Annons

Ratade riskkapital - gick med vinst ett år efter lansering

Bruce-gänget: Anton Holmquist, grundare, Lizen Johansson, partner, och Magnus Elm, vd och grundare.
Bruce-gänget: Anton Holmquist, grundare, Lizen Johansson, partner, och Magnus Elm, vd och grundare. Foto: Pressbild
Träningsappen Bruce har vuxit snabbt och samtidigt ratat riskkapital sedan starten. Nu, endast ett år efter lanseringen, visar bolaget svarta siffror på rörelsenivå. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I söndags publicerade Di Digital en rad artiklar om svenska startupbolag som växer snabbt utan att ta in stora mängder riskkapital, så kallad "bootstrapping". Kartläggningen har väckt starka reaktioner i branschen och fått många bolag att höra av sig med uppgifter om sin omsättning och externa finansiering.

Läs mer: Tio snabbväxare som nobbar riskkapital

Ett av dessa är träningsappen Bruce som startades i Stockholm av Magnus Elm och Anton Holmquist i början av 2015. De har vuxit helt utan riskkapital sedan starten. 

Vi har inte slösat en enda timme på att skriva affärsplaner.

“Vi har kunnat fokusera all energi på att bygga världens bästa produkt och inte slösat en enda timme på att skriva affärsplaner, göra likviditetsbudgetar eller träffa investerare”, säger Magnus Elm, grundare och vd på Bruce (NTL).

För ett drygt ett år sedan, i september 2016, lanserade bolaget sin tjänst skarpt. Det hade då hade det tagit ett år att bygga tjänsten, som kan beskrivas som ett Spotify för tränings- och gymabonnemang.

Läs mer: Nobbade riskkapital – sålde till Microsoft för 800 miljoner 

”Jag och Anton har jobbat utan lön i drygt två år. Men vi går runt på rörelsenivå just nu. För två månader sedan har vi kunnat ta ut lön på cirka 30 000 kronor per månad. Det är inte mycket, men vi klarar oss på det”, säger Magnus Elm.

I samband med lanseringen klev Lizen Johansson ombord som partner med ansvar för att ansluta partneranläggningar i Stockholm.

Det finns många fördelar med att inte ta in riskkapital.

Magnus Elm uppger att bolaget omsätter 700 000 kronor per månad i dag. I september steg antalet betalade kunder till 1000 – och tillväxten ligger på cirka 20 procent per månad.

Läs mer: Apoteas vd: ”Tar ni in för mycket kapital blir ni av med bolaget”

Bruce har i dag sex medarbetare och 250 anslutna partners i Stockholm och Göteborg. De flesta är mindre gym och träningsanläggningar, yogastudios, klättercenter, simhallar, samt fighting- och crossfitklubbar.

"Fokus är på att ta in mindre, självständiga aktörer. Men vi har inga problem med att ta in större aktörer om det gynnar våra medlemmar. Vi jobbar redan nu med Worldclass, som ju är en mindre gymkedja”, säger Magnus Elm.

Bolaget har lyckats växa utan att ta externt riskkapital. 

"Det finns många fördelar med att inte ta in riskkapital. Några tydliga är att man måste vara extremt kreativ och hitta affärsmodellen snabbt. Vi har drivits av det. En annan fördel är att man slipper ha någon som lägger sig i allt hela tiden. Vi har kunnat göra vår egen grej”, säger Magnus Elm.

Ska ni ta in riskkapital längre fram?

"Vi har inga planer på det just nu. Men hittar vi rätt investerare, så absolut. Det skulle kunna vara någon som gjort en liknande resa och kan hjälpa oss med internationell expansion, rekrytering och strategi. Vi kikar just nu på storstäder för att besluta var nästa satsning ska ske.”

Fotnot: NTL-länken i texten går till Nordic Tech List, en databas med grundarna , investerarna och bolagen på den nordiska tech-sektorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer