Annons

Spelet bakom Martin Tivéus exit från Klarna

Martin Tivéus utsågs till affärschef för Norden på Klarna i augusti 2017. Snart lämnar han bolaget för chefsposten på vårdkoncernen Attendo.
Martin Tivéus utsågs till affärschef för Norden på Klarna i augusti 2017. Snart lämnar han bolaget för chefsposten på vårdkoncernen Attendo. Foto: Jonas Eng/Amanda Lindgreh
Den tidigare Avanza-chefen var en av två interna vd-kandidater på Klarna, uppger flera källor för Di Digital. Beskedet om hans avgång kommer efter bara åtta månader på betalbolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Martin Tivéus rekryterades till Klarna som affärschef med ansvar för Norden i augusti 2017.

Som tidigare vd för nätmäklaren Avanza hade han ett ”perfekt” CV för att så småningom ta över chefsposten på Klarna, uppger en av Di Digitals källor. Bilden bekräftas av ytterligare en källa med insyn i bolaget.

Martin Tivéus fick ansvar för Norden, en marknad där Klarna överpresterat de senaste åren. Han fick snart en tongivande roll. I januari uttalade han sig brett om Klarnas framtid som betalbolag i en intervju med Di Digital.

”Vi är i en fas där vi gör ett skifte. På hemmaplan har vi velat göra betalningar smidigare för e-handeln. Nu vill vi göra alla betalningar smidigare, även i fysiska butiker. Ser du på vår marknad framöver så ser den annorlunda ut än vad den har gjort historiskt”, sade Martin Tivéus då.

Läs mer: Klarna missar målen i USA – bolagsvärdet står still 

Rekryteringen av honom var inte okontroversiell. För att göra plats för honom fick Klarnas affärschef Michael Rouse flytta sidledes och få ansvar för resten av Klarnas marknader. Martin Tivéus ankomst ”halverade Michael Rouses mandat”, säger en uppgiftslämnare.

Det är just Martin Tivéus och Michael Rouse som har setts som de främsta interna kandidaterna till att någon gång efterträda Sebastian Siemiatkowski, uppger två av varandra oberoende källor.

Personkemin mellan den sittande Klarna-vd:n och Michael Rouse lär inte vara den bästa. De två kommer sällan överens, uppger en källa för Di Digital.

Klarna rekryterade Michael Rouse som kommersiell chef inför sin USA-lansering 2015. Han hade tidigare varit USA-chef för American Express och ansvarat för kortjättens samarbeten med bolag som Uber och Amazon.

Klarna tillbakavisar Di Digitals uppgifter.

”Jag vet ärligt talat inte hur jag ska kommentera detta, det går inte ihop. Jag vet att medier blir mer intresserade när ni finner vinklar som antyder konflikt eller dramatik, men det stämmer helt enkelt inte”, skriver Klarnas talesperson Aoife Houlihan i ett sms till Di Digital.

”Martin har bestämt sig för att lämna eftersom han fick ett väldigt bra erbjudande att bli vd för ett storbolag. Sebastian är 100 procent hängiven sin vd-roll på Klarna, det finns ingen tvekan på den punkten. Michael Rouse och resten av ledningsteamet är mycket dedikerade och samarbetar mycket väl. Naturligtvis finns det en grad av diskussion men ingen dramatik”, tillägger hon.

Klarna har nyligen inlett en omorganisering som ska leda till att mellan 10 och 30 chefer får lämna bolaget, enligt Di Digitals källor. I februari avslöjade Di Digital att Klarna missat sina omsättningsmål i USA och att bolagets värdering stått still sedan 2015.

Läs mer: Klarna rensar i chefsleden: ”Gullar inte med personalen” 

Det är oklart om det är Sebastian Siemiatkowskis önskan att Martin Tivéus lämnar Klarna. Men Avanzas tidigare vd har sedan en tid tagit på sig andra uppdrag.

I mars föreslog Telias valberedning att Martin Tivéus skulle väljas in i telekombolagets styrelse. Telia brottas med strukturomvandlingar i sin sektor och har under lång tid sökt att avveckla den kritiserade verksamheten i Centralasien.

“Efter att ha sett och verkat i Klarna är jag ännu mer imponerad av företaget än jag var innan. Det finns en enorm kraft och förmåga till innovation i bolaget. Att ta ett nytt uppdrag efter så pass kort tid var därför  inte ett lätt beslut, men att få möjlighet att leda Attendo var något jag inte kunde motstå. Jag fortsätter mitt uppdrag på Klarna tills dess att jag påbörjar mitt nya uppdrag i september”, säger Martin Tivéus till Di Digital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer