Annons

Trots tumulten: Svenska småsparare behåller Tesla-aktien

Teslas vd Elon Musk har planer på att avnotera Tesla i vad som kan bli en jätteaffär på motsvarande hundratals miljarder kronor.
Teslas vd Elon Musk har planer på att avnotera Tesla i vad som kan bli en jätteaffär på motsvarande hundratals miljarder kronor.
Börsen har rusat, analytiker har rasat och tillsynsmyndigheter har rört om i grytan. Men svenska småsparare stannar hos Tesla efter senaste tidens tumult kring en eventuell avnotering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har gått lite drygt en vecka sedan chockbeskedet från Teslas vd Elon Musk: "Överväger avnotera Tesla vid 420 dollar. Finansiering säkrad", skrev han i en tweet.

Börsen reagerade starkt på det oväntade beskedet om planer på avnotering. Aktien rusade, handelsstoppades och fortsatte sedan rusningen innan börsen stängde. 

Läs mer: Musks utspel en miljardförlust för blankarna 

Trots tvivel från analytiker om finansieringen faktiskt var säkrad, Musk har en historia av lynnigt beteende på Twitter, stannar de svenska småspararna hos Tesla. 

Musks besked fick endast en liten del av aktieägarna hos de största nätmäklarna i Sverige, Avanza och Nordnet, att sälja sina innehav i elbilstillverkaren.

Den andra augusti fanns Tesla-aktien i 7146 porföljer hos Avanza. Den 13 augusti låg den siffran på 6850, endast drygt 300 aktieägare hos Avanza hade alltså sålt aktien efter beskedet om företagets planer på avnotering.

Hos Nordnet såg det liknande ut. Den första augusti var det 5600 nordiska kunder hos Nordnet som hade innehav i Tesla. Nu har 200 kunder sålt sina aktier i Tesla.

Många analytiker ifrågasatte Musks besked om att finansieringen skulle vara säkrad. Uttalandet väckte också den amerikanska tillsynsmyndigheten SEC:s uppmärksamhet 

Läs mer: Elon Musks twittrande synas av finansmyndighet 

Aktien har sedan beskedet trillat tillbaka till den ungefärliga nivå den låg på innan Musks Twitterrally. Teslas styrelse har bekräftat att planerna i någon mån är i rullning, om än i ett väldigt tidigt stadium.

Elon Musk har också tydliggjort finansieringsbiten något. Enligt vd:n är det Saudiarabiens investeringsfond som står bakom den finansiering som Musk anser behövas för att avnotera bolaget.

Saudierna ska sedan tidigare ha köpt omkring fem procent av aktierna i Tesla och har enligt Elon Musk vid flera tillfällemn föreslagit en avnotering av bolaget.

Vidare uppger Musk att investeringsfondens chef uttryckt sig positivt för att starta due dilligence-processen. Musk ska också vara i kontakt med storägarna om planerna.

Läs mer: Musk bekräftar: Saudierna finansierar Teslas avnotering 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer