Annons

Teslas lugnande besked: Vi behöver ingen nyemission

Teslas grundare och vd Elon Musk.
Teslas grundare och vd Elon Musk. Foto: Francois Mori
Trots spekulationer om en tom kassa avfärdar nu Tesla att de är i behov av en nyemission under 2018. Efter det lugnande beskedet har elbilstillverkarens aktie återhämtat sig på börsen i den inledande handeln.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I samband med att elbilstillverkaren Tesla släppte sin produktionsdata för det första kvartalet under måndagen uppger bolaget att de inte är i behov av någon nyemission av vare sig aktier eller obligationer under året. I stället klarar sig bolaget med vanliga kreditlinor.

Tesla anger att orsaken är att man fortsatt siktar på att nå en produktionsnivå om cirka 5 000 bilar av Model 3 per vecka inom tre månader. Det ska lägga grunden för en kombination med hög volym, bra bruttomarginaler och ett starkt operativt kassaflöde, skriver elbilstillverkaren.

Läs mer: Elon Musk aprilskämtade om konkurs – Tesla föll 5 procent 

I förra veckan rapporterade Bloomberg att bolaget för tillfället slukar kapital i sådan takt att dess kassakista kommer att vara tom vid årets slut. Tesla skulle enligt uppgifterna behöva få in två miljarder dollar, cirka 18 miljarder svenska kronor, i nytt kapital. Men detta avfärdas nu alltså av grundaren Elon Musk.

Tesla är nu uppe i över 2 000 producerade Model 3 per vecka, men det är 500 lägre än den prognos som bolaget tidigare satt upp. Totalt under första kvartalet producerades nära 35 000 Tesla-bilar, vilket är en ökning med 40 procent jämfört med fjärde kvartalet 2017.

Läs mer: Frågetecknen växer efter Teslas dödskrasch 

Bolaget har haft en skakig tillvaro på börsen och fallit med knappt 30 procent sedan årsskiftet. Detta efter att bakslagen hopat sig då en självkörande Tesla-bil nyligen var inblandad i en dödsolycka och eftersom Tesla valt att återkalla 123 000 bilar av Model S som tillverkats före april 2016 på grund av tekniska problem.

Några timmar in i handeln hade aktien stigit kring 4,5 procent. Tesla handlas i skrivande stund till 264 dollar, motsvarande 2 209 svenska kronor.

(Finwire/ Direkt/ Di Digital)

Läs mer: Sämsta börsmånaden någonsin för Tesla 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies