Annons

Gratis bokföring lockar småföretag: ”Vi hoppas växa med 300 procent i år”

Viktor Stensson, vd och medgrundare av Bokio, vid vinsten i delfinalen av Di Digital Startup Tour i Göteborg.
Viktor Stensson, vd och medgrundare av Bokio, vid vinsten i delfinalen av Di Digital Startup Tour i Göteborg. Foto: Jesper Frisk
Den kostnadsfria bokföringsappen Bokio får nu in 70-150 kunder per dag utan reklam, enligt vd:n Viktor Stensson. ”Vi bullrar väldigt lite för att vara så pass stora som vi är”, säger han till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Bokio och dess medgrundare och vd Viktor Stensson är fulla av självförtroende.

Förra året vann bolaget, vars affärsidé är att erbjuda kostnadsfri och automatiserad bokföring till små och medelstora bolag, delfinalen i Göteborg i Di Digital Startup Tour.

Viktor Stensson lade då fram visionen för Bokio:

”Vi vill hamna i en position där vi är för bokföring vad Google är för sök. Det ska bli nästan socialt oacceptabelt att inte använda Bokio. Det är den positionen vi kommer vara i senast om tre år”, sade han under pitchen.

Läs mer: Jakten på Sveriges hetaste startupbolag är i gång – sök till Di Startup Tour 2018  

I den stora finalen i Stockholm fick man dock se sig slagna av det digitala vårdbolaget Doctrin.

”Beroende på hur många kontakter man har innan i riskkapitalsvängen är det en jättebra arena att visa upp sig på och få deras uppmärksamhet”, säger Viktor Stensson om Startup Tour.

Sedan dess har Bokio inte legat på latsidan.

”I år har vi byggt om alla funktioner och förbättrat gränssnittet. Vi har mätt och sett att här behöver vi förbättra oss. Systemet börjar bli så bra att vi kan göra 'nice to haves' och inte bara släcka bränder”, säger Viktor Stensson.

Läs mer: Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

Utmaningarna man ska lösa blir inte färre ju mer tiden går

Utan någon marknadsföring har man nu nått "en bit över 40 000 kunder", hävdar vd:n och medgrundaren.

”Vi växer med mellan 70-150 kunder per dag. Vi bullrar väldigt lite för att vara så pass stora som vi är. Kunderna rekommenderar oss för sina vänner. Vi hoppas att kunna växa med 300 procent i år.”

Även lönelistan växer. Vid midsommar förra året hade bolaget sex stycken anställda. I dag är antalet över 25.

”Vi rekryterar så många bra ingenjörer och designers vi kan hitta. Att rekrytera rätt och hela den processen har varit svårare än jag trodde. Och då visste jag ändå att det var svårt. Det är bolag i hela världen man måste konkurrera med”, säger Viktor Stensson.

Totalt har Bokio tagit in omkring 30 miljoner kronor i riskkapital. I ägarlistan finns bland Creandum, affärsängeln Mattias Miksche och en privat investering från Atomicos Sophia Bendz.

"Vi är väldigt välkapitaliserade. Men dyker det upp ett bra läge att ta in pengar ska man göra det för pengarna kommer att behövas för att nå våra mål. Utmaningarna man ska lösa blir inte färre ju mer tiden går. Om man då ska kasta sig in i en kapitalresning blir det tufft”, säger Viktor Stensson.

Affärsmodellen med gratis bokföring innebär såklart att Bokio siktar på att få in pengar på andra sätt. Det kan enligt Viktor Stensson röra sig om förmedling av lån, krediter och andra finansiella tjänster till användarna.

Läs även: Riskkapitalfavoriten Doctrin: ”Vi mångdubblar garanterat omsättningen i år” 

Ansök till Di Digital Startup Tour 2018

Ansökningsperioden för 2018 är igång.

I fem delfinaler i Stockholm, Luleå, Linköping, Göteborg och Malmö utses vinnare som sedan möts i finalen i Stockholm den 28 november. Bolagen pitchar inför en tung jury bestående av investerare och riskkapitalbolag. Förutom äran ligger 1 miljon kronor i annonspengar på Bonnier News i prispotten.

Klicka här för att anmäla ditt bolag eller ditt intresse. 

Det går att ansöka fram till:

19 augusti – Stockholm

3 september – Luleå

3 september – Linköping

24 september – Göteborg

24 september – Malmö

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer