Annons

Spotify kontrar miljardstämning om fejkade streams

Daniel Ek, vd för Spotify.
Daniel Ek, vd för Spotify. Foto: David Paul Morris
För ett halvår sedan stämde Sosa Entertainment Spotify på en miljard dollar. Nu vänder Spotify på steken och stämmer hiphop-förläggaren för att ha skapat fejkade konton och fejkade streams. Marknaden gör tummen upp och aktien stiger. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I november 2019 rapporterade Di Digital att hiphop-förläggaren Sosa Entertainment i USA, med dess 20-årige grundare Jake Noch, stämt Spotify på över en miljard dollar. Anklagelserna handlade om att Spotify hävdat att deras strömningar varit ”falska”, sedan raderat deras låtar från plattformen och inte betalat för musiken.

Spotify anklagades då för felaktigheter på flera punkter. Det handlade till exempel om att Sosa inte ska ha fått fullt betalt för sin musik, i form av royalties, för över 550 miljoner strömningar på plattformen.

I stämningen stod det att Spotify ”utan förvarning” har börjat radera de berörda låtarna med start i maj 2017. 

Tidigare var Sosa en medlem av Merlin, ett organisation bestående av många olika indie-skivbolag. Men de ska ha kastats ut från organisationen på grund av Spotifys anklagelser, skriver de i stämningsansökan. 

Nu vänder Spotify på steken och stämmer Sosa Entertainment tillbaka i det som i USA kallas en ”countersuit”. I en stämningsansökan, som lämnats in under måndagen, hävdar Spotify att Jake Noch ”utformat ett system för att på konstgjord väg generera hundratals miljoner falska streams” för att ”manipulera Spotifys system och plocka ut oförtjäna royalties på bekostnad av hårt arbetande artister och låtskrivare”, enligt tidningen Billboard.

Di Digital har fått uppgifterna bekräftade av en källa med god insyn. Di Digital har även varit i kontakt med Spotify som avböjer kommentar. 

Spotifys aktie steg under tisdagen med drygt 8,4 procent till 175 dollar, på en stigande börs. Följ kursen här. Enligt en analytiker som Di Digital talat med, men som inte vill bli citerad, tolkas Spotifys stämningsansökan som ett styrketecken, som ökar streamingjättens chanser att gå segrande ur den långvariga tvisten. 

Stämningsansökan bygger enligt Billboard bland annat på skärmdumpar av meddelanden som uppges ha skickats mellan Jake Noch och en ”bot farm”, och diagram som visar att antalet streams på Sosas musik går från noll till hundratusentals på några dagar. Den hävdar även att Jake Noch använde botar för att skapa miljontals falska konton och ändrade namnen på låtar i hans katalog för att få dem att likna de för etablerade hitlåtar, som XXXTentacions ”SAD!” och DJ Snakes ”Taki Taki.”

Jake Noch, som är vd för Sosa och Pro Music Rights, och flera andra musikbolag, har även stämt en rad andra streamingbolag som Apple, Google, Youtube, Amazon, Soundcloud, Pandora, Deezer, Iheartradio, med flera. 

Läs mer: Känd komiker väljer Spotify som exklusiv poddplattform

Av stämningen framgår att Spotify märkte av fejkade streams från Jake Noch konto redan i mars 2016. Sedan dess har parterna lekt katt och råtta. Jake Noch uppges bland annat ha bytt distributörer och andrat namn på en del av sina bolag.

I stämningsansökan kräver Spotify ersättning för bedrägerier, bedrägligt döljande, kontraktsbrott, gottgörelse, orättvis berikning och vilseledande affärsmetoder. 

”Detta var en av de mest oerhörda, bedrägliga streamingverksamheterna från en enskild rättighetsinnehavare som Spotify varit tvungen att ta itu med i hela företagets historia”, står det i stämningsansökan.

Debatten om fejkade lyssningar på Spotify har fått streamingjätten att tala klarspråk de senaste månaderna. I februari i år uppgav Jenny Hermanson, Nordenchef för Spotify, för Di Digital att ”mindre än en procent” av Spotifys streams var manipulerade under fjärde kvartalet 2019.

Läs mer: Spotify om fusket med fejkade lyssningar: ”Mindre än en procent”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer