Annons

Svidande bötessmäll för e-sporthallar efter nattspel

En ung man spelar på Inferno Online i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
En ung man spelar på Inferno Online i Stockholm. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nora Lorek / TT
Två av Sveriges mest populära e-sportcenter drabbas av dryga böter från Arbetsmiljöverket. Detta efter att anställda arbetat otillåtet under drygt 2 700 timmar nattetid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De båda e-sportbolagen Inferno Online och Stockholm Gaming Arena ska betala totalt drygt 1,2 miljoner kronor i sanktionsavgifter för att ha brutit mot nattarbetsförbudet, och därmed inte gett sina anställda rätt till den lagstadgade dygnsvilan, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. 

Inferno Onlines lokaler på Odengatan i centrala Stockholm har beskrivits som världens största lokal för e-sport, där det regelbundet arrangeras så kallade "nattgibb" med spel från midnatt och framåt. Stockholm Gaming Arena är i sin tur beläget på Ringvägen i huvudstaden.

Läs mer: Kinneviks MTG är giganten inom svensk e-sport 

Enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket har bristerna i spelhallarna varit systematiska under en längre tid hos bolagen, som saknat kollektivavtal. Avgiftsbeloppen kan vara historiskt höga. 

”Jag känner inte till några tidigare fall med en så hög sanktionsavgift”, säger Christina Asplund, sektionschef på Arbetsmiljöverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Hon berättar att Arbetsmiljöverkets inspektioner visade att de flesta anställda var ungdomar, i regel yngre än 25 år.

Läs mer: Här är MTG:s alla utmanare om e-sportpengarna 

Enligt myndighetens uträkningar uppgick den otillåtna arbetstiden – mellan midnatt och klockan 5 på morgonen – till totalt 2 122 timmar på Inferno Online och 611 timmar på e-sportcentret Stockholm Gaming Arena. Verket har utgått från arbetstidsrapporter från april i fjol till mars 2018.

Bolagen har nu tid på sig till mitten på juni att godkänna föreläggandena. Pengarna måste sedan komma in efter senast två månader, annars har Arbetsmiljöverket möjlighet att gå vidare med målet till domstol.

Läs mer: Red Reserve storsatsar – ska leda ny e-sportboom i Sverige 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies