Hoppa till innehållet

Uppgifter: Spotifys notering kan skaka om Wall Streets banker

Spotifys direktnotering kan få stora konsekvenser för Wall Streets banker. Detta eftersom de inte får sätta någon teckningskurs. Det skriver Wall Street Journal.

Spotify väntas introduceras på New York-börsen under första kvartalet i år.
Spotify väntas introduceras på New York-börsen under första kvartalet i år.Foto: Maja Suslin/TT

Bakgrunden är bolagets planerade tillvägagångssätt med att låta marknaden få bestämma priset och att avgifter till rådgivande banker därmed blir mycket lägre än traditionellt.

I vanliga fall brukar investmentbanker ta på sig uppdraget att hitta investerare som är redo att köpa aktierna till ett förutbestämt pris. Därefter erbjuds övriga marknaden samma pris under introduktionsdagen.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Men i det här fallet tänker alltså Spotify kringgå bankerna och helt enkelt låta marknaden från starten få besluta om var priset ska ligga.

Enligt Di Digitals uppgifter är det Tencents investering, där priset var cirka 5000 dollar per aktie, som Spotify önskar se som riktmärke inför noteringen. Det ger ett bolagsvärde på drygt 20 miljarder dollar, eller 160 miljarder kronor.

Affärstidningen resonerar i att om upplägget blir framgångsrikt kan det få andra teknikföretag som Airbnb och Uber att välja att följa i samma fotspår.

För bankerna lär detta bli ödesdigert då de har redan två historiskt svaga noteringsår av teknikföretag bakom sig.

Läs mer: Svenska storägarna säljer av i Spotify 

Personer med insyn uppger att Spotifys rådgivare Goldman Sachs, Morgan Stanley och Allen & Co förvänta få dela på bara 30 miljoner dollar i avgifter. Storleken är inte fastställd men icke desto mindre långt under de 100 miljoner dollar som tilldelades bankerna i samband med Snaps notering året innan. 

Snaps börsintroduktion gav företaget ett värde i samma nivå som Spotify väntas få.

(Finwire/Di Digital)

Läs mer: Pensionsjättar gör miljardklipp i Spotify 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera