Hoppa till innehållet

Swedbanks första fintechinvestering går till Göteborg

Swedbank gör sin första fintech-investering i Göteborgsbolaget Mina Tjänster. Samarbetet innebär att startupbolagets tjänst blir tillgänglig på alla bankens digitala kanaler.

Mina Tjänsters medgrundare Jonas Karles och Joakim Sjöblom med Swedbanks Emma Heimonen, ansvarig för bankens digitala innovation.
Mina Tjänsters medgrundare Jonas Karles och Joakim Sjöblom med Swedbanks Emma Heimonen, ansvarig för bankens digitala innovation.Foto: Swedbank.
Foto: Swedbank.

Fintech är en av tech-Sveriges hetaste områden just nu med miljardbolag som Klarna och Izettle i spetsen. Bara under 2016 investerades drygt 1 miljard kronor i svenska fintechbolag, enligt en genomgång av Nordic Tech List

De svenska bankerna har dock varit försiktiga med att investera i sektorn, och istället fokuserat på samarbeten. Ett undantag är SEB som under fjolåret var delaktig i sparappen Tinks finanisieringsrunda på 85 miljoner kronor och som flaggar för nya invsteringar i sektorn via sin inevsteringsarm SEB Ventures.

Nu har Swedbank dock gjort sin första investering i ett fintechbolag. Det handlar om det lilla Göteborgsbolaget Mina Tjänster (NTL) som nu tar in 15 miljoner kronor.

”Vi ser inte själva investeringen som så viktig utan för oss handlar det om att hitta samarbeten som kan skapa värde för Swedbanks kunder. Den här tjänsten hjälper personer att få bättre kontroll över sin ekonomi och det ligger helt i linje med våra värderingar”, säger Emma Heimonen, ansvarig för digital innovation på Swedbank. 

Läs även: Swedbank lanserar ett eget ”Shareville” 

Mina Tjänster hjälper användare att optimera pris och innehåll för abonnemangstjänster som telefoni, el och försäkring. Tjänsten tar även ansvar för att avsluta de abonnemangstjänster som användaren inte längre vill ha. 

Bolaget tjänar pengar på att marknadsföra nya abonnemang till kunderna utifrån vilka tjänster de använder i dag. Om man exempelvis har ett Netflix-konto skulle man kunna bli föreslagen ett abonnemang på HBO Nordic. 

Mina Tjänster grundades 2015 av Joakim Sjöblom, Jonas Karles och Marcus Lönnberg och har tidigare tagit in 2 Mkr från bland andra Almi företagspartner och Skaraborg Invest. Även grundaren till jämförelsesajten Prisjakt, Jonas Bonde, gick tidigare i år in som delägare. 

Läs även: Prisjakt-grundare blir delägare i Mina Tjänster 

Sedan starten har Mina Tjänster lockat till sig 60 000 användare och enligt bolaget själva  sparade man 15 miljoner kronor åt sina användare i fjol.

Samarbetet med Swedbank innebär att Mina Tjänster kommer att bli tillgängligt för bankens privatkunder i bankens alla digitala kanaler. Därmed kommer Mina Tjänster ha möjligheten att nå fyra miljoner potentiella användare.

Swedbank är inte den första banken som Mina Tjänster arbetat tillsammans med. Startupbolaget har under vintern suttit i Nordeas acceleratorprogram i Stockholm. 

Läs även: Betalo tecknar avtal med Nordea 

Bolaget kommer även fortsättningsvis att ha sitt huvudkontor i Göteborg men har även ett par platser på fintechhubben i Stockholm.

”Det finns en underdog-position i Göteborg, speciellt inom fintech. Vi vill gärna vara med i den transformationen som sker där just nu och vi tror det är en fördel för oss att sitta där”, säger Jonas Karles.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera