Hoppa till innehållet

Sämst 2015 enligt Di Digital

Di Digital-redaktionen listar årets största besvikelser i tech- och startupvärlden.

Di Digitals redaktion listar det sämsta med 2015.
Di Digitals redaktion listar det sämsta med 2015.Foto: kollage

Daniel Goldberg: Ubers många haverier

De svarta Uber-rubrikerna har avlöst varandra under året. Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten, ivrigt påhejade av intresseorganisationen Taxiförbundet, utreder det amerikanska bolaget för misstankar om skattefusk. “Ett förbud är inte uteslutet”, konstaterar den utredare som på regeringens uppdrag granskar bolagets verksamhet i Sverige. Mycket av kritiken kretsar kring tjänsten Uberpop som låter vem som helst bli en Uber-förare och skjutsa folk mot betalning. Alltså det som brukar kallas för svarttaxi när det inte paketeras i en påkostad mobilapp och backas upp av världens högst värderade startupbolag. Tidigare under året kunde Di Digital avslöja att bolaget ljugit om de påstådda säkerhetskontrollerna för nya Uberpop-förare.

Jag är en lika entusiastisk Uber-kund som alla andra. Bolaget erbjuder ett välkommet, modernt alternativ på en trött och dysfunktionell marknad. Men det ursäktar inte de dikeskörningar som så här långt har kantat dess framfart i Sverige. De hade dessutom lätt kunnat undvikas av ett smidigare, mer ödmjukt Uber. Till exempel ett som åtminstone försökt förhålla sig till lokala regler och bestämmelser när det dundrat in på en ny marknad.

Nu är det upp till bolagets nya Sverigechef Alok Alström att få rätsida på saken. Det vore sorgligt om resultatet blir hårdare lagstiftning som slår mot hela den växande delningsekonomin, snarare än mot ett enskilt USA-bolags klumpigheter.

Läs även: Ubers nya Sverigechef tar strid mot myndigheterna

Mimi Billing: Var är kvinnorna?

Sverige beskrivs ofta som ett av världens mest jämställda länder. Men när det gäller techsektorn är vi på ungefär samma nivå som alla andra. I vissa fall är vi kanske till och med sämre.

När jag träffade svensk-amerikanen Mary Walshok, som är medgrundare till Connect Sweden, tidigare i höstas påpekade hon hur förvånad hon var att det till och med var färre kvinnor på mellanchefs- och chefsnivå i Sverige än i USA. Alla som har besökt ett tech-event i Sverige kan nog hålla med om att det är männens arena. Förutom när temat för mötet är jämställdhet. Då är det tvärtom.

Nyligen visade Di Digitals granskning att 9 av 10 riskkapitalinvesteringar under året har gått till startups med manliga grundare.  

Samtidigt visar den hajpade tv-serien Silicon Valley, som i och för sig är väldigt underhållande, en bild av branschen där tech-kunniga kvinnor inte tycks passa in.

Det finns säkert ingen snabb lösning på problemet men fler initiativ behövs än vad vi sett hittills.

Läs även: 9 av 10 riskkapitalinvesteringar går till män

Jonas Leijonhufvud: Trustbuddy-härvan

Långivaren Trustbuddys konkurs är lika krånglig som den är tragisk. Den visar att bedragare och ekonomiska brottslingar dras till fintech och crowdfunding, även när bolagen är börsnoterade. Härdsmältan visar hur viktigt det är med trovärdiga ägare och vilken viktig roll vi journalister kan spela.

Läs även: Miljonbedrägeriet i Trustbuddy – så gick det till

Viktor Ström: Protektionism och extremism

När utvecklingen går snabbt, när internationaliseringen och digitaliseringen får världen att rusa framåt, uppstår allt som oftast en motreaktion. Under 2015 har den yttrat sig över hela världen. På vissa håll i form av protektionism och nationalism, på andra håll i form av religiös extremism.

Gemensamt är att det över allt där det slår rot bromsar möjligheten att bygga nya, bättre lösningar för människor. I år har det också lett till humanitära katastrofer av historiska proportioner. Det är tråkigt för en teknikoptimist att erkänna men 2015 kommer inte bli ihågkommet för vr, Snapchat eller mobilspel. Det kommer att stå om krig, rasism, flyktingar och terror i historieböckerna.

Miriam Olsson Jeffery: Enhörningshysterin

Bolag som går bra i all ära, men all uppmärksamhet kring miljardvärderingar känns inte särskilt innovationsfrämjande. Enhörningarna, det vill säga bolag som är värderade till över en miljard dollar, är numera 145 stycken. Och i alla dollarnollor är det som att skaparglädjen har försvunnit.

Jag saknar den uppfinningsrikedom som brukade vara synonym med internet- och startupsektorn. Och kanske kan tuffare tider vara nyckeln. För då gäller det att hushålla med resurser, tänka smart och tjäna pengar. Vilket också bäddar för mer kreativitet. Låt oss se något annat än ”ett Uber för ditten” och ett ”Airbnb för datten”.

Läs även: Miljarderna har fått Silicon Valley att tappa skaparglädjen

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera