Hoppa till innehållet

Miljardärens drag utspelar sig som i Dynastin

Vill Daniel Ek riva ännu ett hus i Djursholm, Paypal-vd:ns motsägelsefulla stil och elitens häng i Palma är några av veckans snackisar enligt Di Digitals Ida Hansson Brusewitz. 

Gillar Spotifys grundare Daniel Ek hiphop? I så fall har han nog knappat in låten Mo money mo problems på sin Spotify-app en del på sistone. Dramat kring hans Djursholmsvila är ett bevis för att artisten Notorious B.I.G. visste vad han pratade om när han skrev de raderna. Av allt att döma kan paret Ek komma att betala över 100 miljoner kronor för sin Djursholmsflytt när allt står klart.

Men i dag kom äntligen ett positivt besked. Vi kunde nämligen avslöja att länsstyrelsen ger bifall till Daniel Eks överklagan till kommunens beslut. Han får därmed rätt att riva villan han köpte sommaren 2018 för 65 miljoner kronor! Ja, om inte byggnadsnämnden överklagar beslutet till mark- och miljödomstolen vill säga.

Läs mer: Daniel Ek får rätt att riva 65-miljonerskåken – har köpt grannvillan 

Många ser denna story som en klassisk konflikt mellan gamla pengar och nya; en strid mellan miljardärer och miljonärer i Sveriges dyraste bostadsområde. Vissa blev nog lika chockade av rivningsryktet som synen av Miley Cyrus i ”Wrecking Ball”.

Men för familjen Ek är det ett surt vardagsproblem. Av allt att döma gick inte ”Villa Dana” att renoveras till nya ”Villa Daniel”. En rapport från advokatfirman Cederquist vittnar om vattenskador, kapade bjälkar och en bärande plankvägg som är avsågad. När paret Ek avbröt den påbörjade renoveringen förvandlades deras drömkåk till en byråkratisk mardröm. Det är en situation många svenskar kan relatera till. Skillnaden är bara att Daniel och hans hustru Sofia Ek rör sig på lite andra nivåer.

Man kan undra vad slutnotan blir? Paret har alltså betalat 65 Mkr för villan, anlitat arkitektfirma, påbörjat en helhetsrenovering, stött på problem, anlitat advokat, ansökt om rivning och fått avslag och låtit huset stå tomt i över ett år. Nu ska de alltså bekosta rivningen av huset - och uppförandet av ett nytt som faller byggnadsnämnden i smaken. Ja just det, ovanpå det har paret köpt ännu ett hus på tomten intill. Prislapp för den: 20 Mkr.

Foto: Rivningsansökan/Bloomberg

Vi undrar också lite vad tanken är med grannvillan – ska den också rivas? Eller ska familjen Ek bilda ett modern generationsboende i Djursholm och låta hans mamma flytta in? Något som inte är främmande för äldre enklaver i trakten. Eller så är kanske tanken att ha ett exklusivt gästhus om till exempel Facebooks grundare Mark Zuckerberg vill hälsa på. Det sägs att de som gästar Eks landställe i skärgården inte behöver sakna mycket.

När allt är klart kommer nog familjen Ek ha lagt över 100 Mkr på sitt sin flytt till Djursholm. Vi kan inte annat än hoppas att de trivs när allt står klart! 

Foto: Jonas Eng

I dag publicerade vi även en exklusiv intervju med Paypals vd Dan Schulman. Vad vi vet har han ingen koppling till den poddande svenska klanen med samma efternamn. Vi glömde dock att ställa den kontrollfrågan. Istället fokuserade reportern på Paypals affärer. Borträknat Kina uppskattas Paypal nu sköta uppemot 30 procent av alla e-handelstransaktioner i världen. När det digitala näringslivet tar över det mesta så måste vår bevakning alltid ta ännu ett steg framåt. Vi vill ge djupare insikter, förståelse och tillgång till verkliga makthavare.

Betaljätten Paypal köpte som bekant svenska Izettle för drygt 19 miljarder kronor. Grundarna Magnus Nilsson och Jacob de Geer blev miljardärer på ett bräde. Planen att lyfta in Izettles butikslösningar i Paypal verkar dock ta tid. 

Läs mer: Izettle-grundaren om nya ägaren: ”De har inte bett mig att lämna än” 

Dan Schulman har såklart träffat Magnus Nilsson och Jacob de Geer tidigare. Men i tisdags var det första gången som Paypalchefen hälsade på personalen på Izettle i Stockholm. Han ska ge ett avslappnat intryck och syns helst solbränd i mjuka tröjor och jeans. Dock är hans ”handlers” omkring mer ”corporate” uppsvidade i kostym. Men redan kl 14 ska han ha varit klar med sin blixtvisit och begett sig mot privatjetplanet.

Dan Schulman talar sig också varm om finansiell inkludering – något han säger sig vilja implementera med Paypal. I dag har cirka 2 miljarder människor i världen inte tillgång till banktjänster. Samtidigt tillhör Dan Schulman en av världens bäst betalda – förra året drog han in drygt 370 miljoner kronor i lön och optioner.

Läs intervjun med Dan Schulman här: Efter mångmiljardköpet: Amerikanska jätten jagar fler svenska bolag 

Investeraren Lena Apler ska ha synts på tennisklubben i Palma.
Investeraren Lena Apler ska ha synts på tennisklubben i Palma.

Klassiska sporter som tennis och ridning har alltid samlat näringslivets toppskikt. Och när höstvädret blåser in över Sverige dras eliten till varmare breddgrader som Mallorca.

I Palma har svenska entreprenörer skapat en exklusiv sportklubb. Det är tydligen dit som tennisstjärnorna kommer för att vara få ifred. Häromdagen avgjordes där tävlingen Legends cup för gamla ATP-tourstjärnor och David Ferrerer vann. Kanske inte så konstigt då han precis avslutat sin karriär. Bland annat ska Collectors grundare och ängelinvesteraren Lena Apler setts mingla med finansmannen Christer Gardell. Lena Apler var genom Collector sponsor till damveckan i Båstad i många år. Något hon säkert kunde blicka tillbaka på med Nina Wennerström som också var på plats. Nina Wennerström var tidigare turneringsdirektör för Swedish Open i Båstad och har ett SM-guld i bagaget. I dag är hon sportagent och representerar idag världsstjärnor inom hockey och tennis. 

Di Weekend har såklart besökt Palma sport & tennis club vilket du kan läsa mer om här: Oasen som lockar spelarna till Palma. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera