Hoppa till innehållet

Ny miljardfond ska leta i Sverige: ”Stockholm har gått om Berlin som startupstad”

Den brittiska riskkapitaljätten Balderton Capital har rest en ny fond på 2,1 miljarder kronor för att satsa på europeiska techbolag. ”Sverige är längre fram än de flesta europeiska länder”, säger en partner till Di Digital.

Lars Fjeldsoe-Nielsen, partner på Balderton Capital som har rest en ny fond för att investera i europeiska techbolag i ett tidigt skede.
Lars Fjeldsoe-Nielsen, partner på Balderton Capital som har rest en ny fond för att investera i europeiska techbolag i ett tidigt skede.Foto: Press

Balderton Capital har de senaste åren seglat upp som en flitig investerare i svenska startups. I år har Funnel, Furhat Robotics, Kobalt Music och Soundtrack Your Brand fått en kapitalinjektion från britterna.

Själva beskriver de sig som Europas största investerare som går in tidigt i techbolag. I portföljen finns nu 76 bolag.

Nu tillkännager Balderton Capital att de har rest en ny fond på drygt 3,1 miljarder kronor. 

Fonden, som är riskkapitalbolagets sjätte, ska exklusivt fokusera på europeiska techbolag i ett tidigt skede. Sammantaget har nu Balderton rest drygt 21,5 miljarder kronor.

Läs även: Ny riskkapitalfond siktar in sig på små startups 

”Vi tror ännu starkare på Europa nu än tidigare”, säger Lars Fjeldsoe-Nielsen till Di Digital. Han är partner på Balderton Capital och har en bakgrund från chefsposter inom mobila tjänster på bland annat Dropbox, Uber och Whatsapp.

"Det jag såg i Silicon Valley från insidan av de här bolagen trodde jag aldrig att jag skulle se hända så snabbt i Europa. Men det är precis vad som sker nu. Massor av väldigt starka företag växer fram i Europa”, säger han och tillägger att han tror att nästa techjätte i paritet med Google, Amazon eller Apple kommer att vara europeisk.

En trend han ser just nu är att europeiska entreprenörer flyttar hem från Silicon Valley och tar sin kunskap med sig.

Läs även: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

En annan förändring han ser i Europa är att kulturen nu accepterar entreprenörer som vågar ha som målsättning att ta på sig den globala ledartröjan. Dessutom menar han att startupbolag på den här sidan av Atlanten har börjat fokusera på enkelhet: Produkten ska göra en enda sak utan att spreta. 

Typiskt sett går Balderton VI in med 40 till 80 miljoner kronor och får 20-25 procent av ägarskapet. Tanken är att fortsätta med följdinvesteringar i intressanta fall. Hittills har den nya fonden gjort 10 investeringar varav ett flertal är svenska. 

Läs även: Atomico stänger rekordfond – en av Europas största 

”Sverige är längre fram än de flesta europeiska länder. Nu har Stockholm, enligt mig, gått om Berlin som fabrik för intressanta teknikföretag”, säger han och fortsätter:

”Ekosystemet är moget. Många från utlandet flyttar till Stockholm för att bygga företag. Vi har sett flera exits och det betyder att entreprenörer blir affärsänglar, eller återigen arbetar som grundare.”

Han lyfter även fram de svenska storbolagens vilja till digitalisering. Volvo som satsar på förarlösa bilar är ett exempel. Det ger ringar på vattnet i Göteborg som har flera mindre bolag som arbetar med tekniken som möjliggör detta.

Läs även: Här är de svenska bolagen som tjänar på en förarlös framtid

Korsbefruktningen mellan storbolag och startupbolag ser han som en nyckelkomponent i Sverige.

”Om du går direkt från universitetet och startar ett företag har du oddsen emot dig, även om det finns många bevis på motsatsen. Men oddsen är bättre om du börjar din karriär på ett etablerat bolag och sedan startar ett eget företag”, säger han.

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera