Annons

Rysk robot rekryterar åt Ikea

Den ryska rekryteringsroboten Vera.
Den ryska rekryteringsroboten Vera. Foto: Pressbild från Stafory.
Möbeljätten Ikea har tagit hjälp av en robot vid namn Vera för att hantera jobbansökningar i Ryssland. Med hjälp av maskininlärning kan roboten intervjua uppemot 1500 personer varje dag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den ryska startupen Stafory har utvecklat en robot vid namn Vera som hjälper företag att ta hand om jobbansökningar. Nu har den svenska möbeljätten Ikea valt att anlita Vera i ett pilotprojekt i Ryssland, rapporterar Washington Post

”Det initiala urvalet är ofta ett väldigt omfattande arbete som kräver betydande tidsresurser från våra hr-specialister. Det var vad som drev fram idén att använda Robot Vera”, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea-koncernen, till tidningen.

Med hjälp av maskininlärning och artificiell Intelligens, AI, klarar roboten av att hantera uppemot 1500 anställningsintervjuer på en dag.

Under hösten 2017 blev en del jobbsökande till Ikeas varuhus i Moskva först intervjuade av en robot, antingen på telefon eller genom en videochatt. 

Läs mer: Svenska roboten Amelia fixar dina bankärenden  

De allra mest lovande kandidaterna rekommenderades senare vidare av Vera till mänskliga rekryterare, som tog det slutgiltiga beslutet.

”Varje år får vi in tusentals cv:n från människor som vill jobba för Ikea i Ryssland”, säger Daniela Rogosic på Ikea, till Washington Post.

Roboten har skapats av Alexei Kostarev som menar att den är mest effektiv för massrekryteringar av enklare jobb inom försäljning eller byggarbete. Han betonar dock att värdet av mänskliga rekryterare fortfarande består, särskilt för mer kvalificerade tjänster. 

Läs mer: De har framtidens jobb – att träna företagens nya robotassistenter 

I nuläget anlitas roboten av några hundra företag, verksamma inom alltifrån bankväsendet, handeln till distributionssektorn. Förutom Ikea handlar det till exempel om stora globala koncerner som Pepsi och L'Oreal.

Vera klarar i dagsläget av att konversera på både ryska och engelska.

”Vi ville skapa något som fungerade som Uber fast för rekrytering, men i stället för att ringa en bil, kan ett företag ringa en hel pool av människor som söker jobb”, säger Alexei Kostarev till Washington Post.

Läs mer: AI-experten Nell Watson: Din framtida chef kan vara en robot 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies