Annons

Nytta förenas med nöje i Kinneviks kvarter

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Kinnevik blandar nytta med nöje i kvarteret i Gamla stan. Samtidigt spanar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz in techstjärnornas syskon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techvärlden samlar såväl nya som gamla pengar. Vi undrar såklart vilka av våra nya miljardärer som bildar nästa dynasti. Kan det vara till exempel Spotifys Daniel Ek och Martin Lorentzon eller Klarnas Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski?

Investmentbolaget Kinnevik startade redan 1936 och har i dag en stark storägare i arvtagerskan Cristina Stenbeck. Kinnevik har genom åren utmanat i traditionella branscher, där investeringen på 900 Mkr i Mathem följer på det arvet. 

Huvudkontoret på Skeppsbron 18 i Stockholm är välkänt. Inte minst för den traditionella julgranen. Men det är inte Kinneviks enda avtryck i kvarteret. Enligt uppgifter äger även Kinnevik huset på Österlånggatan 17. Där finns det förutom konferenslokaler även personalbostäder. Mer detaljer om det ”Gröna huset” finns att läsa i biografin om Cristinas pappa ”Stenbeck” av Per Andersson. 

Cristina Stenbeck med sin far Jan Stenbeck på besök på Dagens industri 1999.
Cristina Stenbeck med sin far Jan Stenbeck på besök på Dagens industri 1999. Foto: Ronny Karlsson

Jan Stenbecks tid ska här ha blandats nytta med nöje. Gröna huset inrymde restaurang, men även Kinneviks egna hotell med en tariff för interndebitering. I etagevåningen högst upp huserade Jan Stenbeck själv när han var i Stockholm. En annan som ska ha bott där på den tiden är författaren Jan Guillou

I dag sägs det att lägenheterna används av högre chefer inom Kinnevikssfären. I veckan träffade vi MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann och nu är det tydligen han som gästar paradvåningen. Vill du festa likt Stenbeck kan du även hyra Österlånggatan 17:s chambre separée, döpt till ”Stenbecksrummet”.

Läs mer: Nya MTG har 2 miljarder på banken: ”Vill investera”  

Mojangs tidigare vd Carl Manneh och nuvarande vd:n Jonas Mårtensson.
Mojangs tidigare vd Carl Manneh och nuvarande vd:n Jonas Mårtensson. Foto: Ann Jonasson

Att sköta bolag tillsammans med familjen har sina för- och nackdelar. Du känner väl till släktens egenskaper och egenheter. Superentreprenören Elon Musk har gjort sig välkänd för Tesla och Space X, men känner ni även till hans bror Kimbal Musk? Kimbal har även han startat en rad bolag och är i dag ägare och styrelsemedlem i Tesla. När tvillingarna Carl Manneh och Jonas Mårtensson styrde över Mojang, som ligger bakom spelsuccén Minecraft, måste det varit något förvirrande för de anställda.

Mark Zuckerbergs syster Randi Zuckerberg gjorde insatser på Facebook som utvecklingschef, men har nu sadlat om till entreprenör och investerare. I veckan kunde vi se Voi:s grundare Fredrik Hjelms syster Caroline Hjelm, och numer marknadschef på elscooterbolaget, berätta i TV4 att de startar trafikskola.

Vill du veta mer om 28-åriga Fredrik Hjelms resa till miljardvärdering kan du spana in senaste Di Weekend. Bland annat efterfrågar han licenser så att det inte blir för många spelare i varje stad.

Läs mer: Trafikrebellen sparkar i gång en revolution 

Vilket kanske kan behövas. På vissa ställen i Stockholm börjar det bli trångt med drösar av elsparkcyklar i gatuhörnen. På morgonen kunde vi berätta att antalet har ökat med över 140 procent på bara fem månader.

Läs mer: Antalet elscootrar ökade med över 140 procent – på fem månader 

En snackis som gått varm på Twitter idag är ett pressmeddelande från Quickbit. Efter artikeln ”Dolda nätverket bakom kryptoraketen” ämnar nu bolaget stämma Affärsvärlden och olika börsforum. Det märkliga är när vd:n Sven Hattenhauer i uttalandet jämför det som hänt med mediestormarna kring Benny Fredriksson och Fredrik Virtanen. 

Länk till twitter

Det verkar vara lite ”silly season” just nu i näringslivet. Dels så är det stor omsättning av nya vd:ar och chefer och dels trillar diverse affärer in. Tips som vi skulle blivit glada över i somras under nyhetstorkan tvingas vi nu tacka nej till. 

Senaste dagarna har sett alltifrån att Kinnevik köper 10 procent av amerikanska Village MD för 700 miljoner kronor till att bankutmanaren Capcito tar in 74 Mkr. En del tyckte att Hästnets finansieringsrunda på 135 Mkr var något i hästväg, men som gammal ryttare vet jag vilken engagerad målgrupp det är.

En del som kommer in med nyhetstips tycker vi fokuserar för mycket på pengar. Det håller inte att bara ha ”en bra idé”. Däremot blir det intressant när kapital och intressanta personer engagerar sig.

Jeff Bezos Amazon ligger högt i löneligan, men fortfarande en bit efter Stina Ehrensvärds Yubico.
Jeff Bezos Amazon ligger högt i löneligan, men fortfarande en bit efter Stina Ehrensvärds Yubico.

Lönerna visar också vilka techbolag som är heta. Entreprenören Stina Ehrensvärd ger i snitt sina anställda på Yubico 128 000 kronor i månaden. Säkerligen råder det krig om säkerhetsexperterna i Silicon Valley. Är du ute efter just ett lönelyft verkar det annars vara globala jättar som betalar bäst.

Läs mer: Månadslön på 128.000 – här är techbolagen som betalar bäst 

Samtidigt får du då räkna med en hel del jobb för att se till att allt lirar rätt med moderskeppet borta i USA. Bolag som Google och Amazon sägs ha interna poängsystem. Vill du öka dina chanser att röra dig uppåt gäller det att leverera på rätt sätt. Mycket behöver då checkas av uppåt. 

En som älskar dokument är tydligen Amazons grundare Jeff Bezos. Som standard ska anställda lämna in ett sexsidigt dokument innan de presenterar en ny idé. Varje år behöver cheferna lämna in en affärsplan – också den på sex sidor.

Redan för över tjugo år sedan tryckte Jeff Bezos på vikten av dessa memon i sitt årliga brev till investerarna.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer