Hoppa till innehållet

”På Tencents nya flaggskepp är höjbara skrivbord en lyx”

På den kinesiska techjätten Tencents nya huvudkontor är den senaste tekniken i fokus. Men efter en rundtur är det inte det som sticker ut, utan avsaknaden av praktiska lösningar, skriver Di Digitals reporter Mimi Billing.

Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Mimi Billing är reporter på Di Digital.

Tencent, med superappen Wechat, nosar på ett börsvärde i paritet med Facebooks. Med sitt nybyggda huvudkontor, som utgör två skyskrapor ihopsatta med luftbroar, vill man visa att man är i framkant. Men trots den tjusiga fasaden och tekniska lösningar så finns det brister i det som svenska kontorsarbetare tar för givet.

Läs även: Så tar Tencents superapp Wechat över nätet i Kina 

Hissar som vet var man ska så fort man kommer innanför första kontrollen, internt kartsystem för att hjälpa en att hitta och ansiktsigenkänning vid dörrarna är några av de tekniska lösningar som finns på huvudkontoret. Även mötesrummen är utrustade med värmesensorer och artificiell intelligens för att kontrollera att man använder rummet vid bokning. Tekniken är inte så ny, men få kontor drar nytta av den.

Tencents huvudkontor består av två skyskrapor hoplänkade med luftbroar.
Tencents huvudkontor består av två skyskrapor hoplänkade med luftbroar.

Det gör man på Tencent, men ändå är de öppna kontorslandskapen närmast en kopia av de i väst, i alla fall vid första anblicken: rader av skrivbord i naturfärgat trä med kontorsstolar med nackskydd.

För min guide är stolarna däremot värd en uppvisning eftersom de kan ställas in i olika lägen. Det finns även en QR-kod som ger den anställda tillgång till en bruksanvisning för hur spakarna ska användas.

Guiden drar ut en skiva intill ett av skrivborden. Det är ett ståbord för dem som tröttnar på att sitta. Är de höj- och sänkbara, frågar jag i avsaknaden på något annat att säga.

Nej men de har däremot ställts in så att de är anpassade till den genomsnittliga Tencent-anställda, svarar guiden. Jag tänker på skillnaden mellan mig och mina manliga kollegor där det inte är ovanligt att det skiljer 20 cm i längd. Ingen kan vara nöjd med en sådan lösning.

 

Istället för höj- och sänkbara skrivbord har Tencent separata ståbord.
Istället för höj- och sänkbara skrivbord har Tencent separata ståbord.

I chefsrummen finns däremot de anpassningsbara skrivborden och guiden visar stolt upp hur de höjs och sänks. Hon tittar förväntansfullt på mig för att se min reaktion. Samma sak inträffar vid uppvisandet av te- och kaffeautomaterna.

Däremot är rekreationsutrymmena något Tencent kan skryta om. Och då är inomhusgym fortfarande rätt ovanliga i Kina. 

När vi i väst har ett pingisbord och möjligen ett halvskitigt gym i källaren så sträcker sig biljard- och pingisbord, en basketplan byggd efter NBA-standard, ett gym och en löparbana ut sig över två våningar på Tencents huvudkontor. Det finns även en klättervägg som sträcker sig högt ovanför våra huvuden. 

I Tencents huvudkontor finns bland annat en klättervägg och ett stort antal pingis- och biljardbord.
I Tencents huvudkontor finns bland annat en klättervägg och ett stort antal pingis- och biljardbord.

De två kvinnliga Tencent-anställda skrattar när jag frågar dem om basket, klättring och gymmet. De nämner ett yogarum som är under uppbyggnad och att det är trevligt att promenera på löparbanan. Men att någon av dem skulle spela basket är otänkbart. Klättring är dessutom inget man gör i Kina, säger de och ger klätterväggen en skeptisk blick.

En ensam man använder maskinerna i gymmet, men annars är rekreationsutrymmet dött när vi går förbi på löparbanan en våning upp. 

Löparbanan sträcker sig mellan de båda skyskraporna via en av luftbroarna.
Löparbanan sträcker sig mellan de båda skyskraporna via en av luftbroarna.

Det är fortfarande tidigt och med flexibla arbetstider är alla ännu inte på plats. Vid lunchtid ringlar sig däremot köerna fram mot hissarna. 

Men de har tid. Två timmar är avsatta för lunch och den sista timmen dras ljuset ned för siesta. Jag ser mig omkring efter sköna soffor att lägga sig i, men istället får jag svaret att man sover sittande i sin kontorsstol. 

Jag tänker på mitt eget kontorslandskap där arbetet knappast avtar för att det är lunch och vilorummet mestadels står oanvänt. Kanske finns saker som vi kan lära oss av arbetsmiljön i öst, men att sova i sin kontorsstol är åtminstone inget för mig. 

Ta del av Di Digitals rapportering från Shenzhen:

Med 50 000 influencers öppnar han dörren till Asien för svenska bolag 

Acceleratorn Hax sätter fart på startupbolagens affärer i Asiens techmecka 

Lyssna på Digitalpodden: Så har Wechat tagit över Kinas internet

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera