Hoppa till innehållet

Startupgrundaren: Så rundar du optionsreglerna

Det oklara rättsläget har gjort att få bolag infört regeringens nya techoptioner – trots ett stort intresse. Men det finns ett sätt för entreprenörerna att runda systemet. 

Entreprenören Erik Byrenius har grundat Onlinepizza och ger numera andra företagare legala råd genom sajten Startup Docs.
Entreprenören Erik Byrenius har grundat Onlinepizza och ger numera andra företagare legala råd genom sajten Startup Docs.Foto: Patrik Olsson

Den svenska startupscenen har visat stort intresse för att införa de nya personaloptionerna som infördes vid årsskiftet. Men drygt fyra månader senare är det få bolag som fått de nya programmen på plats.

Det berättar entreprenören Erik Byrenius, tidigare grundare av Onlinepizza, som ger juridisk rådgivning till techsektorn via sajten Startup Docs.

”Det var många bolag som hade tänkt införa de nya optionerna direkt efter nyår, när lagen trädde i kraft, men som sedan blivit osäkra. Man har velat titta på någon annan som går före och istället valt att vänta”, säger Erik Byrenius.

Flera skatterådgivare på stora revisions- och juristbyråer som Di Digital har varit i kontakt med vittnar också om att det råder stiltje bland startupföretagen.

Den stora osäkerheten som just nu råder handlar om att Skatteverket menar att så kallade teckningsoptioner, det vill säga nyemitterade aktier, bör beskattas direkt. Därmed går myndighetens tolkning helt på tvären med regeringens nya lag, som skulle se till att beskattningen enbart sker när aktierna säljs i framtiden. Skatteverket utreder frågan och väntas komma med ett slutgiltigt besked under maj.

Företagen kan dock välja att ge ut aktierna i form av köpoptioner, det vill säga rätten att köpa redan existerande aktier. Men enligt samtliga aktörer som Di Digital varit i kontakt med är det systemet betydligt krångligare att tillämpa och desto mindre attraktivt. Det största problemet är att en viss grupp ägare då måste förbinda sig att sälja just sina aktier, i stället för en bredare utspädning av ägarbasen som vid en vanlig nyemission.

Läs mer: Techprofilerna vill stoppa kompetensutvisningarna: "En ödesfråga"

Men det finns ett mer uppfinningsrikt alternativ som Erik Byrenius rekommenderar. Han pekar på att bolagen kan välja så kallade avtalsoptioner, som i praktiken fungerar på samma sätt som de omtvistade teckningsoptionerna. 

Istället för att formalisera processen på en bolagsstämma redan från början, nöjer sig bolaget då med att teckna ett privat avtal om att de anställda i framtiden får köpa nyemitterade aktier till ett förutbestämt pris.

De nuvarande aktieägarna får samtidigt skriva på en bindande klausul i aktieägaravtalet om att rösta igenom en riktad nyemission vid ett senare tillfälle. 

”Villkoren för den anställde kan vara precis lika bra. Skatteverket har tolkat lagen som att problemet bara uppstår om man använder teckningsoptioner som skickas in till Bolagsverket. Därför uppmuntras företagen att endast sluta ett avtal med den anställda, utan att registrera det, för att komma runt skattesmällen”, säger Erik Byrenius.

Ett bolag som har gått hela vägen och infört ett optionsprogram är Minut, en startup från Malmö som utvecklar ett smart hemlarm. 

”Vi vill att bolaget ska drivas mer som en amerikansk startup, där alla anställda får ta del av optioner och bli delägare. Det har varit jättesvårt i Sverige tidigare. Men nu har vi tagit detta igenom olika skattejurister och vi känner oss bekväma med att vi tolkat den nya lagen rätt”, säger Nils Mattisson, vd och medgrundare på Minut.

Patrick Krassén är skattepolitisk expert på intresseorganisationen Företagarna. Han känner också till vissa företag som med framgång satt upp optionsprogram på olika sätt. Men trots detta varnar han för att ingenting är skrivet i sten vad gäller beskattningen.

”Det kan dröja tre år eller mer innan vi får en rättspraxis på området, eftersom det först är då som optionerna får lösas in. Därmed kan ännu ingen med hundra procents säkerhet veta vad som går an eller ej”, säger Patrick Krassén.

Läs mer: Izettle och Truecaller sågar regeringens skatteförslag 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera