Annons

3 miljarder senare – King-grundaren talar ut

Sebastian Knutsson, kreativ chef på King, på bolagets Stockholmskontor 2014.
Sebastian Knutsson, kreativ chef på King, på bolagets Stockholmskontor 2014. Foto: Jesper Frisk
En affär värd 50 miljarder kronor och en sorti från börsen i New York. Nu talar King-grundaren Sebastian Knutsson ut om affären och framtiden. ”När vi kliver av börsen nu kan vi tänka längre än nästa kvartalsrapport”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sebastian Knutsson bär på en papperskasse. I den ligger en gosedjursfågel som tillhör en av Kings absolut största konkurrenter.

Angry Birds-fågeln kommer från någon som jobbar på Rovio, bolaget bakom framgångssagan inom mobilspel som föregick Sebastian Knutssons eget King.

Som grundare är börsen inte det man drömmer om

Kanske tänker spelkreatören ge gosedjuret till sina barn samma kväll. Han verkar obrydd om det faktum att han släpar runt på Kings föregångares omisskännliga maskot. Så obrydd som man blir när man har flera miljarder på banken och fortfarande sysslar med det man älskar.

”Det roligaste jag vet är spel. Jag kommer nog inte få jobba med spel på så många andra ställen”‚ säger Sebastian Knutsson, en av Kings fem grundare.

När amerikanska Activision Blizzard köpte King förvandlades hans drygt femprocentiga innehav i bolaget till 2,7 miljarder kronor.

Läs mer: 4 av 5 King-grundare blir miljardärer

Men han har inte lämnat sin skapelse. Sebastian Knutsson är i dag kvar som kreativ chef. King är nu en egen enhet under en speltillverkare som står bakom långlivade jättetitlar som Call of Duty.

”Vi vill lära oss av dem. De är väldigt starka på att bygga långsiktiga franchises som håller i flera år och fortsätter att växa. Vi har Candy Crush och andra titlar. Vi kan nu lära oss hur vi förvaltar dem på bästa sätt”, säger Sebastian Knutsson.

För omkring sex år sedan sjönk insikten om mobilspel i smarta telefoner in så hårt att en hel bransch uppstod. Angry Birds och finska tillverkaren Rovio var först. King, med sin monsterhit Candy Crush, kom 2012.

Spelet fortsätter att dra in miljontals kronor varje dag och utsågs förra hösten till det mest nedladda spelet någonsin i App Store.

Sebastian Knutsson anser att King har större frihet bortanför börsen.

Sebastian Knutsson anser att King har större frihet bortanför börsen. Foto: Jesper Frisk

Hösten efter lanseringen börsnoterades King, som då hade flyttat huvudkontoret till Irland, i New York. Börssejouren upphörde i och med affären med Activision Blizzard. I dag ser Sebastian Knutsson tillbaka på tiden på börsen med blandade känslor.

”Det blir lätt att det mer kortsiktiga tänket vaknar på ett annat sätt. När vi kliver av nu kan vi tänka längre än nästa kvartalsrapport. Plötsligt kan man börja tänka på treårsplanen igen”, säger Sebastian Knutsson.

Läs mer: King-grundaren efter miljardbudet: “Vi blir kvar i Stockholm”

När vi ses har det gått några timmar sedan Daniel Ek påpekat att hans viktigaste råd till svenska techgrundare är att inte sälja sina bolag. Hans eget Spotify verkar i stället vara på väg till börsen.

Sebastian Knutsson – vars King svaldes helt av en amerikansk speljätte – har dock blandade känslor om aktiemarknaden.

”Som grundare tror jag att börsen inte är det man drömmer om. Man vill utveckla sin produkt och driva företaget framåt. Börsen tillför extraprocesser och annat som man måste hantera. Det är skönare att inte vara på börsen i dag. Jag får väl utmana Daniel Ek där – att gå på börsen är inte roligare än att sälja”, säger han.

Jag vill bevisa att Activision gjorde en jävligt bra deal

”Det blir lätt att det mer kortsiktiga tänket vaknar. När vi kliver av börsen nu kan vi tänka längre än nästa kvartalsrapport. Plötsligt kan man börja tänka på treårsplanen igen.”

Några månader innan försäljningen av King började Kings fem grundare – Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Riccardo Zacconi och Lars Markgren – att fundera över nästa steg. Tillsammans med Christian Dörffer grundade de Sweet Capital, en fond med 90 miljoner kronor som grundplåt.

Läs mer: King-grundarna startar fond för svenska startups

Hittills har bolaget bland annat investerat i det amerikanska fintechbolaget Earny och hundappen Dog Buddy.

”Att bara tillföra kapital är inte intressant. Det handlar om produkter med en digital aspekt och som är mer konsumentnära. Det är lite därifrån vi kommer”, säger Sebastian Knutsson.

”Man tittar mer på personen än om affärsplanen är trovärdig eller inte. Det viktiga är om personen kan lösa framtida problem och växla om när det inte funkar.”

Att likt svenska EQT Ventures ta till mjukvara för att gallra bolagsdata och på så vis få fram de lämpligaste investeringarna är en metod som inte alltid går att applicera fullt ut, enligt Sebastian Knutsson.

”Du kan sålla ut väldigt många signaler men det är det personliga mötet som avgör. Det handlar om förtroende och tillit. Det svåra är att träffa dem vid rätt tillfälle. EQT kommer att lära sig rätt mycket på att göra det, men det är också något man kan göra när man har en viss skala. I vårt fall tittar vi mer på seedinvesteringar och de är nästan för tidiga för att ge de signaler som de tittar p唂 säger han.

Tills vidare är Kings främste spelkreatör kvar inom bolaget. Han arbetar heltid och mer därtill och sätter inget slutdatum för engagemanget.

”Det är lite det vi har åtagit oss gentemot Activision Blizzard. De tror väldigt mycket på King. Jag vill bevisa att de gjorde en jävligt bra deal.”


Di Digitals Daniel Goldberg.

Kommentar: ”Activision Blizzard blir en livboj för King”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer