Annons

Kinnevik pumpar in 70 miljoner i danskt fintechbolag

Pleos grundare Jeppe Rindom och Niccolo Perra.
Pleos grundare Jeppe Rindom och Niccolo Perra. Foto: Press
Den danska fintechstartupen Pleo får en namnstark storägare när Kinnevik leder deras nya runda på 140 miljoner kronor – där även Creandum deltar. Bolaget siktar nu på att lansera sitt kreditkort med automatisk bokföring i Sverige redan under 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det danska fintechbolaget Pleo fyller på kassan med cirka 14 miljoner euro, eller drygt 140 miljoner kronor. Ledande investerare i rundan är Stenbeckssfärens maktbolag Kinnevik som plöjer in 6,5 miljoner euro, motsvarande 70 Mkr, i bolaget som erbjuder kreditkort med automatisk bokföring till företag.

”Konceptet är jätteintressant eftersom att de på ett kostnadseffektivt sätt löser ett globalt problem som alla bolag har. Pleo har en stark teknisk kompetens, med både kort och mjukvara, och vi ser en väldig skalbarhet i modellen”, säger Andreas Bernström, investeringschef på Kinnevik, till Di Digital.

Pleos affärsidé är att befria företag och deras anställda från manuella arbetsuppgifter som följer med företagskort och rapportering av kostnader. Bolaget kopplar ihop kreditkorten med en app, som automatiskt matchar kvitton med betalningar och låter företagen följa kostnaderna i realtid. Appen kommunicerar också direkt med bokföringsprogram.

”Vi är väldigt glada att få in en teknik- och tillväxtorienterad ägare som Kinnevik i kretsen. De agerar långsiktigt utan att kräva att vi ska materialisera bolagets värde om sex eller sju år”, säger Jeppe Rindom, medgrundare på Pleo, till Di Digital.

Läs mer: Sophie Stenbeck hyllar sin bror – blir partner i Max Ventures 

Vi konkurrerar med banker som ger ut de traditionella betalkorten

Bolaget startades 2015 av entreprenörerna Jeppe Rindom och Niccolo Perra i Köpenhamn. Pleo har i dagsläget runt 1 500 företag anslutna till sin tjänst och grundarna uppger att ungefär 200 nya kunder strömmar in varje månad. De tar betalt från sina företagskunder genom att debitera en månadskostnad per användare.

”Vi konkurrerar med banker som ger ut de traditionella betalkorten, till exempel Mastercard eller Visa. Men banksektorn kan inte driva samma innovation som oss inom utgiftsområdet eftersom att de har så många andra affärer att fokusera på”, säger Jeppe Rindom.

Pleo ger ut ett fysiskt betalkort som kopplas till en app – där både arbetsgivaren och den anställde kan hålla koll på utgifterna.
Pleo ger ut ett fysiskt betalkort som kopplas till en app – där både arbetsgivaren och den anställde kan hålla koll på utgifterna. Foto: Press.

Bolaget har i dagsläget lanserat sin tjänst i Danmark och Storbritannien, men siktar på att bredda sig till minst tre andra europeiska länder under 2018. Pengarna från den nya rundan ska i all väsentlighet finansiera denna expansion tillsammans med fortsatt produktutveckling, berättar grundaren.

”Det är mycket troligt att vi lanserar i Sverige. Men vi tittar också på övriga Norden, Tyskland och Benelux-länderna. Vi vill bygga ett globalt företag och då är det väldigt viktigt att vara välkapitaliserade”, säger han.

Läs mer: Kinnevik investerar 80 miljoner i budbolaget Budbee 

Pleo är ett av de mest spännande bolagen vi arbetar med i dag

Kinneviks investeringschef Andreas Bernström, som själv har en bakgrund som ordförande för den svenska fintechraketen Trustly, kommer nu att kliva in i Pleos styrelse. 

”Vi gillar Pleos vilja om en snabb internationell expansion. Kinnevik kommer givetvis att stötta bolaget så mycket vi kan när de väljer att gå in i Sverige och Skandinavien, där vi kan öppna dörrar och sprida varumärket”, säger han.

Jeppe Rindom vill inte uppge Pleos nuvarande omsättning, men säger att bolaget har ett positivt kassaflöde.

”Vi ser en betydande tillväxt och är allt mer framgångsrika i vår strategi att knyta till oss större företag. Målet är att vår kommersiella aktivitet ska växa med tio gånger fram till 2019. Vi skulle kunna nå lönsamhet redan nu, men det är inte aktuellt i närtid eftersom det riskerar att hindra vår innovationskraft”, säger Jeppe Rindom.

Läs mer: Creandum investerar i danskt fintechbolag 

Sedan tidigare har det svenska riskkapitalbolaget Creandum backat upp Pleo, genom att i början av 2017 leda bolagets såddrunda med en investering på 29 Mkr.

Creandum försvarar nu sin position på ägarlistan genom att delta i A-rundan på 140 Mkr, som beskrivs som den största inom den danska fintechsektorn någonsin. Men denna gång vill man inte uppge hur stor investeringen är.

”Det var ett lätt beslut. Pleo är ett av de mest spännande bolagen vi arbetar med i dag. De går efter en stor marknad, har en väldigt snabb tillväxt och har byggt en produkt som ger exceptionellt nöjda kunder”, säger Bjarke Staun-Olsen, investerare på Creandum, till Di Digital.

Övriga investerare i Pleo är riskkapitalbolaget Founders, den brittiska fonden Seedcamp och Danmarks statliga finansieringsfond Vækstfonden.

Läs mer: Kinneviks vd Giorgi Ganev: ”Livongo är en av vinnarna i portföljen” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer