Annons

Qapital tar in 250 miljoner kronor - ska växa i USA

George Friedman är vd och medgrundare av den svenska bankutmanaren Qapital.
George Friedman är vd och medgrundare av den svenska bankutmanaren Qapital.
Den svenska bankutmanaren Qapital tar in 250 miljoner kronor för fortsatt tillväxt i USA. Bland de största investerarna finns Swedbank Roburs och Norrons techfonder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska fintechbolaget Qapital (NTL) har fullt fokus på den amerikanska marknaden. Sedan bolagets lansering av sin spartjänst i USA 2015 har användarantalet växt till 420 000 användare. Numera erbjuder bolaget även lönekonton och en investeringstjänst.

”Visionen att bli en fullservice-bank har vi haft från dag ett men det har varit svårt att göra allt på en gång. Vår gamifierade spartjänst har varit central för oss och gör det nu möjligt att sälja in lönekonton och robotinvestering”, säger bolagets medgrundare och vd George Friedman.

Visionen att bli en fullservice-bank har vi haft från dag ett men det har varit svårt att göra allt på en gång

Nu tar bankutmanaren in nytt kapital för att nå ut bredare med sina tjänster. Qapital tar in 250 miljoner kronor av bland andra Swedbank Robur Ny Teknik, som största investerare, samt Norron Asset Management, SEB:s pensionsfond och Athanase Industrial Partner. Det framgår av dokument från Bolagsverket och bekräftas av bolaget.

”Det här är ett av få fintechbolag som jag tycker har en så bra produkt. Det ger även en enorm trovärdighet att utvecklarteamet kommer från Avanza. De vet hur man bygger en fungerande plattform”, säger Carl Armfelt, förvaltare av Swedbank Robur Ny Teknik.

Storbankernas aktiefonder har det senaste året börjat investera i onoterade bolag, i Swedbanks fall genom den ett år gamla fonden Robur Microcap som även investerade i  poddplattformen Acast i höstas

”Vi hade några investerare som tidigare gick in i Acast. Vi inspirerades av den investeringen som bankfonderna gjorde och såg även trenden med Spotify. Det är hett med svensk tech just nu”, säger George Friedman. 

Läs även: Acast tar in över 150 miljoner från bankfonder 

Bankernas aktiefonder investerar traditionellt i startupbolag med en plan att gå till börsen inom ett par år. Däremot uppger Carl Armfelt att det finns en större flexibilitet när det gäller vissa investeringar.

”Man kan inte ha för kort tidshorisont när det gäller den här typen av investeringar. Vi kan ha en mix av bolag som har kommit olika långt och sen får man pusha dem att gå till börsen när det är dags. När det gäller Qapital växer de så pass fort att det ändå kan gå hyfsat snabbt, säger Carl Armfelt.

George Friedman kan ännu inte uppge något resultat för 2017. För 2016 gjorde bolaget en rörelseförlust på 33 miljoner kronor jämfört med 10 Mkr 2015. Intäkterna steg under samma period från 0 till ynka 2 Mkr. Men med ett Visa-kort och transaktionskostnader kommer den siffran att öka för 2017.

”Vi har intäkter på sparandet och på varje transaktion på Visa-korten för lönekontona. Nu får vi även ett tredje intäktsben genom investeringstjänsten”, säger han.

Läs även: Sparappen Qapital börjar med fondsparande för amerikanska kunder 

Qapital, som är ett helsvenskt bolag, försökte inledningsvis lansera sin produkt i Sverige och när samarbetet med svenska storbanker misslyckades tog de sikte på USA. Även om Europa lockar så ligger allt fokus på USA nu, uppger George Friedman. Bolaget har även fått en skjuts av Google som i höstas listade appen som den mest innovativa.

Förutom rundan på 250 Mkr har bolaget tidigare under 2017 tagit in 110 Mkr av befintliga ägarna, som Northzone och Rocketship vc, vilket Di Digital då rapporterade om.

”Det är kul att de nu har förutsättningar att växa ytterligare i USA. För närvarande pekar alla kurvor upp både avseende kunder, kundengagemang och produktbredd… Vi tror Qapital kan bli nästa stora svenska techsuccé”, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, i ett mejl till Di Digital.

(Artikeln har uppdaterats. Tidigare uppgick den totala summan till 232 miljoner kronor. Bolaget uppger att ytterligare 20 Mkr ingår i finansieringsrundan men som ännu inte registrerats på Bolagsverket.)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer