Hoppa till innehållet

Startupgrundaren: Så rundar du optionsreglerna

Det oklara rättsläget har gjort att få bolag infört regeringens nya techoptioner – trots ett stort intresse. Men det finns ett sätt för entreprenörerna att runda systemet. 

Entreprenören Erik Byrenius har grundat Onlinepizza och ger numera andra företagare legala råd genom sajten Startup Docs.
Entreprenören Erik Byrenius har grundat Onlinepizza och ger numera andra företagare legala råd genom sajten Startup Docs.Foto: Patrik Olsson

Den svenska startupscenen har visat stort intresse för att införa de nya personaloptionerna som infördes vid årsskiftet. Men drygt fyra månader senare är det få bolag som fått de nya programmen på plats.

Det berättar entreprenören Erik Byrenius, tidigare grundare av Onlinepizza, som ger juridisk rådgivning till techsektorn via sajten Startup Docs.

”Det var många bolag som hade tänkt införa de nya optionerna direkt efter nyår, när lagen trädde i kraft, men som sedan blivit osäkra. Man har velat titta på någon annan som går före och istället valt att vänta”, säger Erik Byrenius.

Flera skatterådgivare på stora revisions- och juristbyråer som Di Digital har varit i kontakt med vittnar också om att det råder stiltje bland startupföretagen.

Den stora osäkerheten som just nu råder handlar om att Skatteverket menar att så kallade teckningsoptioner, det vill säga nyemitterade aktier, bör beskattas direkt. Därmed går myndighetens tolkning helt på tvären med regeringens nya lag, som skulle se till att beskattningen enbart sker när aktierna säljs i framtiden. Skatteverket utreder frågan och väntas komma med ett slutgiltigt besked under maj.

Företagen kan dock välja att ge ut aktierna i form av köpoptioner, det vill säga rätten att köpa redan existerande aktier. Men enligt samtliga aktörer som Di Digital varit i kontakt med är det systemet betydligt krångligare att tillämpa och desto mindre attraktivt. Det största problemet är att en viss grupp ägare då måste förbinda sig att sälja just sina aktier, i stället för en bredare utspädning av ägarbasen som vid en vanlig nyemission.

Läs mer: Techprofilerna vill stoppa kompetensutvisningarna: "En ödesfråga"

Men det finns ett mer uppfinningsrikt alternativ som Erik Byrenius rekommenderar. Han pekar på att bolagen kan välja så kallade avtalsoptioner, som i praktiken fungerar på samma sätt som de omtvistade teckningsoptionerna. 

Istället för att formalisera processen på en bolagsstämma redan från början, nöjer sig bolaget då med att teckna ett privat avtal om att de anställda i framtiden får köpa nyemitterade aktier till ett förutbestämt pris.

De nuvarande aktieägarna får samtidigt skriva på en bindande klausul i aktieägaravtalet om att rösta igenom en riktad nyemission vid ett senare tillfälle. 

”Villkoren för den anställde kan vara precis lika bra. Skatteverket har tolkat lagen som att problemet bara uppstår om man använder teckningsoptioner som skickas in till Bolagsverket. Därför uppmuntras företagen att endast sluta ett avtal med den anställda, utan att registrera det, för att komma runt skattesmällen”, säger Erik Byrenius.

Ett bolag som har gått hela vägen och infört ett optionsprogram är Minut, en startup från Malmö som utvecklar ett smart hemlarm. 

”Vi vill att bolaget ska drivas mer som en amerikansk startup, där alla anställda får ta del av optioner och bli delägare. Det har varit jättesvårt i Sverige tidigare. Men nu har vi tagit detta igenom olika skattejurister och vi känner oss bekväma med att vi tolkat den nya lagen rätt”, säger Nils Mattisson, vd och medgrundare på Minut.

Patrick Krassén är skattepolitisk expert på intresseorganisationen Företagarna. Han känner också till vissa företag som med framgång satt upp optionsprogram på olika sätt. Men trots detta varnar han för att ingenting är skrivet i sten vad gäller beskattningen.

”Det kan dröja tre år eller mer innan vi får en rättspraxis på området, eftersom det först är då som optionerna får lösas in. Därmed kan ännu ingen med hundra procents säkerhet veta vad som går an eller ej”, säger Patrick Krassén.

Läs mer: Izettle och Truecaller sågar regeringens skatteförslag 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera