Hoppa till innehållet

Spelet bakom Martin Tivéus exit från Klarna

Den tidigare Avanza-chefen var en av två interna vd-kandidater på Klarna, uppger flera källor för Di Digital. Beskedet om hans avgång kommer efter bara åtta månader på betalbolaget.

Martin Tivéus utsågs till affärschef för Norden på Klarna i augusti 2017. Snart lämnar han bolaget för chefsposten på vårdkoncernen Attendo.
Martin Tivéus utsågs till affärschef för Norden på Klarna i augusti 2017. Snart lämnar han bolaget för chefsposten på vårdkoncernen Attendo.Foto: Jonas Eng/Amanda Lindgreh

Martin Tivéus rekryterades till Klarna som affärschef med ansvar för Norden i augusti 2017.

Som tidigare vd för nätmäklaren Avanza hade han ett ”perfekt” CV för att så småningom ta över chefsposten på Klarna, uppger en av Di Digitals källor. Bilden bekräftas av ytterligare en källa med insyn i bolaget.

Martin Tivéus fick ansvar för Norden, en marknad där Klarna överpresterat de senaste åren. Han fick snart en tongivande roll. I januari uttalade han sig brett om Klarnas framtid som betalbolag i en intervju med Di Digital.

”Vi är i en fas där vi gör ett skifte. På hemmaplan har vi velat göra betalningar smidigare för e-handeln. Nu vill vi göra alla betalningar smidigare, även i fysiska butiker. Ser du på vår marknad framöver så ser den annorlunda ut än vad den har gjort historiskt”, sade Martin Tivéus då.

Läs mer: Klarna missar målen i USA – bolagsvärdet står still 

Rekryteringen av honom var inte okontroversiell. För att göra plats för honom fick Klarnas affärschef Michael Rouse flytta sidledes och få ansvar för resten av Klarnas marknader. Martin Tivéus ankomst ”halverade Michael Rouses mandat”, säger en uppgiftslämnare.

Det är just Martin Tivéus och Michael Rouse som har setts som de främsta interna kandidaterna till att någon gång efterträda Sebastian Siemiatkowski, uppger två av varandra oberoende källor.

Personkemin mellan den sittande Klarna-vd:n och Michael Rouse lär inte vara den bästa. De två kommer sällan överens, uppger en källa för Di Digital.

Klarna rekryterade Michael Rouse som kommersiell chef inför sin USA-lansering 2015. Han hade tidigare varit USA-chef för American Express och ansvarat för kortjättens samarbeten med bolag som Uber och Amazon.

Klarna tillbakavisar Di Digitals uppgifter.

”Jag vet ärligt talat inte hur jag ska kommentera detta, det går inte ihop. Jag vet att medier blir mer intresserade när ni finner vinklar som antyder konflikt eller dramatik, men det stämmer helt enkelt inte”, skriver Klarnas talesperson Aoife Houlihan i ett sms till Di Digital.

”Martin har bestämt sig för att lämna eftersom han fick ett väldigt bra erbjudande att bli vd för ett storbolag. Sebastian är 100 procent hängiven sin vd-roll på Klarna, det finns ingen tvekan på den punkten. Michael Rouse och resten av ledningsteamet är mycket dedikerade och samarbetar mycket väl. Naturligtvis finns det en grad av diskussion men ingen dramatik”, tillägger hon.

Klarna har nyligen inlett en omorganisering som ska leda till att mellan 10 och 30 chefer får lämna bolaget, enligt Di Digitals källor. I februari avslöjade Di Digital att Klarna missat sina omsättningsmål i USA och att bolagets värdering stått still sedan 2015.

Läs mer: Klarna rensar i chefsleden: ”Gullar inte med personalen” 

Det är oklart om det är Sebastian Siemiatkowskis önskan att Martin Tivéus lämnar Klarna. Men Avanzas tidigare vd har sedan en tid tagit på sig andra uppdrag.

I mars föreslog Telias valberedning att Martin Tivéus skulle väljas in i telekombolagets styrelse. Telia brottas med strukturomvandlingar i sin sektor och har under lång tid sökt att avveckla den kritiserade verksamheten i Centralasien.

“Efter att ha sett och verkat i Klarna är jag ännu mer imponerad av företaget än jag var innan. Det finns en enorm kraft och förmåga till innovation i bolaget. Att ta ett nytt uppdrag efter så pass kort tid var därför  inte ett lätt beslut, men att få möjlighet att leda Attendo var något jag inte kunde motstå. Jag fortsätter mitt uppdrag på Klarna tills dess att jag påbörjar mitt nya uppdrag i september”, säger Martin Tivéus till Di Digital.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera