Annons

Klarna-grundaren lägger en halv miljard på Norrsken

Norrskens Niklas Adalberth är en av grundarna till Klarna.
Norrskens Niklas Adalberth är en av grundarna till Klarna. Foto: Jesper Frisk
Niklas Adalberth har sedan han lämnade Klarna satsat allt på att göra världen bättre. Nu lägger han en halv miljard på sin stiftelse Norrsken Foundation med fokus på socialt entreprenörskap. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Niklas Adalberth (NTL) är en av grundarna till betaltjänsten Klarna. Under hösten 2016 lämnade han över sina uppdrag på bolaget för att starta en stiftelse med fokus på att göra världen bättre för en miljard människor. I början av 2017 slog Norrsken (NTL) upp dörrarna för startupbolag och andra välgörare med fokus på socialt entreprenörskap.

Sedan dess har stiftelsen och den nyskapade fonden investerat i en rad bolag. Bland dessa återfinns Di Startup Tour-vinnaren Doctrin, Matsvinnsappen Karma, arbetsförmedlaren Just Arrived och delningsappen Hygglo. 

Läs även: Vårduppstickaren Doctrin tar in 100 miljoner 

För att finansiera projektet har Niklas Adalberth attraherat andra techfilantroper som Carl Manneh, Sebastian Knutsson och Filip Tysander men även sålt en mängd aktier i Klarna. Senast i somras sålde han andelar till Danmarks modekung Anders Holch Povlsen.

Nu står det klart att summan av aktierna som Niklas Adalberth sålt under året uppgår till en halv miljard kronor, vilket nu investeras i Norrsken. Det rapporterar Dagens Nyheter

Niklas Adalberth uppger att pengarna från aktieförsäljningarna i Klarna ska användas till en global expansion av idén bakom Norrsken, vilket var en av anledningarna till varför Anna Ryott tillsattes som vice vd på stiftelsen. 

Läs även: Hon ska ta Norrsken ut i världen 

Den globala expansionen handlar både om direkta investeringar i enskilda bolag och om att bygga stödsystem med allt från lokaler till rådgivning.

”Vi hoppas kunna ta nästa steg med att hjälpa entreprenörer som löser de stora samhällsutmaningarna och bidra till att skapa en impact unicorn, ett bolag som påverkar en miljard människor positivt”, sade Niklas Adalberth till DN.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer