Annons

Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups

King-grundaren Sebastian Knutsson, Mojang-grundaren Carl Manneh och Klarna-grundaren Niklas Adalberth går tillsammans in med 270 miljoner kronor i Norrskens nya fond.
King-grundaren Sebastian Knutsson, Mojang-grundaren Carl Manneh och Klarna-grundaren Niklas Adalberth går tillsammans in med 270 miljoner kronor i Norrskens nya fond. Foto: Jesper Frisk.
Fyra av Sveriges hetaste techprofiler går samman för att starta en gemensam fond under stiftelsen Norrskens tak. Fonden, med 300 miljoner i potten, ska investera i bolag med samhällsförbättrande ändamål. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stiftelsen Norrsken Foundation (NTL) grundades 2016 av Klarna-grundaren Niklas Adalberth för att hjälpa nystartade techbolag att hitta lösningar på befintliga samhällsproblem. Sedan starten har stiftelsen investerat i en rad bolag med inriktning på integration, e-hälsa och matsvinn. 

När Norrsken nu startar sin första investeringsfond backas den av några av Sveriges största techprofiler. Fonden på 300 miljoner kronor kommer att investera i tekniska lösningar med syfte att göra världen bättre.  

”Att skapa en större fond tillsammans med några av världens bästa entreprenörer känns sjukt kul”, säger Niklas Adalberth, som går in med den största delen kapital genom sin stiftelse Norrsken.

Vi har inte tid att vänta med att lösa de utmaningar som vi står inför.

En av investarna i den nya fonden är Filip Tysander, grundare av klockmärket Daniel Wellington och även investerare i Klarna.

”Vi har inte tid att vänta med att lösa de utmaningar som vi står inför. Unga framgångsrika entreprenörer behöver inse att vi måste agera parallellt med våra företagsresor”, säger Filip Tysander i ett skriftligt meddelande.

Foto: Jack Mikrut.Filip Tysander är grundare av klockmärket Daniel Wellington. Foto: Jack Mikrut.

Även näringslivsdoldisen Carl Manneh, tidigare vd på Mojang och en av personerna bakom succéspelet Minecraft, är en av fyra investerare. I och med försäljningen av spelstudion till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014 blev de tre grundarna, Markus ”Notch” Persson, Jakob Porser och Carl Manneh, miljardärer.

”Det har gått två och ett halvt år sedan vi sålde. För mig blev det ett vakuum direkt efteråt. Sen dess har jag varit mycket med familjen och funderat över nästa steg. Jag har fått en massa förslag men inget som jag har gått igång på”, säger Carl Manneh.

Läs även: Han är hjärnan bakom Mojang-affären 

Han har hållit låg profil sedan försäljningen av Mojang men gick tidigare i maj in som styrelseledamot i appen Welcome (NTL), en digital mötesplats för nyanlända flyktingar och svenskar, som backas av Norrsken. I och med investeringen i den nya fonden kommer han att bli ännu mer aktiv i att hjälpa dess portföljbolag.

”Det här kändes helt rätt. Det här är det häftigaste som händer just nu och då vill jag engagera mig i det”, säger han.

Den andra spelmiljardären som investerar i Norrskens nya fond är Sebastian Knutsson, en av grundarna till spelstudion King som såldes till Activision Blizzard för 50 miljarder kronor 2015. 

Det här är det häftigaste som händer just nu och då vill jag engagera mig i det.

Tillsammans med övriga King-grundare driver han i dag riskkapitalbolaget Sweet Capital med fokus på mobila konsumenttjänster.

”På Sweet Capital gör vi investeringar som vi förväntar oss att tjäna pengar på. Samtidigt har vi mer pengar än vi behöver och den här fonden är en perfekt plattform för att kunna hjälpa bolag som gör gott utan krav på avkastning”, säger Sebastian Knutsson.

Läs även: Här är Sveriges 27 tech-miljardärer 

Susanna Campbell, tidigare vd på Ratos, är investeringsansvarig på Norrsken och ansvarig för fonden tillsammans med David Frykman.

”Till en början kommer vi att enbart titta på svenska bolag. Framöver kan vi även investera internationellt men då med andra partners, som exempelvis riskkapitalbolag”, säger Susanna Campbell.

Foto: Jesper Frisk.Susanna Campbell och David Frykman ansvarar för Norrskens investeringar. Foto: Jesper Frisk. 

Läs även: Norrsken anställer tunga investerare

Eventuell avkastning på investeringarna går tillbaka till Norrsken för framtida fonder, alternativt till investerarnas stiftelser. Enligt Niklas Adalberth är modellen unik.

”Jag tror att det här är den första fonden i sitt slag där investerarna inte får någon avkastning”, säger han.

”Det finns många förebilder i USA, där det finns en helt annan tradition att ge tillbaka. Det finns inte på samma sätt i Europa och vi hoppas kunna agera som förebilder.”


Mer om detta möte i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/saficksverigesinnyabitcoin-kung

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


 

Läs även: Klarna-miljardären: ”De flesta saker vi gör kommer att misslyckas”

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer