Hoppa till innehållet

Kinnevik pumpar in 70 miljoner i danskt fintechbolag

Den danska fintechstartupen Pleo får en namnstark storägare när Kinnevik leder deras nya runda på 140 miljoner kronor – där även Creandum deltar. Bolaget siktar nu på att lansera sitt kreditkort med automatisk bokföring i Sverige redan under 2018.

Pleos grundare Jeppe Rindom och Niccolo Perra.
Pleos grundare Jeppe Rindom och Niccolo Perra.Foto: Press

Det danska fintechbolaget Pleo fyller på kassan med cirka 14 miljoner euro, eller drygt 140 miljoner kronor. Ledande investerare i rundan är Stenbeckssfärens maktbolag Kinnevik som plöjer in 6,5 miljoner euro, motsvarande 70 Mkr, i bolaget som erbjuder kreditkort med automatisk bokföring till företag.

”Konceptet är jätteintressant eftersom att de på ett kostnadseffektivt sätt löser ett globalt problem som alla bolag har. Pleo har en stark teknisk kompetens, med både kort och mjukvara, och vi ser en väldig skalbarhet i modellen”, säger Andreas Bernström, investeringschef på Kinnevik, till Di Digital.

Pleos affärsidé är att befria företag och deras anställda från manuella arbetsuppgifter som följer med företagskort och rapportering av kostnader. Bolaget kopplar ihop kreditkorten med en app, som automatiskt matchar kvitton med betalningar och låter företagen följa kostnaderna i realtid. Appen kommunicerar också direkt med bokföringsprogram.

”Vi är väldigt glada att få in en teknik- och tillväxtorienterad ägare som Kinnevik i kretsen. De agerar långsiktigt utan att kräva att vi ska materialisera bolagets värde om sex eller sju år”, säger Jeppe Rindom, medgrundare på Pleo, till Di Digital.

Läs mer: Sophie Stenbeck hyllar sin bror – blir partner i Max Ventures 

Bolaget startades 2015 av entreprenörerna Jeppe Rindom och Niccolo Perra i Köpenhamn. Pleo har i dagsläget runt 1 500 företag anslutna till sin tjänst och grundarna uppger att ungefär 200 nya kunder strömmar in varje månad. De tar betalt från sina företagskunder genom att debitera en månadskostnad per användare.

”Vi konkurrerar med banker som ger ut de traditionella betalkorten, till exempel Mastercard eller Visa. Men banksektorn kan inte driva samma innovation som oss inom utgiftsområdet eftersom att de har så många andra affärer att fokusera på”, säger Jeppe Rindom.

Pleo ger ut ett fysiskt betalkort som kopplas till en app – där både arbetsgivaren och den anställde kan hålla koll på utgifterna.
Pleo ger ut ett fysiskt betalkort som kopplas till en app – där både arbetsgivaren och den anställde kan hålla koll på utgifterna.Foto: Press.

Bolaget har i dagsläget lanserat sin tjänst i Danmark och Storbritannien, men siktar på att bredda sig till minst tre andra europeiska länder under 2018. Pengarna från den nya rundan ska i all väsentlighet finansiera denna expansion tillsammans med fortsatt produktutveckling, berättar grundaren.

”Det är mycket troligt att vi lanserar i Sverige. Men vi tittar också på övriga Norden, Tyskland och Benelux-länderna. Vi vill bygga ett globalt företag och då är det väldigt viktigt att vara välkapitaliserade”, säger han.

Läs mer: Kinnevik investerar 80 miljoner i budbolaget Budbee 

Kinneviks investeringschef Andreas Bernström, som själv har en bakgrund som ordförande för den svenska fintechraketen Trustly, kommer nu att kliva in i Pleos styrelse. 

”Vi gillar Pleos vilja om en snabb internationell expansion. Kinnevik kommer givetvis att stötta bolaget så mycket vi kan när de väljer att gå in i Sverige och Skandinavien, där vi kan öppna dörrar och sprida varumärket”, säger han.

Jeppe Rindom vill inte uppge Pleos nuvarande omsättning, men säger att bolaget har ett positivt kassaflöde.

”Vi ser en betydande tillväxt och är allt mer framgångsrika i vår strategi att knyta till oss större företag. Målet är att vår kommersiella aktivitet ska växa med tio gånger fram till 2019. Vi skulle kunna nå lönsamhet redan nu, men det är inte aktuellt i närtid eftersom det riskerar att hindra vår innovationskraft”, säger Jeppe Rindom.

Läs mer: Creandum investerar i danskt fintechbolag 

Sedan tidigare har det svenska riskkapitalbolaget Creandum backat upp Pleo, genom att i början av 2017 leda bolagets såddrunda med en investering på 29 Mkr.

Creandum försvarar nu sin position på ägarlistan genom att delta i A-rundan på 140 Mkr, som beskrivs som den största inom den danska fintechsektorn någonsin. Men denna gång vill man inte uppge hur stor investeringen är.

”Det var ett lätt beslut. Pleo är ett av de mest spännande bolagen vi arbetar med i dag. De går efter en stor marknad, har en väldigt snabb tillväxt och har byggt en produkt som ger exceptionellt nöjda kunder”, säger Bjarke Staun-Olsen, investerare på Creandum, till Di Digital.

Övriga investerare i Pleo är riskkapitalbolaget Founders, den brittiska fonden Seedcamp och Danmarks statliga finansieringsfond Vækstfonden.

Läs mer: Kinneviks vd Giorgi Ganev: ”Livongo är en av vinnarna i portföljen” 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera