Annons

Paradox tappar i vinst på grund av felsatsning

Fredrik Wester är vd för spelbolaget Paradox Interactive.
Fredrik Wester är vd för spelbolaget Paradox Interactive. Foto: Jonas Eng
Börsettan för spel, Paradox Interactive, ökar omsättningen för det senaste kvartalet med 42 procent. Samtidigt minskar vinsten på grund av nedskrivningen av ett spelprojekt. Aktien sjönk som mest 7 procent i den tidiga handeln.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Paradox Interactive, den största spelutvecklaren på Stockholmsbörsen, redovisade under tisdagen sitt tredje kvartal. Omsättningen hamnade på 181 miljoner kronor vilket är en ökning med 42 procent från 127 Mkr för samma kvartal föregående år.

Under kvartalet släpptes Cities: Skylines till PS4 och Pillars of Eternity: Complete Edition till PS4 och Xbox One. Även ett antal olika expansioner till pc släpptes under perioden.

Samtidigt minskar vinsten för kvartalet. Spelutvecklaren redovisar ett resultat efter skatt på 40,6 Mkr vilket är en minskning på 2,3 Mkr från föregående år. Även rörelseresultatet minskade från 54,6 Mkr till kvartalets 52,9 Mkr. 

Läs även: ”Så blir du snuskigt rik på den snabbväxande techscenen”

Bolagets vd, Fredrik Wester, uppger i kvartalsrapporten att anledningen till tappet beror till stor del på dåliga växlingskurser, nedskrivningar och ökade royalties. Nedskrivningarna blev drygt 6 Mkr och avser ett ännu ej utannonserat spelprojekt utvecklat av tredje part där man beslutat att lägga ned projektet.  

”Kvartalet är ytterligare ett exempel på att vissa kvartal alltid kommer att se bättre ut än andra för vår pågående verksamhet”, skriver Fredrik Wester.

Paradox aktie sjönk som resultat av kvartalsrapporten. I den initiala handeln på tisdagsmorgonen tappade den som mest drygt 7 procent. Följ aktien här.

Fredrik Wester, som köpte bolaget 2004 för en krona, har tidigare flaggat för att kvartalsrapporterna inte alltid kommer att falla investerarna i smaken. Inför börsnoteringen i maj i fjol släppte bolaget en halvdan rapport. Enligt Fredrik Wester var det för att utbilda framtida investerare i hur spelbranschen fungerar

Nu får investerarna ytterligare en påminnelse.

Läs även: Paradox vd: 2004 köpte vi bolaget för 1 krona

 I dag är Fredrik Westers ägande, 33,4 procent av bolaget, värt drygt 3,27 miljarder kronor. 

Bolaget är det högst värderade spelbolaget på Stockholmsbörsen med ett börsvärde på närmare 9,7 miljarder kronor. Tvåa på spellistan är THQ Nordic med ett börsvärde på 6 miljarder kronor. 

Läs även: Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017

Finwire/ Direkt/ Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies