Hoppa till innehållet

Tillväxtverket satsar på kvinnliga techgrundare

Tillväxtmyndigheten gör sin första stora satsning på kvinnliga techgrundare. Med sitt Femtech bootcamp vill de ge kvinnliga grundare ett bredare nätverk och ny kunskap.

Grace health, med grundarna Estelle Joubert Westling och Thérèse Mannheimer, är ett av bolagen som är antagna till Tillväxtverkets Femtech bootcamp .
Grace health, med grundarna Estelle Joubert Westling och Thérèse Mannheimer, är ett av bolagen som är antagna till Tillväxtverkets Femtech bootcamp .Foto: Carl Lemon

Di Digital gör årligen en granskning över hur riskkapitalet fördelas mellan techbolag grundade av män och kvinnor. Årets granskning visade att 0,7 procent av kapitalet gick till bolag med enbart kvinnliga grundare, medan 88 procent gick till techbolag med enbart manliga grundare. 

För att hjälpa de kvinnliga entreprenörerna arrangerar nu Tillväxtverket för första gången ett bootcamp för bolag med kvinnor i grundarteamet. Myndighetens Femtech bootcamp har för avsikt att hjälpa dessa startupbolag att växa. 

Läs även: Granskning: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitalet 

Bolagen kommer under en vecka få träffa experter inom tech, investerare och potentiella kunder i Stockholm. De tio bolagen har valts ut av en jury där bland annat bland andra Aurore Belfrage, affärsängeln Jane Walerud (NTL) och investeraren Simon Saneback på Wellstreet ingår.

”Vi fick ett 40-tal ansökningar och det var framför allt roligt att se en mix av nya entreprenörer och grundare med tidigare erfarenhet av att driva skalbara bolag. Vi ser fram emot veckan och hoppas kunna hjälpa till med ny kunskap och ett brett nätverk som kan ta bolagen till nästa nivå”, säger Arash Sangari, programansvarig för Startup-Sweden på Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Läs även: Grace health ska ge kvinnorna makt över sina kroppar 

Ett av bolagen som valts ut är Grace Health (NTL), som gör en mens- och fertilitetstracker för kvinnor i tillväxtländer. 

”Vi ser fram emot en intensiv och produktiv vecka på FemTech bootcamp där vi får ta del av kontakter och kunskap för att nå vår vision om att tillgängliggöra hälsa för kvinnor i hela världen”, säger medgrundaren Estelle Westling i pressmeddelandet. 

Övriga bolag som deltar i Femtech bootcamp är: 

Aidar
Gör inredningsdesign med hjälp av AI och AR.

DeDecco
Erbjuder digitala tjänster inom inredningsdesign.

Diretto
En plattform för automatiserad löneadministration för småskaliga arbetsgivare.

The Folkklore Company
Kombinerar teknik och tradition genom att erbjuda en mjukvara där du kan designa ditt
eget broderimotiv.

Imagicase
Utvecklar ett verktyg för att inspirera unga tjejer att programmera.

Läs även: Mimbly kammade hem pitchsegern under Female Founders 

Ztable
En app för ryttare som innehåller träningskalender, ett socialt nätverk och övningar.

Knodd
En app där föräldrar kan träffa barnsjukskötare genom videosamtal, lära sig mer om barns hälsa och spara vaccininformation.

Rebelbirdz
Stärker koppling mellan inre och yttre skönhet genom dataintelligens. Innehåller en
tudelad abonnemangstjänst och en gamifierad plattform.

Stagecast
En upplevelseplattform för underhållnings- och sportevenemang som integrerar
mobilen i liveevenemang.

Läs även: ”Det är så mycket kompetens vi aldrig får se skymten av” 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera