Hoppa till innehållet

Stenbeck investerade – nu förbjuds Kry-grundarens haussade olja

Kry-grundaren Josefin Landgård ville med hjälp av Cristina Stenbeck ta den haussade CBD-oljan till Sverige. Men nu förbjuder Läkemedelsverket deras bolag Mantle från att sälja produkten i Sverige med omedelbar verkan. 

Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer cbd-olja och som har lockat investeringar från Cristina Stenbeck.
Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer cbd-olja och som har lockat investeringar från Cristina Stenbeck.Foto: Press/Amanda Lindgren.

Bolaget Mantle har under våren 2020 lanserat en så kallad CBD-olja, från växten hampa, på den svenska marknaden. Bakom bolaget står Josefin Landgård, en av grundarna av nätläkaren Kry, och Stina Lönnkvist. 

Produkten har blivit särskilt populär i USA och de som förespråkar användningen av CBD hävdar att det kan lindra bland annat ångest, stress och smärta samt ha antiinflammatoriska egenskaper.

Men det finns hittills ingen medicinsk forskning som stödjer att cannabidiol, den aktiva substansen i CBD-olja, skulle vara effektivt mot dessa tillstånd. Enligt Läkemedelsverket finns det endast vetenskapliga bevis för att det kan hjälpa som delbehandling mot allvarligare sjukdomar som epilepsi och multipel skleros, men då i receptbelagd form.

I Sverige har produktens status därför varit omtvistad. I fjol slog Högsta domstolen fast att om oljan innehåller THC, som skapar ett rus, ska den klassas som narkotika. Läkemedelsverket har också tidigare förbjudit ett antal företag att sälja CBD-olja utan THC med motiveringen att deras produkter ska klassas som läkemedel.

Läs mer: Kry-grundarens nya satsning: CBD-olja

Nu slår Läkemedelsverket ned på ytterligare två bolag och det handlar om just Mantle och konkurrenten Hemply Balance. De förbjuder aktörerna från fortsatt försäljning med omedelbar verkan.

”Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skriver myndigheten i ett beslut.

Att bryta mot förbudet kan stå Josefin Landgård dyrt. Läkemedelsverket hotar nämligen Mantle om ett vite på 600 000 kronor vid varje enskild överträdelse av försäljningsförbudet.

”Beloppet är fastställt med hänsyn till vad som är känt om bolagets ekonomiska förhållanden”, skriver myndigheten.

Josefin Landgård har i tidigare intervjuer med Di Digital menat att man står på rätt sida av lagen – i och med att produkten inte innehåller THC och därför att bolaget inte påstår att den har medicinska effekter. 

Läkemedelsverket håller inte med, utan menar att Mantle sammantaget har givit en bild till den ”faktiska och tilltänkta konsumenten att produkten har egenskaper att förebygga eller behandla sjukdom”. 

Läs mer: Deras CBD-olja lockar tunga namn: ”Sverige ligger långt efter”

Förbudet blir ett hårt slag för ett antal profilerade investerare. Så sent som i början av maj rapporterade Di Digital att Mantle tagit in 4 miljoner kronor från bland andra Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, styrelseproffset Susanna Campbell och techprofilen Sophia Bendz. 

Prislappen för Mantles CBD-olja har varit 850 kronor för 10 milliliter, eller 1 400 kronor för 20 milliliter. Företaget är registrerat i Nederländerna.

Läkemedelsverkets beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Josefin Landgård kommenterade beskedet för Di Digital på måndagskvällen: ”Vi hoppas på reglering”. Läs artikeln här.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera