Hoppa till innehållet

Appjobs ökade 600 procent – spår accelererad gigekonomi

Den svenska gigplattformen Appjobs ökade omsättningen med över 600 procent 2019. Samtidigt spår bolagets eget institut att hela gigsektorn kommer att växa markant 2020.

Alok Alström är vd på Appjobs, plattformen som samlar gigjobb och matchar med gigjobbare på en lång rad olika marknader i världen.
Alok Alström är vd på Appjobs, plattformen som samlar gigjobb och matchar med gigjobbare på en lång rad olika marknader i världen.

Coronakrisens effekter märks överallt – så också i gigsektorn. Som Di Digital rapporterat tidigare har flera gigjobbare, till exempel bud och apptaxichaufförer, sett förlorade arbetstillfällen till följd av pandemin.

Men behovet av en samhällsförändring kommer också att lyfta sektorn, slår Appjobs institute fast i en ny rapport kallad ”Future of work”, framtidens arbete.

”Det är framför allt två saker som jag tycker sticker ut i rapporten”, säger Appjobs grundare och vd Alok Alström och utvecklar:

”För det första kommer den här sektorn, som redan växer snabbt, att accelerera ännu snabbare. Och inte bara med fler arbetare. Fler företag kommer att vilja ’gigifieras’ och många nya gigföretag att starta”, säger han.

Att ”gigifieras”, förklarar han, handlar om att ställa om sin sin verksamhet med färre fasta anställda till fler ”on-demad-arbetare”.

Vilket leder Alok Alström in på den andra viktiga spaningen i rapporten.

Många åtgärder vi sett under pandemin har inte varit till hjälp för gigarbetare

”Många av de statliga åtgärder vi sett runt om i världen under pandemin har inte varit till hjälp för gigarbetare. De är i många fall en utsatt grupp som blivit ännu mer utsatta. Jag hoppas att den här rapporten kan belysa det och få upp frågan på den politiska agendan.”

Han menar att det behöver göras mer för att skydda gigjobbare i takt med att de blir fler till antalet och sektorn växer.

Även Appjobs som plattform och bolag växer i takt med utvecklingen. Bolaget passerade under början av året en miljon medlemmar och verkar nu på 34 marknader.

”De kommer till oss för att hitta gigjobb där de befinner sig och efter sina förutsättningar. Hos oss fyller de i vad de har – en cykel, en bil eller en licens av något slag – och sedan kan vi utifrån det lista de 15 bästa tjänsterna som de kan söka sig till.”

Gigjobbarna kan också läsa om vad andra tycker om att jobba för respektive tjänst.

Appjobs affärsidé är att ”ta en variabel från gigplattformarna” i samband med matchningen, som Alok Alström beskriver det.

Bolaget omsatte strax över fem miljoner kronor 2019, upp från 726 000 kronor det första hela verksamhetsåret 2018.

Förlusten steg från 14,4 miljoner till 23,4 miljoner. Bolaget tog under 2019 in 45 miljoner i nytt kapital.

Läs mer: En sommar utan sommarjobb – då ska de locka fler att bli entreprenörer

”Vi är ett tillväxtbolag men ser att vi kommer kunna bli kassaflödesneutrala i kärnverksamheten i år. Sedan är det upp till styrelsen att säga om de vill att vi ska satsa vidare på nya områden eller inte”, säger han.

Mellan raderna; Bolaget kommer att fortsätta att gå med förlust ett tag till i hopp om att växa snabbare och bredare. 

Enligt Alok Alström finns en vision om fem miljoner användare innan året är slut, men han säger samtidigt att det inte är ett prioriterat mätvärde.

”Målet just nu är faktiskt att stärka upp matchningsprocessen för de medlemmar vi har”, säger han och förklarar att de vill bli bättre på att para ihop lediga gigjobb med lediga gigjobbare. 

”Vi har också funderat på vad vi kan göra mer för våra medlemmar. I USA har vi bland annat en skatterobot som räknar ut avdrag och skatt, eftersom det är många som tycker det är krångligt. Vi jobbar också på att skapa en konsoliderad gigjobbprofil över flera plattformar. Det är sådant vi fokuserar på nu”, säger han.

Läs mer: Pandemin skapar rusning till skilsmässotjänster

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera