Hoppa till innehållet

Näthandeln från Kina halveras efter Postnords avgift

Svenskarna handlar avsevärt mindre från Kina. Sedan Postnord infört sina omdiskuterade avgifter på paket från länder utanför EU har marknadsandelarna halverats för jätten i öst.

E-handeln från Kina minskar.
E-handeln från Kina minskar.Foto: TT.

E-handeln i Sverige ökade med 14 procent under andra kvartalet 2018, jämfört med samma period i fjol.

Det är en något lägre tillväxt än under det första kvartalet i år, men fortfarande höga tal i ett historiskt perspektiv, enligt en ny barometer från Postnord.

Handeln från Kina fortsätter däremot att minska efter att Postnord i våras införde sina omdiskuterade avgifter på försändelser från länder utanför EU. Sedan den 1 mars i år har Postnord tagit ut en avgift på 75 kronor för att se till att paketen momsbeläggs. 

Kina stod enbart för 17 procent av den totala svenska e-handeln från utlandet under andra kvartalet. Det motsvarar en halvering från 2017 då andelen låg på 34 procent.

Det innebär dessutom att Kina inte längre står för den största delen av svenskarnas utlandsköp. 

”Nu har det återigen skett ett skifte när det gäller varifrån vi handlar. Konsumtionen från Kina har sjunkit drastiskt, medan Tyskland och Storbritannien har gått om”, skriver Postnord i sin rapport.

Läs mer: Så vill EU sätta stopp för kinesisk e-handel med tufft regelpaket 

Avgiften infördes eftersom Postnord hade svårt att hantera de uppåt 150 000 paket som dagligen kom till Sverige från Kina. Kort efter att den administrativa avgiften införts rasade inflödet till 16 000 försändelser om dagen.

Lösningen har av förklarliga skäl ogillats av de aktörer som erbjuder e-handel från Kina, liksom av svenska konsumenter, då försändelsernas ofta låga värde inte står i proportion till avgiftens nivå. 

Handeln från Kina minskade även under första kvartalet, men inte lika dramatiskt. Postnord har tidigare bekräftat att förhållandet beror på nya spelregler för importen.

Läs mer: Nu skrotar Postnord avgiften för e-handelssajten Wish 

Den amerikanska e-handelssajten Wish, som skickar en stor del av sina varor från just Kina, har senare ingått ett avtal med Postnord som innebär att avgiften i princip skrotas. 

En annan populär kinesisk marknadsplats är till Ali Express, som ägs av Alibaba. E-handelsjätten valde däremot att nobba Postnords inviter.

”Även om vi tycker att vi är en stor marknad, är vi i relation till en stor e-handelsjätte inte mer än en medelstor stad i Kina. Det perspektivet är det ibland nyttigt att ha. Det är orsaken till varför de inte ser att en speciallösning för vår marknad kommer att göra någon skillnad för deras e-handlare”, har Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord, tidigare sagt till Di Digital.

Prognosen för helåret är att näthandeln i sin helhet kommer att omsätta 77 miljarder kronor, upp från 69 miljarder 2017.

De mest populära produkterna som svenskarna handlar på nätet är alltjämt mode, skönhets- och hälsoprodukter samt böcker. Den starkaste tillväxten återfinns däremot i livsmedelsbranschen, följt av möbelbranschen och sporthandeln. 

Läs mer: Kinas Aliexpress ratar Postnords lösning på avgift 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera