Annons

Blogg: Glöm Ipad, här är skrivplattan med e-bläck

Di Digitals prylbloggare Thord D. Hedengren
Di Digitals prylbloggare Thord D. Hedengren
Thord D. Hedengren argumenterar för att Remarkables skrivplatta, stor som ett A4, är det nya verktyget att ta med sig till mötet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Okej, visst hyperbol i den där rubriken, men det är ju så techpressen fungerar så jag vill inte vara sämre! Det handlar hur som helst om e-ink-plattan Remarkable (eller reMarkable om du köper PR-stavningen), en skön liten plastbit som försöker vara lite extra smart. 

För likt en Kindle eller Letto så kan du förstås läsa på den, något som jag inte direkt kan rekommendera med tanke på det lite större formatet. Visst, den visar epub-böcker men det är inte bra nog just för att Remarkable är stor som ett A4-papper. För PDF:er som du vill klottra i, visst, men det är ju inte en färgskärm så...

Läs även: Blogg: Julklappstips till hela familjen från prylexperten 

Styrkan ligger i storleken, precis som den gör för en Ipad Pro modell större, med Pencil. För även om du teoretiskt kan använda fingrarna på en Remarkable så är det med den medföljande - klassiska och plastiga - pennan som du interagerar med skärmen. Tills skärmen är för fullklottrad med anteckningar, symboler, pilar och alla dumheter du kan komma på så är den nämligen väldigt rapp och responsiv. Rentav så levande och papperslik att skriva på att jag numera tar med mig en Remarkable till de flesta möten, min Ipad Pro ligger snällt och väntar för mer avancerade saker.

För låt det vara sagt: Remarkable är anmärkningsvärt bra på vad den gör. Jag gillar saker - telefoner, prylar, appar, whatever - som gör en sak och gör den bra. Remarkable gör just det.

Men! Det betyder inte att Remarkable är utan problem. Att skärmen är e-ink är något jag uppskattar, likaså strukturen det medför och därmed känslan när jag använder den medföljande pennan, men den är inte bakgrundsbelyst vilket begränsar användningsområdet något. 

Läs även: Blogg: Nintendo tar återigen sikte på nostalgikerna 

Med min iPad Pro behöver jag aldrig fundera, den har sitt eget ljus inbyggt, men Remarkable behöver en ljuskälla. Det är ovant för en Kindle-användare som jag. Inte heller har e-ink-skrivmaskinen Freewrite en icke-bakgrundsbelyst skärm, så det sticker ut lite extra för mig. Du kanske inte bryr dig.

Ett annat problem är just när Remarkable pressas lite för hårt. Ritverktyget och urvalet av pennor är bra, responsen mellan stylus och utritning imponerar, men börjar du ångra för många steg, sudda för mycket, eller på annat sätt kräva mycket av plattan, då går det långsamt. Vid några enstaka tillfällen så verkar Remarkable även ha svårt att skilja på stylus och handflata, något som jag är bortskämd med från iPad Pro (som löser det där med trolleri, säkerligen).

Allt det må vara sant, men Remarkable är fantastisk i sin enkelhet. Jag använder den ofta, den har ersatt åtskilliga anteckningsblock, om än inte alla (den är ju stor). Inte utan problem, inte perfekt, inte alls en utmanare till en Ipad Pro om du vill göra mer än anteckna och klottra på en enda skärm, och appen för synk av innehåll lämnar en del att önska, men wow. Wow.

Jag gillar den. Men så äger jag en hipsterskrivmaskin också.

Thord D. Hedengren är författare, skribent, och grundare av ett flertal företag, inklusive byrån Odd Alice, vilken numera ägs av 24HR. Han har skrivit om nöjeskultur, internet, prylar och teknik sedan 90-talet. För Di Digital bloggar han om hur tekniken påverkar våra liv.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer