Hoppa till innehållet

”Pugz hade två val: Att svika fansen eller börja gräva sin egen grav”

Kritiken mot Pugz är ännu ett exempel på det stålbad som väntar techbolag efter en succé på Kickstarter, skriver Di Digitals Sven Carlsson.

Sven Carlsson är reporter och nyhetschef på Di Digital.
Sven Carlsson är reporter och nyhetschef på Di Digital.Foto: Patrik Olsson

Det är inte lätt att vara ett startupbolag i hårdvarubranschen. Det märks inte minst i de senaste turerna kring det hajpade hörlursbolaget Pugz, som nu lyckats reta gallfeber på sina Kickstarter-backare.

Listan på svenska bolag som har lyckats få in startkapital via crowdfunding kan göras lång. Med snygga bilder och välskriven copy kan företag som Memoto (som senare blev till Narrative) eller Pugz (NTL) dra in miljonbelopp för att sätta hörlurar eller kameror i produktion.

Läs mer: Pugz blev Sveriges mest framgångsrika Kickstarter någonsin

Upplägget är förstås tilltalande: Kampanjen resulterar i en första kundkrets och eftersom man vänder sig till konsumenter och inte investerare tar man betalt för en produkt, inte andelar i det egna bolaget.

Om det bara vore så enkelt.

Det är svårt att avundas startupbolag i hårvarubranschen.

Dels medför Kickstarter-kampanjer att bolagen binder sig vid en prototyp som relativt snart efter att pengarna kommit in måste nå en särskild grupp kunder. Den kundkretsen kan dessutom ha en särskild smak som inte överensstämmer med marknaden i stort (läs mer om det i Viktor Ströms text från i somras).

Särskilt komplicerat blir det om man sviker denna ursprungliga grupp entusiaster.

Telenor har nu meddelat att man har börjat sälja Kickstarter-succén Pugz hörlurar i butik. Kunder utanför Sverige som betalade för de trådlösa lurarna via Kickstarter i fjol, men ännu inte har tagit emot dem, är rasande.

”Det är skamligt att strunta i sina backers och sälja ut till en stor spelare istället”, skriver en kund.

Visst kunde Pugz ha hedrat Kickstarter-användarna genom att vänta med butiksförsäljningen tills det att alla tidiga kunder hade fått sina trådlösa hörlurar. Men valet de stod inför kan inte ha varit enkelt.

Det fanns alltså två alternativ. Antingen kunde Pugz göra sina ursprungliga fans besvikna eller börja gräva sin egen grav genom att tacka nej till en stororder från Telenor. En order som förmodligen var av stor betydelse för bolagets framtid.

Stuck between a rock and a hard place, så att säga. Det är svårt att avundas startupbolag i hårdvarubranschen.

Läs mer: ”Narrative föll i Kickstarter-fällan”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera