vd på Ahum och Ricard Beltran, tidigare vd Motifire.Foto: Press

Läs även: Schibsted går in i kändistäta terapitjänsten Ahum 

Nu köper Ahum upp Motifire, och behandlingsplattformen kliver därmed in under samma tak som matchningsverktyget. Som vd ska Kicki Theander stå för affärsperspektivet i bolaget, som annars präglas av psykologer.   

”Jag tror att det här kan göra terapi tillgängligt för många fler. Jag tror att stigmat för att gå i terapi har förändrats mycket de senaste åren, och att vi med Ahum kan få folk som annars inte skulle testa terapi att faktiskt göra det.”

Trots att terapi och matkassar på pappret är långt ifrån varandra ser Kicki Theander flera gemensamma nämnare mellan Middagsfrid och Ahum. 

”Jag tror att jag har stor nytta av det jag gjort tidigare med matkassarna. När jag grundade Middagsfrid var det helt nytt. Nu blir det här ett helt nytt sätt att leverera terapi”, säger hon och fortsätter: 

”När jag skapade matkassen var det gör att avlasta, minska stress, få folk att äta bättre, öka kunskaperna om mat. Ahum är något helt annat – men det handlar också om att få folk att må bättre.”

Läs mer: Svenskarnas antidepp-hjälm får mer pengar från Silicon Valley 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera