Hoppa till innehållet

Paradox tappar i vinst på grund av felsatsning

Börsettan för spel, Paradox Interactive, ökar omsättningen för det senaste kvartalet med 42 procent. Samtidigt minskar vinsten på grund av nedskrivningen av ett spelprojekt. Aktien sjönk som mest 7 procent i den tidiga handeln.

Fredrik Wester är vd för spelbolaget Paradox Interactive.
Fredrik Wester är vd för spelbolaget Paradox Interactive.Foto: Jonas Eng

Paradox Interactive, den största spelutvecklaren på Stockholmsbörsen, redovisade under tisdagen sitt tredje kvartal. Omsättningen hamnade på 181 miljoner kronor vilket är en ökning med 42 procent från 127 Mkr för samma kvartal föregående år.

Under kvartalet släpptes Cities: Skylines till PS4 och Pillars of Eternity: Complete Edition till PS4 och Xbox One. Även ett antal olika expansioner till pc släpptes under perioden.

Samtidigt minskar vinsten för kvartalet. Spelutvecklaren redovisar ett resultat efter skatt på 40,6 Mkr vilket är en minskning på 2,3 Mkr från föregående år. Även rörelseresultatet minskade från 54,6 Mkr till kvartalets 52,9 Mkr. 

Läs även: ”Så blir du snuskigt rik på den snabbväxande techscenen”

Bolagets vd, Fredrik Wester, uppger i kvartalsrapporten att anledningen till tappet beror till stor del på dåliga växlingskurser, nedskrivningar och ökade royalties. Nedskrivningarna blev drygt 6 Mkr och avser ett ännu ej utannonserat spelprojekt utvecklat av tredje part där man beslutat att lägga ned projektet.  

”Kvartalet är ytterligare ett exempel på att vissa kvartal alltid kommer att se bättre ut än andra för vår pågående verksamhet”, skriver Fredrik Wester.

Paradox aktie sjönk som resultat av kvartalsrapporten. I den initiala handeln på tisdagsmorgonen tappade den som mest drygt 7 procent. Följ aktien här.

Fredrik Wester, som köpte bolaget 2004 för en krona, har tidigare flaggat för att kvartalsrapporterna inte alltid kommer att falla investerarna i smaken. Inför börsnoteringen i maj i fjol släppte bolaget en halvdan rapport. Enligt Fredrik Wester var det för att utbilda framtida investerare i hur spelbranschen fungerar

Nu får investerarna ytterligare en påminnelse.

Läs även: Paradox vd: 2004 köpte vi bolaget för 1 krona

 I dag är Fredrik Westers ägande, 33,4 procent av bolaget, värt drygt 3,27 miljarder kronor. 

Bolaget är det högst värderade spelbolaget på Stockholmsbörsen med ett börsvärde på närmare 9,7 miljarder kronor. Tvåa på spellistan är THQ Nordic med ett börsvärde på 6 miljarder kronor. 

Läs även: Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017

Finwire/ Direkt/ Di Digital

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera