Annons

Stenbeck investerade – nu förbjuds Kry-grundarens haussade olja

Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer cbd-olja och som har lockat investeringar från Cristina Stenbeck.
Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer cbd-olja och som har lockat investeringar från Cristina Stenbeck. Foto: Press/Amanda Lindgren.
Kry-grundaren Josefin Landgård ville med hjälp av Cristina Stenbeck ta den haussade CBD-oljan till Sverige. Men nu förbjuder Läkemedelsverket deras bolag Mantle från att sälja produkten i Sverige med omedelbar verkan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolaget Mantle har under våren 2020 lanserat en så kallad CBD-olja, från växten hampa, på den svenska marknaden. Bakom bolaget står Josefin Landgård, en av grundarna av nätläkaren Kry, och Stina Lönnkvist. 

Produkten har blivit särskilt populär i USA och de som förespråkar användningen av CBD hävdar att det kan lindra bland annat ångest, stress och smärta samt ha antiinflammatoriska egenskaper.

Men det finns hittills ingen medicinsk forskning som stödjer att cannabidiol, den aktiva substansen i CBD-olja, skulle vara effektivt mot dessa tillstånd. Enligt Läkemedelsverket finns det endast vetenskapliga bevis för att det kan hjälpa som delbehandling mot allvarligare sjukdomar som epilepsi och multipel skleros, men då i receptbelagd form.

I Sverige har produktens status därför varit omtvistad. I fjol slog Högsta domstolen fast att om oljan innehåller THC, som skapar ett rus, ska den klassas som narkotika. Läkemedelsverket har också tidigare förbjudit ett antal företag att sälja CBD-olja utan THC med motiveringen att deras produkter ska klassas som läkemedel.

Läs mer: Kry-grundarens nya satsning: CBD-olja

Nu slår Läkemedelsverket ned på ytterligare två bolag och det handlar om just Mantle och konkurrenten Hemply Balance. De förbjuder aktörerna från fortsatt försäljning med omedelbar verkan.

”Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skriver myndigheten i ett beslut.

Att bryta mot förbudet kan stå Josefin Landgård dyrt. Läkemedelsverket hotar nämligen Mantle om ett vite på 600 000 kronor vid varje enskild överträdelse av försäljningsförbudet.

”Beloppet är fastställt med hänsyn till vad som är känt om bolagets ekonomiska förhållanden”, skriver myndigheten.

Josefin Landgård har i tidigare intervjuer med Di Digital menat att man står på rätt sida av lagen – i och med att produkten inte innehåller THC och därför att bolaget inte påstår att den har medicinska effekter. 

Läkemedelsverket håller inte med, utan menar att Mantle sammantaget har givit en bild till den ”faktiska och tilltänkta konsumenten att produkten har egenskaper att förebygga eller behandla sjukdom”. 

Läs mer: Deras CBD-olja lockar tunga namn: ”Sverige ligger långt efter”

Förbudet blir ett hårt slag för ett antal profilerade investerare. Så sent som i början av maj rapporterade Di Digital att Mantle tagit in 4 miljoner kronor från bland andra Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, styrelseproffset Susanna Campbell och techprofilen Sophia Bendz. 

Prislappen för Mantles CBD-olja har varit 850 kronor för 10 milliliter, eller 1 400 kronor för 20 milliliter. Företaget är registrerat i Nederländerna.

Läkemedelsverkets beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Josefin Landgård kommenterade beskedet för Di Digital på måndagskvällen: ”Vi hoppas på reglering”. Läs artikeln här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer